Home » Life & Style » Timp liber » Locul din România pe care Ceaușescu îl adora. Ce îl făcea să își petreacă timpul aici, de fapt. Tabieturi neobișnuite

Locul din România pe care Ceaușescu îl adora. Ce îl făcea să își petreacă timpul aici, de fapt. Tabieturi neobișnuite

Alexandru Cazacu / 30.05.2022, 09:08
Locul din România pe care Ceaușescu îl adora. Ce îl făcea să își petreacă timpul aici, de fapt. Tabieturi neobișnuite

În caz că nu știați, un loc din țara noastră i-a adus, în timp, lui Nicolae Ceaușescu unele tabieturi aparte. Se pare pare că fostul dictator comunist adora locul respectiv și nu putea sta departe de el, așa se face că a ajuns să părăsească adesea Capitala pentru a-l vizita. Care este locul cu pricina și ce obiceiuri a dobândit, în timp, Nicolae Ceaușescu, puteți afla în continuarea acestui articol.

Locul din România adorat de Nicolae Ceaușescu

Ceaușescu a ajuns să fie uimit de o afacere de familie ce a luat naștere în urmă cu peste trei secole. De fapt, fostul lider comunist a ajuns să fie obsedat de acest loc. Mai exact, este vorba despre locația cu geam fumuriu pe care scria „Firma Atletul albanez. Cofetărie. Gelaterie. Memish D. Hashim”.

Aceasta era o cofetărie-gelaterie situată în Slatina, pe strada Dinu Lipatti, care i-a captat interesul lui Nicolae Ceaușescu. Deși era foarte foarte mic, acest magazin de dulciuri era foarte cunoscut în Slatina. Localnicii îi spuneau prăvăliei respective „La turci”.

Povestea cu înghețată și băuturi răcoritoare a început în urmă cu mai bine de un secol. Mai precis, în 1912, anul în care albanezii au ieșit de sub controlul otoman. Odată ce pășeai pragul acestei prăvălii, aveai senzația că timpul stă în loc. Obiectele decorative erau specifice vremurilor de mult trecute. Mobilierul vechi din lemn sunt din alte vremuri, mașinăria de citronadă și bragă te duce departe în trecut, însă totul funcționează perfect, la fel ca în acele vremuri.

„Ne tragem din iliri, iar ei se trag din daci. Voi sunteți mici, nu mai știți, școlile nu mai vorbesc despre asta, dar București e de origine albaneză. Bukur înseamnă frumos în albaneză. Așa e povestea cu ciobanul Bucur – fratele meu ilir îl întreabă pe fratele meu dac ce face. Păi ce face: bucură”, spune Hashim, zâmbind.

„Ce fac ciobanii? Vara sus, la munte, să muncească, iar iarna coboară la vale. Așa și noi, îi bucurăm vara pe slătineni cu licorile noastre”, povestea Hashim Memish, unul dintre proprietari.

Locul din România pe care Nicolae Ceaușescu îl adora
Locul din România pe care Nicolae Ceaușescu îl adora

Tabieturile lui Nicolae Ceaușescu

De-a lungul anilor, micuța prăvălie din Slatina a fost vizitată de mai multe personalități, printre care și Nicolae Ceaușescu. Se pare că fostul dictator al României nu cobora din mașină, el obișnuia să ceară paharele de bragă direct din decapotabila cu care venea.

„Era mai zarvă în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai văzuserăm asta la vremea aceea.

Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă”, spunea Hashim Memish, potrivit playtech.ro.

Toți cei care vizitau Slatina făceau un mic popas și la celebra cofetărie-gelaterie pentru a savura o prăjitură sau să se răcorească cu o bragă. După cum spuneam, la fel proceda și Ceaușescu. Fostul dictator comunist pleca adesea din București, special pentru a se bucura de bragă prăvăliei din Slatina și cerea băutura răcoritoare direct din mașină.