Home » Life & Style » Timp liber » De ce vrea Putin Ucraina, de fapt. Adevărata miză

De ce vrea Putin Ucraina, de fapt. Adevărata miză

Alexandru Cazacu / 09.06.2022, 11:47
De ce vrea Putin Ucraina, de fapt. Adevărata miză

Unii sunt de părere că invazia Ucrainei nu are vreun sens economic pentru Rusia și că ar putea duce doar la un colaps. Motivele ar putea să nu fie evidente pe termen scurt, însă planurile președintelui rus ar putea avea o logică din punct de vedere economic. Află în continuarea acestui articol de ce vrea Putin Ucraina. Haideți să vedem care este adevărata miză.

De ce ar vrea Vladimir Putin Ucraina

În cazul în care conflictul armat dintre Ucraina și Rusia degenerează și duce la o ruptură economică totală între Rusia și Occident. Astfel, țările europene nu ar mai importa petrolul și gazele rușilor, de care sunt acum dependente. De asemenea, Rusia s-ar putea alege cu una dintre cele mai fertile zone din lume.

În această situație, rușii ar putea avea un avantaj în controlul uneia dintre cele mai importante piețe, adică cea a cerealelor. De fapt, Rusia este și ea un mare producător de grâu și alte cereale. Cu toate acestea, de grâul ieftin al ucrainenilor depind multe state vulnerabile economic, cum ar fi țările din partea de nord a Africii.

După cum bine știm, pâine se face din grâu. Ei bine, pâinea este alimentul de bază, social, în multe dintre țările sărace din Africa, Orientul Mijlociu și chiar Europa. Totuși, grâul este doar unul dintre exemple, ținând cont că în sudul Ucrainei se produc multe alte cereale și plante furajere.

Ucraina, unul dintre cei mai importanți producători agricoli

După 2014, când rușii au orchestrat separarea Donbasului de restul Ucrainei, țara a fost forțată să devină un important producător agricol la nivel mondial. Cele două județe care alcătuiesc această regiune erau puternic industrializate, iar acum ele se află sub controlul rușilor, potrivit Ziarul Financiar.

De asemenea, atacurile forțelor ruse se concentrează și asupra capitalei ucrainene. Kievul este centrul investițiilor și al puterii, dar și un motor de creștere economică, fiind cel mai populat oraș din Ucraina. Dacă ne uităm atent pe harta invaziei, putem observa că rușii încearcă și o încercuire a orașului Odesa. Acesta este un port la Marea Neagră, cu o mare importanță strategică și economică.

Adevăratul motiv pentru care Putin ar vrea Ucraina
De ce vrea Putin Ucraina. Care este adevărata miză

Înainte de declanșarea invaziei, prin porturile din Odesa și Mariupol pleca o mare parte din exporturile de cereale ale Ucrainei. În estul Crimeei, forțele militare ruse controlează aproape toată zona litorală. Astfel, pare că rușii vor să taie în totalitate accesul Ucrainei la Marea Neagră. În caz că planul Rusiei funcționează, rușii vor deține controlul traficului naval și al resurselor marine de gaze naturale din o bună parte a Mării Negre.

Agricultura ucraineană, un trofeu important pentru Rusia

Ținând cont de toate aceste lucruri, se pare că cel mai apetisant trofeu economic pentru ruși este agricultura Ucrainei. Vreme de sute de ani, Ucraina a fost cunoscută ca fiind „grânarul Europei”, potrivit celor de la Atlantic Council. Cel mai probabil, această denumire vine datorită faptului că Ucraina are aproximativ 25% din terenurile super-fertile ale lumii, adică cernoziomul.

Totuși, Ucraina nu a ajuns niciodată la potențialul maxim din acest punct de vedere. Mai exact, din cele 42 de milioane de teren arabil, doar 30 de milioane erau cultivate anual. Până să înceapă războiul, agricultura progresa, iar Ucraina se număra printre principalii producători și exportatori de cereale.