Home » Life & Style » Timp liber » De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș. Au dormit aici doar o noapte. Ce i-a speriat de fapt

De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș. Au dormit aici doar o noapte. Ce i-a speriat de fapt

Alexandru Cazacu / 10.06.2021, 12:07
De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș. Au dormit aici doar o noapte. Ce i-a speriat de fapt

Construit în secolul al XIX-lea la inițiativa Regelui Carol I, de-a lungul vremii, în jurul Castelului Peleș au luat naștere mai multe legende. Una dintre poveștile legate de acest castel îi are ca protagoniști chiar pe foștii dictatori ai României, Nicolae și Elena Ceaușescu. Motivul pentru care soții Ceaușescu evitau Castelul Peleș. Se pare că aceștia au dormit doar o singură noapte în acest loc.

De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș

Castelul Peleș a fost construit în 1874, la inițiativa Regelui Carol I, în afara comunei Podul Neagului, localitate cu o suprafață de doar 24 de kilometri pătrați la vremea respectivă. De asemenea, începând din acel an, comuna a fost redenumită Sinaia, nume pe care îl poartă și în zilele noastre.

Castelul Peleș a fost construit pe un teren de 1000 de hectare (numit Piatra Arsă) cumpărat de rege în anul 1871, de la Eforia Spitalelor. Castelul a fost reședință regală începând din 1883 și până în 1947, iar în 1948 a fost naționalizat.

Ce i-a speriat pe Nicolae și Elena Ceaușescu

Cu toate acestea, fosta reședință de vară a Casei Regale a fost închisă în 1948, din ordinul autorităţilor comuniste. Muzeografii de la Peleş au încercat să-i țină departe de castel pe soții Ceauşescu, aceștia fiind recunoscuți pentru pasiunea lor de a demola și de a reamenaja. Se pare că aceștia ar fi vrut să facă o reședință de protocol la Peleș după placul lor.

Așadar, pentru a salva clădirea, muzeografii au spus că lemnul castelului ar fi infectat cu o ciupercă toxică pentru organism. Se știa că fostul dictator se temea de boală și microbi, așadar, soții Ceaușescu au dormit o singură noapte în Foișor, evitând să mai revină după ce au aflat că lemnul este infectat cu o ”ciupercă”.

De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș
De ce evitau soții Ceaușescu Castelul Peleș

Legendele Castelului Peleș

Potrivit sursei citate, se spune că locul pe care a fost construit castelul a fost ales după ce o roată de la trăsura regelui s-a rupt, el fiind nevoit să petreacă acea noapte la mănăstirea din Podul Neagului. Se pare că regele a fost vrăjit de peisajul sălbatic, așadar a decis construirea palatului aici.

De asemenea, se spune că în timpul lucrărilor la instalația de apă a Castelului Peleș, muncitorii ar fi găsit peste 100 de plăci din aur inscripționate într-o limbă străină. Ba chiar mai mult de atât, lângă acestea se aflau și alte obiecte şi monede din aur. Cu toate acestea, istoria acestui tezaur nu a fost dovedită, potrivit playtech.ro.

O altă legendă legată de Castelul Peleș spune că la temelia clădirii au fost puse două pergamente într-o sticlă, așezată într-o cutie din plumb, iar lângă aceasta ar fi și 100 de monede cu chipul regelui Carol I. Potrivit legendei, aceste hârtii ar fi documentul de fundaţie al Castelului Peleş.

De asemenea, unii susțin că în anumite nopți din an aici se văd focuri plutind deasupra pământului. Potrivit acestei legende, acest lucru ar fi freamătul comorii îngropate sub dalele de piatră ale castelului. Ba chiar mai multe de atât, unii localnici susțin ca în nopțile cu lună, la Peleș, se văd umbrele fantomatice ale foştilor regii şi regine ale României.