Home » Life & Style » Timp liber » De ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu. Cercetătorii au găsit explicația

De ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu. Cercetătorii au găsit explicația

Alexandru Cazacu / 17.06.2022, 10:41
De ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu. Cercetătorii au găsit explicația

Visele apar în timpul somnului REM, care poate apărea de mai multe ori pe noapte. În timp ce unii dintre noi își pot aminti visele atunci când se trezesc dimineața, alții nu reușesc să își amintească mai nimic. Dar de ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu? Răspunsul vine din partea unei echipe de cercetători. Haideți să vedem cum apar aceste diferențe.

De ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu

O echipă de cercetători de la Lyon Neuroscience Research Center a studiat diferențele care apar în creierul oamenilor care își amintesc visele și a celor care nu și le amintesc. Potrivit oamenilor de știință, persoanele care își amintesc ce au visat au joncțiunea temporo-parietală mai activă.

Așadar, activitatea mai intensă din această regiune a creierului permite o mai bună receptare a stimulilor externi și memorarea viselor. Cercetătorii de la Lyon Neuroscience Research Center, conduși de Perrine Ruby, au constatat că oamenii care își amintesc foarte adesea visele se trezesc pentru scurt timp noaptea, iar asta îi ajută la memorarea viselor.

„Acest lucru ar putea explica de ce persoanele care își amintesc vise mai lungi sunt mai reactive la stimulii din mediu. Se trezesc mai des din somn și, prin urmare, codifică mai bine visele în memorie decât cei care își amintesc vise mai scurte. Într-adevăr, creierul adormit nu este capabil să memoreze informații noi, trebuie să se trezească pentru a fi capabil să facă asta”, explică Perrine Ruby, potrivit Eurek Alert.

Ce au aflat oamenii de știință

La studiu au participat un număr de 41 de voluntari. Cercetătorii au studiat cu ajutorul tomografului creierul participanților în timp ce dormeau, dar și în timp ce erau în stare de veghe. Oamenii de știință au observat că persoanele care memorau visele aveau o activitate mai intensă în cortexul prefrontal și în joncțiunea temporo-parietală. Această regiune este responsabilă cu atenția asupra stimulilor externi.

Se pare că cei care prezintă leziuni în aceste zone ale creierului nu își mai amintesc ce au visat. Același lucru se întâmplă și în cazul persoanelor care nu se trezesc în timpul nopții, deoarece visele pot fi memorate atunci când suntem treji, nu în timp ce dormim.

De ce unii oameni își pot aminti visele, iar alții nu
De ce unele persoane își pot aminti visele, iar altele nu

Mark Solms, un neuropsiholog sud-african, a observat în studiile anterioare că leziunile din aceste două zone ale creierului au dus la încetarea reamintirii viselor. În schimb, echipa franceză a arătat diferențele de activitate cerebrală dintre cei care își amintesc visele și cei care nu și le amintesc.

Pentru moment, oamenii de știință nu știu dacă unii oameni visează mai mult decât alții. Cu toate acestea, există probabilitatea ca persoanele care își amintesc visele să viseze mai mult. Visele sunt încă relativ misterioase, științific vorbind. Acest lucru poate fi liniștitor pentru oricine a avut un vis terifiant, neliniștitor sau inexplicabil.

Specialiștii sunt de părere că toată lumea visează.  Chiar și persoanele care susțin că nu visează sau nu au visat de ani de zile manifestă o activitate cerebrală asemănătoare unui vis, în timp ce dorm.