Home » Life & Style » Timp liber » Femeia care a născut după ce a fost înmormântată. Cazul care i-a șocat pe oamenii de știință. Ce s-a descoperit

Femeia care a născut după ce a fost înmormântată. Cazul care i-a șocat pe oamenii de știință. Ce s-a descoperit

Alexandru Cazacu / 27.09.2021, 13:31
Femeia care a născut după ce a fost înmormântată. Cazul care i-a șocat pe oamenii de știință. Ce s-a descoperit

În urmă cu câțiva ani, arheologii italieni au făcut o descoperire mai puțin obișnuită. Mai exact, cercetătorii au găsit într-un mormânt de piatră din Italia osemintele unei femei și ale unui făt. Se pare că mormântul datează din secolele VII-VIII, iar femeia ar fi născut după ce a fost înmormântată. Cum s-a putut întâmpla acest lucru, vei afla în continuarea acestui articol.

Femeia care a născut după ce a fost înmormântată

Potrivit unui studiu din 2018, publicat în ”World Neurosurgery”, femeia ar fi născut după ce a fost înmormântată. Mai precis, se pare că nașterea ar fi avut loc în mormânt. Ei bine, ca să ajungă la acest verdict, oamenii de știință au ținut cont poziția în care au fost găsite oasele fătului, care a fost născut mort.

Totodată, potrivit cercetărilor, după ce a fost înmormântată, femeia a avut o naștere parțială, prin urmare, partea superioară a corpului fătului a fost expulzată din corpul acesteia. De asemenea, oamenii de știință au determinat că femeia avea o vârstă cuprinsă între 25 și 35 de ani, iar sarcina ar fi fost destul de avansată atunci când aceasta a fost îngropată (aproximativ 38 de săptămâni), lucru confirmat și de mărimea oaselor fătului.

”Colul uterin nu ar trebui să se relaxeze odată cu moartea, chiar și după dispariția rigor mortis. Bănuiesc că ceea ce se întâmplat este un proces prin care presiunea gazelor care se acumulează în corp a crescut, iar fătul mort a fost eliberat printr-o ruptură a uterului”, a declarat ginecologul Jen Gunter, potrivit sciencealert.com.

Femeia care a născut după ce a fost înmormântată
Femeia care a născut după ce a fost înmormântată / Sursă Foto: World Neurosurgery

Ce spun oamenii de știință despre această naștere

Potrivit cercetătorilor, nașterea în acest mod este extrem de rară, mai ales în zilele noastre, când se îndepărtează fluidele corporale, și datorită substanțelor chimice cu care trupurile neînsuflețite sunt îmbălsămate înainte de înmormântare.

Cu toate acestea, oamenii de știință cred că sarcina, moartea și o gaură găsită în craniul femeii ar putea fi toate legate. Potrivit echipei de cercetare, gaura din în centrul craniului, a fost cauzată de ”trepanare”, o practică medicală veche folosită la tratarea unor afecțiuni. Osul craniului prezenta unele semne de vindecare, fapt care arată că femeia a trăit cel puțin o săptămână după procedură.

Rămășițele au fost găsite în 2010 în Imola, Bologna. Acestea erau bine conservate într-un sicriu de cărămidă, indicând faptul că femeia a avut parte de o înmormântare adecvată. Analiza inițială a datat mormântul ​​din perioada lombardă, în jurul secolelor VII și VIII d.Hr.

Cazuri istorice ale nașterilor după înmormântare

Se pare că de-a lungul istoriei au mai existat astfel de cazuri precum cel prezentat mai sus. Ba chiar mai mult de atât, unul dintre cele mai vechi exemple cunoscute ar putea fi descoperirea unei femei siberiene din epoca de piatră și a gemenilor nou-născuți ai acesteia, unul dintre ei aflându-se încă în uterul femeii.

Rămășițele acestora au fost găsite într-un cimitir paleolitic din zona lacului Baikal. Deși la vremea descoperirii cazul a fost catalogat ca fiind a unei femei care a murit la naștere, circumstanțele înmormântării sugerează că ar fi putut fi un caz precum cel menționat anterior.