Home » Life & Style » Timp liber » Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia? Ce se ascunde de fapt în adâncuri

Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia? Ce se ascunde de fapt în adâncuri

Alexandru Cazacu / 13.07.2022, 10:23
Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia? Ce se ascunde de fapt în adâncuri

După incidentele din Egipt, când două femei au decedat după ce au fost atacate de rechini, turiștii sunt din ce în ce mai temători. După cum bine știm, Grecia și Turcia se numără printre destinațiile de vacanță preferate de români, așa că mulți se întreabă dacă există rechini periculoși în jurul țărmurilor acestor țări. Haideți să vedem ce spun oficialii despre existența rechinilor în aceste locuri.

Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia?

Tot mai mulți turiști se întreabă dacă există rechini periculoși în Grecia și Turcia, mai ales după nefericitele evenimente din Egipt. Dacă și tu te întrebi cât de sigur este înotatul în aceste mări, trebuie să știi că atât în Marea Egee și Marea Mediterană, dar și în Marea Ionică există rechini. În Marea Mediterană, la care au ieșire cele două țări, trăiește rechinul alb.

Cu toate acestea, statisticile arată că în Grecia, în ultimii 170 de ani, doar 15 atacuri ale rechinilor au avut loc, iar doar unul dintre acestea s-a soldat cu decesul unei persoane. Alte surse susțin că atacurile au fost doar 9. Deși nu se știe cu exactitate ce specii au fost responsabile, însă un pescar spunea că a văzut în apa Mării Egee un rechin mare alb.

Deși există atacuri ale rechinilor mediteraneeni raportate anual, acestea par să fie în jurul țărmurilor Franței, nu în Grecia, conform celor de la Antena 3. În concluzie, rechini sunt în aceste ape, însă ei stau preponderent numai în larg. Potrivit specialiștilor, majoritatea speciilor de rechini din Marea Mediterană sunt inofensive.

Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia?
Exista rechini periculoși în Grecia și Turcia?

Ce se ascunde de fapt în adâncuri

În schimb, în mările la care au ieșire Grecia și Turcia există mai multe viețuitoare periculoase. Printre acestea se numără și meduzele. De exemplu, meduza Pelagia a fost zărită în Marea Egee. Aceasta nu este chiar mare în dimensiuni și poate fi adusă de multe ori la mal de către valuri. Conform experților, contactul cu tentaculele meduzei provoacă arsuri grave. Înțepăturile de meduză sunt adesea întâlnite la persoanele care înoată în oceane și mări.

De asemenea, în apele Mării Egee există și pești piatră, aceștia fiind descriși ca „pești invazivi extrem de toxici”. Totodată, în apele din jurul insulei Creta trăiește „Natrix tessellata”, un șarpe de apă.

Aricii de mare pot fi foarte periculoși

Arici de mare umblă de obicei în zonele pietroase, la intrarea în mare. Aceștia pot fi foarte periculoși, în special dacă călcați pe ei desculți. Zona afectată se va infecta, iar înțepătura este extrem de dureroasă. De cele mai multe ori este nevoie chiar și de incizii pentru a îndepărta țepii din talpă. Spinii acestor vietăți sunt foarte duri, tocmai de aceea sunt atât de greu de scos. Cu toate acestea, dacă sunt îndepărtați rapid, se reduce riscul altor vătămări.

Ba chiar mai mult de atât, reacțiile alergice la înțepătura aricilor de mare pot pune viața în pericol. Astfel, dacă ai avut ghinionul să calci pe un astfel de arici, trebuie să vizitezi neapărat un medic.