Home » Life & Style » Timp liber » Fuji, muntele sacru al Japoniei. 6 lucruri interesante mai puțin știute

Fuji, muntele sacru al Japoniei. 6 lucruri interesante mai puțin știute

Toader Mihai / 16.12.2021, 15:24
Fuji, muntele sacru al Japoniei. 6 lucruri interesante mai puțin știute

Deși mai bine de 70% din teritoriul Japoniei este acoperit de munți, Fuji este cu adevărat speciali pentru niponi, fiind considerat un munte sacru. Cu siguranța, mulți dintre noi l-am văzut reprezentat în foarte multe lucrări de artă, însă există unele detalii mai puțin știute despre celebrul munte Fuji. În acest articol, veți afla o serie de lucruri interesante despre muntele sacru al Japoniei a cărui erupție a durat nu mai puțin de două săptămâni.

Lucruri interesante despre Muntele Fuji

Deși pare să fie doar un singur munte, nu mulți știu că Fuji este format din trei vulcani. Mai exact, cel de la bază se numește Komitake, apoi la mijlocul muntelui este Kofuji, iar în partea de sus, Fuji. Se pare că acesta din urmă este cel mai tânăr. Deși este un vulcan activ, muntele Fuji a erupt ultima oară în anul 1707. Uimitor este faptul că erupția respectivă a durat, după cum spuneam, două săptămâni, acoperind orașul Tokyo cu cenușă.

De unde vine denumirea muntelui Fuji

Japonezii îi spun „Fuji-san”, însă originile acestui nume sunt controversate. Unii susțin că denumirea Muntelui Fuji provine din limba ainu și face referire la „viața veșnică”. Aceasta este vorbită de un grup etnic din partea de nord a Japoniei. Pe de altă parte, unii lingviști sunt de părere că numele provine de fapt din limba yamato și ar însemna „Fuchi” (numele zeiței budiste a focului).

Mutele sacru al Japoniei

După cum vă spuneam și mai sus, mulți japonezii cred că Muntele Fuji este sacru. De asemenea, sacri sunt considerați și Muntele Tate și Muntele Haku. Cu toate acestea, adepții religiei șintoiste consideră că Fuji este sacru încă din secolul al VII-lea. Dacă aveți posibilitatea să vizitați acest munte, veți găsi aici mai multe altare șintoiste.

Lucruri interesante despre Fuji, muntele sacru al Japoniei
Lucruri mai puțin știute despre Fuji, muntele sacru al Japoniei

Vârful Muntelui Fuji este proprietate privată

Cu siguranță nu știați că, începând de la altitudinea de 3.250 m în sus, vârful Muntelui Fuji este proprietate privată. Potrivit incredibilia.ro, acest segment aparține altarului șintoist Fujisan Hongu Sengen-taisha. Înainte, muntele aparținea în totalitate shogunului Ieyasu Tokugawa, însă în anul 1606, conducătorul a donat vârful altarului.

Dreptul de proprietate a fost deținut până în perioada Meji, când împăratul a devenit liderul suprem. La vremea respectivă, guvernul japonez a preluat controlul asupra altarului. Deși pentru o perioadă a fost teren public, în 1949, când noua constituție japoneză a fost adoptată, terenurile confiscate au fost retrocedate, mai puțin cel de pe Muntele Fuji. Mult mai târziu, în 1974, autoritățile au decis că vârful muntelui aparține altarului menționat, însă a revenit în proprietatea lăcașului în anul 2004.

Femeile nu aveau voie să urce pe Muntele Fuji

Până în anul 1869, femeile nu aveau voie pe Muntele Fuji, deoarece acesta era considerat un loc sacru. Potrivit istoricilor, o femeie a reușit să urce pe munte înainte ca restricția să fie ridicată. Mai exact, este vorba despre Lady Franny Parkes, care ar fi ajuns în vârful muntelui în anul 1867.

Cea mai frumoasă locație din zona Muntelui Fuji

Mulți sunt de părere că cea mai bună priveliște asupra muntelui o poți avea din zona celor cinci lacuri (Fugigoko). Această locație de la baza muntelui este cu adevărat incredibilă. Ba chiar mai mult de atât, turiștii pot vizita și stațiunea geotermală din apropiere.