Home » Life & Style » Timp liber » Gelozia copilului- situațiile în care apare, forme de manifestare, metode de a împiedica gelozia între frați

Gelozia copilului- situațiile în care apare, forme de manifestare, metode de a împiedica gelozia între frați

Ileana Mladinoiu / 26.11.2020, 10:29
Gelozia copilului- situațiile în care apare, forme de manifestare, metode de a împiedica gelozia între frați

Gelozia este o formă de furie, de trăire afectivă complexă a cărei intensitate poate varia de la forme simple, normale, întâlnite la orice copil, până la forme patologice. Apare din nevoia puternică de afecțiune pe care o resimt copiii și din teama de a nu pierde această afecțiune. Când se ivește concurența la dragostea părinților, ia naștere și gelozia.

Diverse situații care stârnesc gelozia la copii

1.Nașterea celui de-al doilea copil

Dacă la un interval scurt de 3- 4 luni se naște un al doilea copil după primul, obișnuit să fie până atunci singurul beneficiar al dragostei, atenției, îngrijirilor și alintărilor părinților săi, clar că acel copil poate dezvolta o gelozie foarte intensă. De aceea, părinții vor lua din timp măsuri speciale.

2.Părtinirea unuia dintre copii

Se întâmplă, și nu de puține ori, ca unuia dintre copii să i se arate mai multă încredere și să i se sublinieze repetat meritele deosebite. Comparația între copiii din aceeași familie , cu accent pe defectele unuia dintre ei, poate declanșa gelozie.

Gelozia între frați. Când cel mare trebuie să cedeze în fața celui mic
Gelozia între frați. Când cel mare trebuie să cedeze în fața celui mic

3.Obligația copilului mare de a ceda în fața celui mic

Mulți părinți îi obligă pe copiii mai mari să cedeze mereu în favorea celui mai mic, pentru că e pur și simplu mai mic. Acest lucru îl determină pe cel mare să manifeste gelozie furioasă chiar față de cel mic. La fel se întâmplă când este obligat să renunțe la jocurile sau activitățile lui pentru a se ocupa de cel mic.

4.Inegalitatea în aplicarea pedepselor și în distribuirea recompenselor

Copilul înțelege foarte repede o situație care este în favoarea sau defavoarea sa, simțul său de dreptate suferind și dând naștere la gelozie. Pedepsele, acolo unde este cazul, trebuie să fie aceleași, excluzând bătaia, precum și recompensele.

Cum se manifestă gelozia

Cea mai ușoară manifestare de gelozie este indiferența față de rival. Când gelozia îmbracă un grad mai intens, rivalul este privit cu neplăcere sau adversitate.

Dacă se întâmplă să fie singur cu cel mic, poate deveni agresiv (îl lovește pe cel mic, încearcă să-l arunce din pat, îl acoperă cu perne ca să nu-l mai vadă).

Copilul poate fi gelos și pe mamă, dacă o vede că are gesturi de tandrețe față de tata. Acolo unde sunt mai mulți frați într-o familie gelozia apare mai rar.

Metode pentru a împiedica gelozia între frați

Imediat ce părinții știu că vor avea un al doilea copil, trebuie să înștiințeze că acesta va avea un frățior sau o surioară. I se vor arăta avantajele, dându-le exemple din vecini sau cunoscuți. De exemplu, i se va spune: “când vei crește mai mare, o să vă jucați împreună”.

Pentru pregătirea trusoului, copilul va fi luat la cumpărături, ocazie de a i se cumpăra și lui câte ceva. Pentru toate schimbările din casă, va fi consultat și el, luând parte la planuri diferite.

Părinții trebuie să gestioneze cu calm și dragoste relația dintre frați
Părinții trebuie să gestioneze cu calm și dragoste relația dintre frați

Cât mama va sta în maternitate, copilul va rămâne în grija cuiva cunoscut, iar când mama va fi adusă acasă, acesta să fie scos la plimbare. La întoarcere, mama își va săruta copilul, se va interesa de tot ce a făcut în absența ei. După care îl duce să-i arate pe bebe, vorbindu-i despre el ca de ceva mic, neajutorat. Când va avea grijă de cel mic, mama va trebui să-l implice pe cel mare să o ajute. În felul acesta, acel copil se va simți foarte mândru.

Alăptarea în prezența copilului mare, mai ales, în primele luni, nu trebuie făcută, deoarece scena este cea care declansează gelozia.

Fiecare copil va primi sarcini în gospodărie după puterile și priceperea sa, iar laudele vor veni în egală măsură. Dacă unul dintre ei nu va reuși, va fi consolat și încurajat să persevereze.
Cu tact, răbdare, calm și dragoste egală pentru toți copiii, părinții îi pot determina pe copii să se iubească frățește și să nu-și mai poarte gelozie.