Home » Life & Style » Timp liber » Fructele de mare sunt de post? Răspunsul clar oferit de IPS Teodosie

Fructele de mare sunt de post? Răspunsul clar oferit de IPS Teodosie

Violeta Badea / 21.04.2021, 11:38
Fructele de mare sunt de post? Răspunsul clar oferit de IPS Teodosie

Fructele de mare sunt de post? Răspunsul clar oferit de IPS Teodosie. Postul este o ocazie de purificare spirituală și fizică, dar și o perioadă care pune la încercare voința și gradul de rezistență la plăcerile culinare. Astfel, trebuie să găsim noi alternative, atunci când pofta nu ne dă pace. Întrebarea care stă pe buzele tuturor este „Dacă fructele de mare sunt de post sau nu”. În acest material veți afla ce răspuns a dat IPS Teodosie.

Fructele de mare sunt de post

Postul Paştilor este nu numai cel mai lung şi mai important, ci şi cel mai aspru dintre cele patru posturi de durată ale Bisericii Ortodoxe. Astfel, pe o durată de 40 de zile trebuie să excludem din alimentație carnea, dar și produsele pe bază de lapte și ouă. Pare destul de complicat, mai ales că aceste alimente sunt principala sursă hrană pentru unii dintre noi. Cu toate astea, există numeroase variante, bogate în vitamine, proteine, fibre și carbohidrați care pot înlocui cu succes hrana de origine animală.

După ce s-au săturat de mâncărurile care conțin ciuperci, spanac, fasole sau fructe, mulți oameni se întreabă dacă fructele de mare sunt permise pe tot parcursul perioadei de post sau doar în zilele cu dezlegare la pește. Ei bine, părerile sunt împărțite în privința acestora. Unii spun că acest tip de hrană este permisă. De unde a pornit acestă idee? Ei bine, cei care au spus că putem consuma fructe de mare în perioada postului sunt călugării greci ortodocși de la Muntele Athos.

Aceștia susțin că creveții, scoicile, calamarii, langustele, caracatițele, sepiile și alte nevertebratele marine fără sânge pot fi mâncate pentru că nu se încadrează în categoria vietăților cu sânge cald. Despre cât de sănătoase sunt, aici lucrurile sunt deja clare. Se știe că au un conținut ridicat de proteine, grăsimi sănătoase , precum: acizi graşi Omega 3, minerale (zinc, magneziu, fosfor, calciu, iod) şi numeroase vitamine (A, B, D, E).

Fructele de mare sunt de post. Ce a spus IPS Teodosie
Fructele de mare sunt de post. Ce a spus IPS Teodosie

Răspunsul clar oferit de IPS Teodosie

În timp ce călugării greci ortodocși de la Muntele Athos susțin că fructele de mare pot fi consumate în post, IPS Teodosie este de altă părere. Acesta consideră cu este vorba de lăcomie atunci când vorbim de consumul acestor alimente în perioada postului.

„Fructele de mare nu sunt de post. Sunt fiinţe. E un fel de şmecherie, din lăcomie. E foarte limpede că nu-s de post. Pentru că sunt nişte fiinţe, chiar dacă n-au sânge“, a menționat ierarhul Tomisului, într-o discuție din mediul online.

Fructele de mare sunt recomandate de Biserica din Grecia și cea din Rusia, dar sunt câteva detalii de care Biserica din România ține cont și cu care nu e de acord. IPS Teodosie ia în calcul faptul că fructele de mare sunt ființe vii, indiferent dacă au sau nu au sânge. De această părere sunt și alți preoți de pe meleagurile noastre, iar aceștia nu recomandă consumul fructelor de mare în cele patru posturi mari, ci doar în zilele de miercuri și vineri.