Home » Când, unde, cum » Lacul Roșu are una dintre cele mai frumoase legende. Misterul obiectivului turistic din Carpații Orientali

Lacul Roșu are una dintre cele mai frumoase legende. Misterul obiectivului turistic din Carpații Orientali

Alexandru Cazacu / 05.04.2022, 12:58
Lacul Roșu are una dintre cele mai frumoase legende. Misterul obiectivului turistic din Carpații Orientali

Lacul Roșu este, fără îndoială, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din țara noastră. Situat în județul Harghita, barajul natural s-a format după ce, în 1838, un cutremur a cauzat prăbușirea unui versant la poalele Muntelui Hășmașu Mare. În jurul Lacului Roșu a luat naștere una dintre cele mai frumoase legende, iar în rândurile următoare veți afla ce spune aceasta.

Lacul Roșu, una dintre cele mai cunoscute destinații turistice din România

După cum spuneam, Lacul Roșu se numără printre principalele atracții turistice din țara noastră, mai ales că este situat în apropierea unui alt obiectiv turistic important, Cheile Bicazului. Barajul natural este situat la granița dintre județele Neamț și Harghita și mai este cunoscut în zonă sub de numirea de Lacul Ghilcoș.

Lăsând la o parte detaliile geografice, localnicii din zonă spun să există o legendă frumoasă în legătură cu Lacul Roșu, care o are ca protagonistă pe o tânără numită Estera. De-a lungul vremii au apărut mai multe variante ale acestei povestiri, iar noi vă vom spune una dintre ele. Iată ce spune legenda Esterei.

Lacul Roșu și Legenda Esterei

Se spune că, în ținutul Giurgeului trăia o fecioară incredibil de frumoasă pe nume Estera. Tânăra cu părul ca pana corbului și ochii verzi a pornit într-o dimineață de vară spre târgul din Gheorgheni. Ajunsă la fața locului, fata a întâlnit un flăcău înalt și arătos. Se pare că tânărul era atât de puternic încât putea să omoare un urs cu o singură lovitură. Totodată, voinicul era un meșteșugar iscusit, iar cântul din fluier nu-l întrecea nimeni.

Din clipa în care privirile celor doi s-au întâlnit, iubirea a pus stăpânire pe inimile lor. Aflați în târg, feciorul i-a cumpărat Esterei o basma albastră ca cerul și i-a propus să-i fie mândruță. Cum era și de așteptat fata imediat a acceptat propunerea voinicului. Cu toate acestea, ei nu au putut să se căsătorească, pentru că tânărul a fost chemat la oaste.

Estera i-a promis că îl așteaptă și așa a făcut. Potrivit legendei, în fiecare seară, Estera își lua ulciorul și pleca spre izvor, unde se gândea ceasuri întregi la preaiubitul său logodnic. Se spune că până și piatra din munte se înmuia auzind oftatul și cântecul de dor al fetei.

Lacul Roșu are una dintre cele mai frumoase legende
Lacul Roșu are una dintre cele mai frumoase legende

Răpirea Esterei

Într-o zi de duminică, pe când se afla la izvor, un haiduc a zărit-o pe Estera. Fata fiind foarte frumoasă, haiducului i s-au aprins pe loc călcâiele și a răpit-o, fugind cu ea până la Suhardul Mic. Ca să-i fie soață, haiducul i-a promis tinerei fel și fel de bogății. Cu toate acestea, fata la respins, deoarece își aștepta credincioasă logodnicul iubit.

Vrând să scape din ghearele haiducului, Estera a ajuns să ceară ajutorul munților. Legenda spune că stâncile au auzit rugămințile ei. Așadar, într-o noapte de iulie, din senin a venit o furtună puternică, cu ploaie, tunete și fulgere nemaivăzute până atunci. În urma acestora, muntele s-a prăbușit și a îngropat-o atât pe Estera și haiduc, dar și un cioban cu tot cu turma sa de oi.

În dimineața următoare, cerul era senin, însă valea unde curgea înainte Pârâul Vereșcheului era acum închisă de alunecarea versantului, iar astfel a apărut Lacul Roșu.