Home » Life & Style » Timp liber » Omul cu două fețe. Cazul medical care a șocat omenirea

Omul cu două fețe. Cazul medical care a șocat omenirea

Violeta Badea / 19.04.2021, 12:59
Omul cu două fețe. Cazul medical care a șocat omenirea

Omul cu două fețe. Cazul medical care a șocat omenirea. În secolul al XIX-lea a trăit un bărbat cu două fețe. Și nu, nu ne referim la celebra expresie, ci la o malformație extrem de rară. Se spune că au existat doar 10 astfel de cazuri în toată istoria.

Omul cu două fețe

Edward Mordake
Edward Mordake

Povestea terifiantă a lui Edward Mordake a șocat întreaga lume medicală. Bărbatul s-a născut cu o malformație extrem de rară, aceasta provenind de la o mutație a genei care produce siamezi. Însă, diagnosticul s-a aflat destul de târziu, ținând cont că medicii acelor vremuri nu știau cum de s-a putut întâmpla acest lucru. Majoritatea oamenilor îl considerau posedat, în timp ce alții considerau că au de-a face chiar cu diavolul.

Edward a trăit în secolul al XIX-lea, în Anglia și se spune că familia sa era una dintre cele mai înstărite din regiune. Tatăl său a fost foarte bucuros atunci când a aflat că o să aibă un băiat, deoarece îți dorea enorm un moștenitor care să ducă numele familie mai departe. Visul s-a transformat într-un adevărat coșmar, deoarece copilul avea două fețe. 

Primul chip era unul obișnuit, în timp ce a doua față avea dimensiuni mai mici și prezenta trăsături diferite. Deşi se spune că a doua faţă nu putea să mănânce şi nici să vorbească, unele persoane au susţinut că de câteva ori a fost văzută zâmbind, în timp ce prima faţă plângea.

Cazul medical care a șocat omenirea

Omul cu doua fete
Omul cu doua fete

Ajuns la adolescență, Edward Mordake s-a adresat medicilor și le-a cerut să-i îndepărteze a doua faţă, deoarece devenise înspăimântătoare. Băiatul a spus că în unele nopți cel de-al doilea chip îi vorbea în şoaptă. Medicii nu au putut face nimic la acea vreme, deoarece o operație de îndepărtare a feței era imposibilă în secolul al XIX-lea.

Afectat și demoralizat, Edward Mordake a ales să se închidă în camera sa, fără a-i permite nimănui să-lmai vadă. În cele din urmă, băiatul a înnebunit și a fost găsit mort la doar 23 de ani. Varianta oficială este aceea că s-a sinucis. A existat și o dovadă care a întărit această idee, deoarece Edward a lăsat o scrisoare de adio în care cerea ca cea de-a doua faţă să fie distrusă înainte să fie înmormântat. Povestea incredibilă a omului cu două fețe a fost relatată și în ziarul american „The Boston Post”, în anul 1895. Iată ce se arăta într-un fragment din acel text.

„Unul din cele mai ciudate cazuri privind deformitațiile umane este cel al lui Edward Mordrake, despre care se spune că ar fi fost moștenitorul uneia dintre cele mai nobile familii din Anglia. Nu și-a adjudecat niciodată titlul căci s-a sinucis la douzeci și trei ani. Trăia în izolare completă, refuzând până și vizitele familiei.

Mordrake era un tânăr educat și un muzician talentat. Era remarcat pentru silueta grațioasă și pentru chipul său – să îi spunem față sa naturală – de o frumusețe deosebită. Dar la ceafă Mordrake avea o altă față, a unei fete tinere “ca dintr-un vis, dar hidoasă ca un diavol”. Acest chip “ocupa doar o porțiune mică a capului și manifesta câteva semne de inteligență, malițioasă ce-i drept”. Chipul zâmbea și se bucura atunci când Mordrake plângea și se tânguia.

Ochii săi erau capabili să urmărească interlocutorul iar buzele murmurau fără încetare. Nu se auzea vreo voce dar Mordrake se plângea că noaptea nu se putea odihni din cauza șoaptelor pline de ură ale geamănului sau malefic. Mordrake spunea despre geamănul său că “nu doarme niciodată și îmi vorbește în continuu asemenea blestemății cum numai în iad s-ar auzi.”