Home » Când, unde, cum » Cum se face eutanasierea pentru oameni. Procedura și întregul proces, explicate în detaliu

Cum se face eutanasierea pentru oameni. Procedura și întregul proces, explicate în detaliu

Alexandru Cazacu / 04.04.2022, 10:06
Cum se face eutanasierea pentru oameni. Procedura și întregul proces, explicate în detaliu

În caz că nu știați deja acest lucru, eutanasierea unei persoane se face atunci când aceasta își dorește să moară, iar medicul o ajută în acest sens. Haideți să vedem ce este de fapt decesul asistat, care este procedura și de ce aleg unii oameni să facă acest lucru. În majoritatea țărilor, eutanasierea pentru oameni este interzisă.

Cum se face eutanasierea pentru oameni

În timp ce pentru unii oameni, decesul asistat medical este un act ce susține demnitatea umană și liberul arbitru al unei persoane, pentru alții, acesta este un mare păcat. În general, metodele cele mai controversate sunt două la număr, adică eutanasierea și sinuciderea asistată.

Autorizarea sinuciderii asistate le permite cadrelor medicale să pună la îndemâna pacienților aflați pe patul de moarte și care nu mai pot fi vindecați, mijloace care să le permită să își pună singuri capăt zilelor. De exemplu, în Elveția este permisă doar această formă de intervenție. Cu toate acestea, medicul doar pune la îndemână mijloacele de suprimare a vieții, iar pasul final este făcut de către pacient. Deci, intervenția directă a medicului este interzisă.

În schimb, eutanasierea este procedura prin care medicul este cel care face ultimul pas, denumită „eutanasiere activă” (sau ucidere din milă). Deși în majoritatea țărilor această intervenție este interzisă, în Olanda, Luxemburg și Belgia este legală.

Decesul asistat are rolul de a curma o suferință inutilă

Indiferent dacă vorbim de sinuciderea asistată sau de eutanasierea activă, ambele au rolul de a curma suferința inutilă a unei persoane, de a pune capăt zilelor unor pacienți aflați într-o stare extrem de gravă și care își doresc să moară. Deși sună îngrozitor, unii oameni ajung totuși în situația în care nu își doresc să mai trăiască într-o suferință, despre care știu că nu se va mai sfârși decât prin moarte.

Tipuri de eutanasie:

  • eutanasie voluntară – în care o persoană ia o decizie conștientă de a muri și cere ajutor medicului pentru a face acest lucru;
  • eutanasie nevoluntară – în care o persoană nu își poate da consimțământul (de exemplu, pentru că se află în comă) și o altă persoană ia decizia în numele ei, poate pentru că persoana bolnavă și-a exprimat anterior dorința ca viața sa să încheie în asemenea împrejurări.
Cum se face eutanasierea pentru oameni
Cum se face eutanasierea pentru oameni

Procedura și medicamentele folosite în moartea asistată

Procedura presupune administrarea unor medicamente, iar cel mai frecvent utilizate pentru a pune capăt vieții provoacă încetinirea activității creierului și a sistemului nervos.

Aceste medicamente, utilizate medicinal în doze mici, pot fi luate pe termen scurt pentru a trata insomnia sau crizele în situații de urgență. În diferite doze si tehnici de administrare, acestea pot fi folosite si ca anestezice.

În schimb, o supradoză este fatală. O doză mare va face creierul să încetinească în mod eficient până la un punct în care nu mai spune corpului să mențină funcționarea sistemului respirator, iar respirația încetează.

Alain Delon a cerut să fie eutanasiat

Celebrul actor francez trăiește de mai mulți ani cu probleme grave de sănătate, după ce în 2017 a avut o intervenție chirurgicală la inimă, iar în 2019 a suferit un dublu atac vascular cerebral.

Nu cu mult timp în urmă, Alain Delon a cerut să fie eutanasiat, iar cererea a fost comunicată chiar de către fiul actorului într-un interviu acordat RTL. Având în vedere faptul că trăiește în Elveția de câțiva ani, actorul ar putea face acest lucru.