Home » Când, unde, cum » Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț. Cum s-a ajuns la această performanță

Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț. Cum s-a ajuns la această performanță

Alexandru Cazacu / 12.04.2022, 14:38
Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț. Cum s-a ajuns la această performanță

Când o căsătorie se termină, membrii familiei respective trec printr-o furtună de evenimente stresante, iar emoțiile cauzate de aceste schimbări pot fi destul de dificile. Lăsând toate acestea la o parte, în continuare vom vorbi despre locul din România unde în trei secole a existat doar un singur divorț. Cum s-a ajuns la această performanță uluitoare, puteți afla în rândurile de mai jos.

Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț

Nu mulți știu că într-un sat din țara noastră, în 300 de ani a fost înregistrat doar un singur divorț. Mai exact, este vorba de satul transilvănean, Biertan. Așezarea rurală a fost inclusă în patrimoniul UNESCO, iar aici oamenii încă se deplasează cu căruțele. De ce a existat numai un divorț într-o perioadă atât de lungă de timp? Se pare că acest lucru se datorează unei metode locale originale de „terapie de cuplu”.

Conform jurnaliștilor de la BBC, în inima satului, o biserică fortificată din secolul al XV-lea se înalță peste structurile din jur. În curtea bisericii se află o clădire foarte mică, cu o singură cameră. Aici erau închise de către preot, chiar și câte șase săptămâni, cuplurile ale căror căsnicii atârnau de un fir de ață, în speranța că își vor rezolva problemele și vor evita divorțul.

Camera respectivă era mobilată cu doar un scaun, o masă și un pat mic cu o pernă și o pătură. După cum ne putem imagina, să stai într-un spațiu atât de mic alături de partenerul de viață cu care nu te mai înțelegi poate fi un coșmar pentru mulți. Însă, strategia a funcționat foarte bine de-a lungul anilor, atât timp cât arhivele arată că vreme de trei secole doar un singur cuplu a divorțat.

Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț
Locul din România unde în trei secole a existat un singur divorț

Cuplurile care solicitau divorțul erau mai întâi trimise la „închisoarea conjugală”

Religia locuitorilor din satul cu pricina era Luteranismul, iar acesta guverna majoritatea aspectelor vieții și, deși divorțul era permis în anumite situații (cum ar fi adulterul) se prefera ca soții să încerce să își salveze căsnicia.

Așadar, soții care solicitau divorțul mergeau la episcop, iar acesta din urmă îi trimitea la „închisoarea conjugală” pentru a vedea dacă diferențele dintre lor se puteau rezolva înainte de despărțire. Tocmai datorită acestei mici camere în Biertan a existat doar un singur divorț în 300 de ani.

De asemenea, această metodă era menită să păstreze „vechea ordine creștină și să protejeze femeile și copiii, care erau dependenți de unitatea familiei pentru a supraviețui, mai scrie sursa citată. Dacă ar fi avut loc un divorț, soțul trebuia să-i lase fostei soții jumătate din aere, însă dacă se recăsătorește și divorțează din nou, a doua soție nu va avea dreptul la nimic.

În zilele noastre, camera mică cu tavane joase și pereți groși a devenit un muzeu, unde se găsesc aceleași piese de mobilier și două manechine. Pe măsură ce cuplurile încercau să-și repare căsniciile în acest spațiu mic, totul a trebuit să fie împărțit, de la o singură pernă și o pătură până la masa cu un singur scaun.