Home » Life & Style » Timp liber » De unde vine numele Dedeman? Răspunsul e dat chiar de frații români care au fondat compania

De unde vine numele Dedeman? Răspunsul e dat chiar de frații români care au fondat compania

Bucur Ioana / 13.11.2020, 16:05
De unde vine numele Dedeman? Răspunsul e dat chiar de frații români care au fondat compania

Dedeman, cel mai mare business antreprenorial 100% românesc, s-a născut din întâmplare, pe holul unei instituții publice. Frații care, de câțiva ani, bat record după record pe piața materialelor de construcții și amenajări interioare, au dezvăluit cum au ales numele inedit al companiei. Semnificația este una cu totul specială.

Ce înseamnă și de unde vine numele Dedeman? Compania fraților din Bacău trebuia să aibă altă denumire

O afacere 100% românească, de familie, născută în Bacău, a rescris definiția succesului în România. Însă primul pas făcut de frații Adrian și Dragoș Pavăl a fost și primul obstacol! Se pare că cei doi oameni de afaceri avea alt nume ales pentru viitoarea lor companie, însă acesta figura deja ca rezervat în momentul în care au mers la Registrul Comerțului. Se întâmpla în 1992. Cătălin Ivan, directorul de marketing al Dedeman, a dezvăluit, la conferința Branduri Românești, organizată de Ziarul Financiar, cum cei doi au fost nevoiți să găsească o soluție, chiar pe holul instituției.

„A fost nevoie ca acolo, pe hol, să conceapă un nume. Primul D, de la Dragoş, al doilea D, Denise, soţia lui, M de la mama soţiei şi A de la Adrian. Au ajuns la Dedeman, un nume cu rezonanţă nemţească“, a spus Ivan.

Dragoș Pavăl (stânga) și Adrian Pavăl (dreapta), fondatorii Dedeman
Dragoș Pavăl (stânga) și Adrian Pavăl (dreapta), fondatorii Dedeman

Dedeman, povestea de succes 100% românesc, s-a născut în 1992, în Bacău

Povestea companiei Dedeman începe în Bacău, în anul 1992. A fost pusă pe picioare de controlată integral de Dragoș și Adrian Pavăl, frații care au devenit un duo de neoprit în lumea de afaceri din România. Aproape 20 de ani mai târziu, Dedeman este liderul national în retailul materialelor de construcții și al amenajărilor interioare. Cel mai mare suuces al companiei a venit în 2010, când Dedeman a devenit liderul pieței de bricolaj, după ce și-a depășit concurența, germanii de la Praktiker. Doar cinci ani mai târziu, devenea al patrulea cel mai mare jucător pe segmental bricolaj în Europa Centrală și de Est.

La începutul anului 2020, Dedeman avea 54 de magazine, oferind locuri de muncă pentru peste 11.000 de români.

Dedeman, un partener al sportivilor români

Dedeman a devenit, întâia oară, sponsor al Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), în anul 2014, pentru o perioadă de doi ani. Parteneriatul a fost reluat în 2015 sub brandul Team Romania, când Dedeman a devenit Partener Principal al COSR pentru o perioadă de cinci ani.

Conferința de presă ce anunța colaborarea dintre Simona Halep și Dedeman. Inquam Photos
Conferința de presă ce anunța colaborarea dintre Simona Halep și Dedeman. Inquam Photos

Sloganul „Performanță 100% românească” marca începutul unei colaborări inedite cu Simona Halep. Odată cu semnarea acestui parteneriat, Dedeman s-a angajat ca pentru fiecare nou magazin deschis să amenajeze și un teren de tenis.

În octombrie 2020, presa scria despre negocieri intense ce ar putea avea ca rezultat implicarea Dedeman într-un proiect sportiv de amploare.

CSA Steaua este brandul care ar putea fi susținut în următorii ani de Dedeman. Mai ales că echipa de fotbal, a „gladiatorilor” lui Daniel Oprița, este pe val în Liga 3 și există premisele unei promovări în eșalonul secund. Iar de acolo se pot deschide porțile către prima scenă a fotbalului românesc. Pentru asta, reprezentanții CSA Steaua își fac lecțiile din timp, să fie pregătiți din toate punctele de vedere. Gruparea din Ghencea negociază vânzarea de acțiuni. Steliștii vor să fie eligibili pentru promovarea în Liga 1, iar pentru asta echipa de fotbal nu trebuie să fie de drept public, cum este în prezent. Soluția este finanțarea din surse private, așa că CSA Steaua se află în negocieri cu frații Dedeman, potrivit Telekom Sport.