Home » Life & Style » Timp liber » Cum a ajuns nava Evangelia epava de la Costinești. Imagini de la interior

Cum a ajuns nava Evangelia epava de la Costinești. Imagini de la interior

Alexandru Cazacu / 12.07.2022, 14:07
Cum a ajuns nava Evangelia epava de la Costinești. Imagini de la interior

Cu siguranță, toată lumea știe celebra „epavă de la Costinești”. Cu toate acestea, nu mulți sunt cei care știu că această navă a aparținut flotei armatorului grec Aristotel Socrates Onassis. Se pare că nava Evangelia a fost abandonată în apropiere de țărmul țării noastre pentru a putea încasa banii pe asigurare. Ei bine, povestea celebrei epave este plină de evenimente.

Cum a ajuns nava Evangelia epava de la Costinești

Abandonată în apropierea țărmului stațiunii Costinești, Evangelia a ajuns un simbol al zonei. An de an, turiștii din toate colțurile țării vin să imortalizeze vasul. Nu mulți știu că, inițial, nava a fost deținută de compania Blue Star Line. În timpul celui de-al doilea Război Mondial, vasul a fost un cargou american. Abia ulterior a fost transformat în navă comercială.

Apoi, Evangelia a ajuns în posesia lui Aristotel Socrates Onassis, grecul care a cerut-o în căsătorie pe Jacqueline Kennedy, văduva celebrului președinte american John F. Kennedy. Conform datelor oficiale, epava de la Costinești a eșuat pe data de 15 octombrie 1968.

Se spune că, înainte cu 12 ore de a fi abandonată, echipajul de la bordul navei a trimis un semnal radio în care cerea asistență din partea Portului Constanța. Interesant este faptul că, la vremea respectivă, marea era calmă, însă marinarii susțineau că sunt probleme.

Epava de la Costinești, eșuată pentru încasarea banilor pe asigurare

Se pare că Evangelia a fost căutată vreme de mai multe ceasuri pe mare, însă fără succes. Ulterior, ea a fost găsită eșuată pe nisip, la circa un kilometru de stațiunea Costinești. Autoritățile române au făcut verificări, observându-se avarii la elice, semn că motorul a fost pus pe „toată viteza înainte”.

Concret, comandantul navei ar fi încercat să eșueze celebra ambarcațiune pentru încasarea primei de asigurare. Asta deoarece în doi ani de zile vasul ar fi urmat să fie casat.

Cum a intrat Evangelia în posesia statului român

La nici 24 de ore după ce a fost abandonată, epava de la Costinești a intrat în posesia statului român. După cum stabilește Legea maritimă internațională, o ambarcațiune părăsită de echipaj va intra în proprietatea statului unde a eșuat. Autoritățile române au luat tot ce putea fi refolosit, însă locuitorii din zonă au luat cam tot ce se putea.

În caz că nu știați, la momentul eșuării nava era într-o stare destul de bună. Abia în 2005, după un vânt puternic, corpul epavei de la Costinești a cedat. În același an, moștenitorii lui Onassis au încercat să „revendice” nava.

La acea vreme, mai mulți avocați români, angajați de moștenitorii grecului, încercau să dea statul român în judecată, cerând despăgubiri de milioane de dolari. Toată această treabă avea la bază o presupusă donație pe care celebrul grec ar fi făcut-o statului român, adică nava cu pricina.

Atunci, presa a publicat o amplă anchetă, prin care erau descrise evenimentele. Cu toate acestea, după apariția materialului, povestea cu avocații s-a stins. Așa se face că epava de la Costinești a rămas pe postul de străjer al stațiunii.

Un tânăr a filmat epava plină de rugină și a postat filmulețul pe YouTube. Mai jos puteți vedea imaginile din interiorul navei.