Home » Știri » Știri sociale » Obiective turistice în județul Argeș – 14 atracții la care se poate ajunge foarte repede din București

Obiective turistice în județul Argeș – 14 atracții la care se poate ajunge foarte repede din București

Pană Emanuela / 21.10.2020, 19:30
Obiective turistice în județul Argeș – 14 atracții la care se poate ajunge foarte repede din București

Ne place să promovăm și frumusețile de peste meleaguri, dar să nu uităm că și România are frumusețile ei. Așadar, astăzi ne oprim la Argeș, județ de munte, situat în partea central-sudică a țării. Pornind de la chei, cascade, peșteri, parcuri, cetăți, muzee, mănăstiri, sate cu istoric și până la Transfăgărășan și Vârful Moldoveanu, Argeș are cu siguranță multe de oferit. Iată 14 locuri pe care trebuie neapărat să le vizitezi dacă ajungi în acest mic județ.

Obiective turistice din județul Argeș

Chiar dacă mulți dintre noi nu știu, județul Argeș este unul extrem de ofertant pentru vizitatori. Pe meleagurile sale vei găsi Transfăgărășanul, o bifă pe agenda cu „To do’s“ a celor care apreciază frumosul și cel mai înalt vârf muntos de pe teritoriul României, dar și o serie de locuri unde distanțarea poate să fie la ea acasă.

Așadar, dacă ți-ai propus ca într-unul dintre weekend-urile care vin să explorezi ținuturile județului Argeș, te invităm să parcurgi acest articol până la final, pentru a putea pune listă locurile care ți-au furat privirile. Date fiind neplăcerile create de pandemie, foarte mulți dintre noi ar vrea o asigurare că nu rămân cu banii dați și că o să fie bine. Însă, cum astăzi nu prea mai pot fi oferite garanții, vă reamintim că din Capitală și până în Argeș e puțin mai mult de-un pas. Ați înțeles ideea.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

Așadar, chiar și o zi petrecută în micuțul județ vă va servi drept repau, dar sigur veți vrea mai mult.

Citește și: Obiective turistice în județul Arad – 7 lucruri de făcut și de admirat în aceste locuri

14 atracții pe care nu ai voie să le ratezi

1. Cetatea Poenari – este una dintre cele mai impresionante cetăți de pe teritoriul țării, oferind o panoramă uimitoare asupra Cheilor Argeșului, Munților Făgăraș și Barajul Vidraru. Însă, te atenționăm că trebuie să ai „rezervorul“ de energie plin, căci vei avea de urcat nu mai puțin de 1480 de trepte ale fortăreței pentru a te putea bucura de priveliște.

Cetatea Poenari
Cetatea Poenari

2. Barajul Vidraru – pentru că tot am adus vorba de el, ar fi păcat să lipsească de pe lista locurilor frumoase din Argeș, căci cu adevărat este. Format la lacul de acumulare Vidraru, construit în anul 1965, barajul cu același nume este un obiectiv de seamă al micului județ. Poate fi explorat într-o plimbare cu hidro-bicicleta, cu barca sau cu vaporul.

Barajul și Lacul Vidraru
Barajul și Lacul Vidraru

3. Transfăgărășanul – Drumul DN7C, mult mai cunoscut sub denumirea de Transfăgărășan, a reușit performanța de a intra în topul celor mai spectaculoase sosele din întreaga lume, motiv pentru care ar fi păcat să-l ignori dacă tot călătorești prin Argeș. Dacă chiar vă doriți să-l străbateți sau poate să ajungeți la Bâlea Lac parcurgându-l, atunci ați face bine să vă grăbiți pentru că, din păcate, este închis în sezonul rece, din cauza zăpezilor.

Transfăgărășan
Transfăgărășan

4. Mănăstirea Curtea de Argeș – „Pe Argeș în jos/Pe un mal frumos“ se zărește biserica Curtea de Argeș, bijuteria de pe coroana arhitecturală a Argeșului. Mănăstirea a fost construită de Neagoe Basarab, între anii 1515 și 1517 și ascunde o legendă pe atât de frumoasă, pe cât de tristă. Probabil că intuiți deja, este vorba despre povestea Meșterului Manole, care încerca să ridice clădirea, dar zidurile i se prăbușeau în timpul nopții. Doar sacrificiul suprem – zidirea soției sale, Ana, într-unul dintre pereți – a făcut posibilă ridicarea clădirii.

Mănăstirea Curtea de Argeș
Mănăstirea Curtea de Argeș

5. Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Domnești – este probabil cel mai interesant muzeu din județul Argeș, pentru că găzduiește o colecție impresionantă de peste 1.000 de obiecte donate, de-a lungul timpului, de locuitorii din Domnești. Aici vei putea admira câteva costume populare specifice zonei, printre care și un costum alb de mireasă. Tot în colecția de port popular intră și cămașa mocănească, marama țesută din fire de borangic și o fotă veche, croită în secolul XIX.

Port popular specific județului Argeș
Port popular specific județului Argeș

6. Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti – dacă poposiți prin Argeș nu uitați să treceți și pe la Conacul Golești, astăzi Muzeul Viticulturii și Pomiculturii. Conacul familiei Golești, ce se întinde pe aproximativ 14 hectare, este prima construcție laică medievală fortificată din țara noastră și ascunde povești nebănuite.

Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti
Muzeului Viticulturii şi Pomiculturii Goleşti

7. Mausoleul de la Mateiaș – un alt edificiu de seamă din județul Argeș este Mausoleul de la Mateiaș, din comuna Valea Mare-Pravăț, ridicat între anii 1928-1935, la inițiativa filialei locale a societății „Cultul eroilor“. Clădirea este formată din două corpuri: unul orizontal, osuarul, care adăpostește în 31 de cripte osemintele a peste 2.300 de militari români și unul vertical, în forma unui turn cu foișor. În apropierea acestuia vei găsi și un muzeu în care sunt expuse mărturii ale luptelor desfășurate în zonă, în Primul Război Mondial.

Mausoleul de la Mateiaș
Mausoleul de la Mateiaș

8. Mănăstirea Corbii de Piatră – este cea mai veche mănăstire rupestră de pe teritoriul României, ce datează din secolul al XIV-lea. Cu ajutorul daltei și al ciocanului, așezământul a fost săpat în stânca dură din satul Jgheaburi, fapt ce face din această biserică un loc unic din micul județ. Merge vorba că unul dintre locurile amenajate aici ar fi servit domnitorului Neagoe Basarab drept tribunal în aer liber.

Mănăstirea Corbii de Piatră
Mănăstirea Corbii de Piatră

9. Cascada Văii Rele de la Nucșoara – micuța comună Nucșoara ascunde una dintre cele mai impresionante cascade din țara noastră: Cascada Văii Rele. Este mai puțin cunoscută turiștilor, dar în niciun caz mai puțin frumoasă. Este un loc superb pentru a fi vizitat în deosebi primăvara, când debitul cascadei este unul impresionant, demn de aparatele foto.

Cascada Văii Rele de la Nucșoara
Cascada Văii Rele de la Nucșoara

10. Lacul Nucşoara – cunoscut și sub denumirea de Lacul Învârtita, acesta este spectaculos fie și numai pentru faptul că s-a format în gips. Da, este adevărat, chiar dacă nu vă vine să credeți. Acest lac format din rocă solubilă și sulfat de calciu este singurul de acest fel din România. Este localizat la o altitudine de 780 de metri și se întinde pe o suprafață de 2,2 hectare. Apele sale pot fi folosite și în scopuri balneare.

Lacul Nucşoara sau Lacul Învârtita
Lacul Nucşoara sau Lacul Învârtita

11. Dealul Mățău – la Răsărit de Câmpulung, la circa şase kilometri distanţă pe şosea, se înalţă Dealul Măţău, cel mai înalt deal din țara noastră – 1.017 metri. Locuitorii acestor frumoase meleaguri sunt mândri de tardițiile și de cultura lor, care întregesc imaginea județului Argeș din punct de vedere istoric.

Dealul Mățău
Dealul Mățău

12. Vârful Moldoveanu – este cel mai înalt vârf muntos din țara noastră, fiind poreclit sugestiv „Acoperișul României“. Măsoara 2.544 de metri în altitudine și reprezintă un ideal pentru iubitorii de munte, de cățărări și de trasee. Odată ce ai pus piciorul pe ultima stâncă, alături de tricolor, vei fi pur și simplu copleșit de emoții. Vei simți că ai, literalmente, lumea la picioare.

Vârful Moldoveanu
Vârful Moldoveanu

13. Cheile Dâmbovicioarei – se întind pe o suprafață de 2 kilometri, la poalele munților Piatra Craiului, iar modul în care apa a creat acolo tot felul de forme ciudate, de turnuri şi piscuri ascuțite te va uimi pur și simplu. Aici veți putea admira și Peștere Dâmbovicioarei, formată din mai multe galerii, pereți verticali şi ușor înclinați. Un detaliu ce merită menționat este că ghizii perșterii sunt chiar copii ai localnicilor din Dâmbovicioara.

Cheile Dâmbovicioarei
Cheile Dâmbovicioarei

14. Casa Memorială George Topârceanu – aceasta este recomandarea noastră, și ultima, pentru iubitorii de poezie sau de istorie. Casa Memorială George Topârceanu este construcție tipic musceleană, alcătuită din parter, etaj şi pridvor la fațadă, pe care o puteți vizita dacă ajungeți în județul Argeș.

Casa Memorială George Topârceanu
Casa Memorială George Topârceanu

 

Informatii

Adresa : București, Str. Gramont 38

Email : redactiei@stiridinlume.ro

Publicitate NEXT LEVEL EVENTS

E-mail: lucian.morteanu@nextlevelevents.ro

Telefon 0726 363 128