Home » Life & Style » Timp liber » De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi. Anul în care pică pe aceeași dată

De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi. Anul în care pică pe aceeași dată

Violeta Badea / 22.04.2021, 09:50
De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi. Anul în care pică pe aceeași dată

De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi. În acest an, Paștele catolic a fost sărbătorit cu aproximativ o lună înaintea celui ortodox. De altfel, rareori se întâmplă să celebrăm cea mai importantă sărbătoare creştină în aceeași zi. Cum se explică acest lucru și care este anul în care pică pe aceeași dată veți afla din materialul următor. 

De ce Paștele Ortodox și Paștele Catolic nu se sărbătoresc în aceeași zi

Încă din Antichitate, Paştele catolic şi cel ortodox se sărbătoresc la date diferite. Acest decalaj se produce, deoarece reprezentanții celor două biserici  țin cont de două fenomene naturale atunci când calculează data Paștelui, respectiv echinocțiul de primăvară și luna plină. De asemenea, sunt folosite două calendare diferite. Astfel, Biserica Catolică se orientează după echinocţiul de primăvară și ține cont de calendarul gregorian încă din secolul al XVI-lea, în timp ce Biserica Ortodoxă calculează acelaşi eveniment astronomic după calendarul iulian, mai exact este pe stil vechi, încă din anul 1923.

În urmă cu mii de ani, creștinii din Siria și Asia Mică, sărbătoreau Paștele Crucii, mai exact moartea lui Hristos, pe data de 14 Nisan (nume de origine babiloniană, care semnifică cea de-a șaptea lună a anului ecleziastic). Ulterior, urma Paștele Învierii care era sărbătorit apoi pe data de 16 Nisan. De asemenea, alți creștini din zona Antiohiei serbau Paștele duminica, dar aveau grijă să pice în săptămâna azimilor iudaice. În timp ce creștinii din Egipt, Grecia și Apus, sărbătoreau Paștele în aceeași zi în care a murit și a înviat Hristos.

În anul 325, s-a decis ca Paștele să fie sărbătorit în prima duminică care cade după prima noapte de lună plină, de după echinocțiul de primăvară. Acest lucru a fost stabilit de sinoidul de la Niceea, care a decis și că Patriarhia din Alexandria se va ocupa de calcularea acestei date.

Anul in care pica pe aceeasi data
Anul in care pica pe aceeasi data

Anul în care pică pe aceeași dată

Ultima dată când Biserica Romano-Catolică şi Biserica Ortodoxă au sărbătorit în aceeaşi zi Sărbătoarea de Paște a fost în anul 2017. De atunci au existat diferențe de la o săptămână până la o lună, cum se întâmplă anul acesta. În anul 2025, va mai exista o dată comună: 20 aprilie. Trebuie să menționăm faptul că sărbătoarea catolicilor va avea loc de fiecare dată în lunile martie sau aprilie, dar niciodată în luna mai, iar data ortodocșii sărbătoresc în lunile aprilie şi mai, dar niciodată în luna martie.

Iată calendarul pe următorii ani:

Paștele ortodox:

Paştele ortodox 2021 – duminică, 2 mai

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie

Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie

Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai

Paştele ortodox 2025 – duminică, 20 aprilie

Paștele catolic:

Paștele catolic în 2021 și în următorii ani:

Paştele catolic 2021 – duminică, 4 aprilie

Paştele catolic 2022 – duminica 17 aprilie

Paştele catolic 2023 – duminică 9 aprilie

Paştele catolic 2024 – duminică 31 martie

Paştele catolic 2025 – duminică 20 aprilie

Pe lângă dată, există o diferență și la slujba de Înviere. Astfel, catolicii se adună  la biserică încă de la ora 20.00, în  Ajunul Sfintelor Paşti, deoarece pe vremea lui Iisus se considera că începe o nouă zi, după apusul soarelui. Înainte de a începe liturghia de Înviere, în biserici nu există niciun pic de lumină, iar preoţii săvârşesc sfinţirea focului la intrarea în lăcașul sfânt. Apoi, păşesc înăuntru și dau Lumina Învierii tuturor credincioşilor.

Credincioșii participă la liturghie cu lumânările aprinse, iar la final merg cu ele aprinse spre cimitire, pentru a le aduce Lumina Învierii rudelor trecute în neființă. De asemenea, se sfințesc coşurilr cu pască, ouă roşii, vin și sare, după terminarea celor şapte lecturi din Vechiul şi Noul Testament, care fac referire la profeţiile Învierii Domnului şi la adeverirea lor.