Home » Life & Style » Timp liber » În ce condiții ar putea opri Putin războiul. „Până la masa negocierilor, ar putea dura ani de agitație locală și încercări de rusificare”

În ce condiții ar putea opri Putin războiul. „Până la masa negocierilor, ar putea dura ani de agitație locală și încercări de rusificare”

Alexandru Cazacu / 07.07.2022, 11:48
În ce condiții ar putea opri Putin războiul. „Până la masa negocierilor, ar putea dura ani de agitație locală și încercări de rusificare”

Cel mai probabil, muți dintre noi ne întrebăm ce l-ar putea determina pe Vladimir Putin să oprească conflictul armat din Ucraina. În cadrul unui interviu pentru Gândul, Radu Magdin, analistul de politică externă, a explicat că există posibilitatea ca Moscova să nu accepte realitatea, în cazul în care Ucraina ar întoarce situația în teren în favoarea sa. Haideți să vedem în ce condiții ar putea opri Putin războiul, potrivit analistului.

În ce condiții ar putea opri Vladimir Putin războiul din Ucraina

Conform spuselor lui Radu Magdin, dacă ucrainenii reușesc să întoarcă situația în favoarea lor, în loc de o participare a Rusiei la negocieri, mai degrabă este posibil să urmeze ani de agitație și încercări de rusificare a regiunilor afectate. Analistul susține că „Moscova nu ar accepta să recunoască starea reală din teren”, în această situație, potrivit Gândul.

De asemenea, Magdin este de părere că situația actuală din Ucraina poate duce la mai multe scenarii. Asta deoarece acum asistăm la o mobilizare mai intensă și mai coordonată a militarilor ruși, care ar putea continua cu ofensive către Est.

„Există și dimensiunea în care rușii vor întoarce în favoarea lor o transformare în ținte ale armamentului vestic, pentru că atunci vor avea argumentele necesare pentru a putea susține la nivel global narativa pe care au inventat-o cu mult timp înaintea începerii războiului – anume că Vestul a conlucrat și planificat implicarea în Ucraina și „atacarea” Rusiei”, explică analistul.

În ce condiții ar putea opri Putin războiul
În ce condiții ar putea opri Putin războiul. Conform specialiștilor, „ar putea dura ani de agitație locală și încercări de rusificare”

„Nevoia Rusiei este de mai multe resurse”

În ceea ce privește condițiile în care Putin ar putea pune capăt războiului, analistul de politică externă spune că, ținând cont de starea în care se îndreaptă economia Rusiei, atât armata rusă, cât și poziția Rusiei și a liderului de la Kremlin sunt deja compromise.

Astfel, există posibilitatea ca Putin să nu se oprească până nu va fi sigur că nu va mai putea continua războiul sau până atunci când pierderile suferite îl vor forța să negocieze. Cu toate acestea, ar putea trece luni sau chiar ani până când Putin va ajunge la masa negocierilor, potrivit analistului.

„Nevoia Rusiei este de mai multe resurse și mai multă industrie, inclusiv acces la porturile Ucrainei, pentru că Rusia are o economie rentieră care, ca și imperiile din urmă cu mai multe sute de ani, este dependentă de controlarea teritoriului, mai degrabă decât de inovație și valoare adăugată”, a adăugat expertul în politică externă.

Ce consecințe ar putea avea, la nivel global, războiul

În funcție de durata conflictului armat și dacă resursele vor fi în continuare blocate, consecințele războiului pot fi foarte grave la nivel mondial, mai spune specialistul. Asta deoarece criza alimentară, energetică, a alimentelor și a lanțurilor de aprovizionare poate declanșa instabilitate socială și politică în multe colțuri ale lumii.

Totodată, analistul susține că efectele războiului vor fi pe termen lung și greu de gestionat, mai ales că provocările generate de pandemia de coronavirus încă se resimt la nivel global.