Home » Life & Style » Timp liber » Omul care l-a trădat pe Adolf Hitler. I-a fost confident loial. Sfârșitul cumplit de care a avut parte

Omul care l-a trădat pe Adolf Hitler. I-a fost confident loial. Sfârșitul cumplit de care a avut parte

Alexandru Cazacu / 30.08.2021, 17:30
Omul care l-a trădat pe Adolf Hitler. I-a fost confident loial. Sfârșitul cumplit de care a avut parte

Rudolf Hess s-a născut în Alexandria, pe 26 aprilie 1894. El a fost adjunctul lui Hitler în partidul Național-Socialist al Germaniei și totodată cel care l-a trădat. Ba chiar mai mult de atât, Hess a creat un scandal internațional în 1941, după ce a zburat în secret în Marea Britanie pentru negocieri de pace între cele două țări.

Rudolf Hess, omul care l-a trădat pe Adolf Hitler

În 1920, Hess s-a alăturat Partidului Nazist și a ajuns să fie prietenul lui Hitler. După ce a fost pus în funcția de secretar privat a lui Adolf Hitler, Hess a fost însărcinat cu realizare unei noi organizări centralizate a partidului. Ba chiar mai mult de atât, în anul 1939, acesta a fost declarat secund în linia de succesiune a lui Herman Göring.

Hess era cunoscut pentru loialitatea absolută față de Hitler. Însă, în primii ani ai celui de-al doilea război mondial, puterea lui a scăzut, iar influența sa a fost compromisă de alți lideri naziști de top. Așadar, Rudolf Hess a decis, în primăvara lui 1941, să pună capăt conflictului dintre germani și britanici printr-o lovitură de stat, astfel să-și restabilească prestigiul.

Mai exact, la data de 10 mai 1941, el a zburat în secret în Scoția cu propuneri de pace. Cu toate acestea, propunerile acestuia nu au primit un răspuns din partea britanicilor, care l-au reținut ca prizonier de război, pe tot parcursul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Omul care l-a trădat pe Adolf Hitler
Cine este omul care l-a trădat pe Adolf Hitler / Foto: Profimedia

Rudolf Hess a fost judecat și condamnat pe viață

Ei bine, după război, Walter Richard Rudolf Hess a fost judecat în procesele de crime de război de la Nürnberg, fiind condamnat la închisoare pe viață. Acesta și-a ispășit pedeapsa la închisoarea Spandau din Berlin, unde din 1966 a fost singurul deținut, potrivit Britannica.

Hess a murit în 1987 și a fost îngropat în Wunsiedel, Bavaria. Ulterior, mormântul acestuia a devenit un loc de pelerinaj pentru neo-naziști. Așadar, în anul 2011 s-a decis ca trupul său să fie mutat, iar rămășițele sale au fost arse.

Cauzele decesului lui Hess se dispută, iar în 2007, mai multe televiziuni din Marea Britanie au prezentat tratamentul brutal la care a fost supus Hess. Cu toate acestea, Aliați au încercat să-i ofere un tratament uman în anii de după război.

Trei persoane condamnate pe viață la Nürnberg

În procesele menționate, trei persoane au fost condamnate la închisoare pe viață. Mai exact este vorba despre Rudolf Hess, Walther Funk și Erich Raeder. Doisprezece dintre inculpați au fost condamnați la moarte prin spânzurare, iar doar 10 dintre ei au fost spânzurați în toamna anului 1946. Martin Bormann a fost judecat și condamnat la moarte în lipsă, iar Hermann Göring s-a sinucis înainte să poată fi executat.

Tribunalul a respins apărările inculpaților și afirmația potrivit căreia doar un stat, și nu indivizii, ar putea fi găsiți vinovați de crime de război. De asemenea, tribunalul a respins argumentul potrivit căruia procesul și judecarea au fost ex post facto. Tribunalul a răspuns că astfel de fapte au fost considerate infracționale înainte de cel de-Al Doilea Război Mondial.