Home » Life & Style » Timp liber » Plante ornamentale de grădină. 6 flori și arbuști care îți transformă locul într-un colț de rai

Plante ornamentale de grădină. 6 flori și arbuști care îți transformă locul într-un colț de rai

Ileana Mladinoiu / 04.12.2021, 11:58
Plante ornamentale de grădină. 6 flori și arbuști care îți transformă locul într-un colț de rai

O plantă ornamentală este o plantă cultivată de plăcere în grădini sau pe balcoane cu scop decorativ, grație mulțimii de particularități estetice date de florile, frunzele, parfumul, fructele sau tulpinile sale. Plantele au fost deja cultivate de oameni în timpul epocii neolitice, unele dintre ele servind ca alimente, altele pentru tratarea diverselor boli. Cultivarea lor doar datorită aspectului atractiv a fost exploatată abia mai târziu.

Primele grădini ornamentale s-au născut în China în jurul anului 2700 î.Hr.

Plante ornamentale sunt alese de grădinari pentru frunzișul lor, care  poate fi de foioase, devenind portocaliu strălucitor, roșu și galben înainte de a cădea toamna, sau verde pe tot parcursul anului. Altele au un aspect izbitor creat de frunze zimțate ori ace lungi.

Ce să mai spunem despre florile și aroma degajată care reaprinde amintiri adânc îngropate! Mirosul unei flori sălbatice îl simțim ca atunci când ne duceam la țară și ne plimbam prin păduri ori câmpii cu prietenii de joacă sau cu frații noștri.

Lista plantelor ornamentale este foarte lungă, deoarece oricare specie sau soi horticol ce prezintă o particularitate botanică fie anatomică fie morfologică poate deveni decorativă în funcție de utilizarea sa.

Care sunt cele mai populare plante ornamentale

Trandafirul, ficusul, papirusul, filodendronul, Anthurium, Saintpaulia (sau Violeta de Parma), magnolia, salcia, cimișirul, tulichina, Forsythia Suspensa, Fuchsia, gardenia, iedera, hibiscusul, hortensia, caprifoiul, floarea pasiunii, rododendronul, tufa de trandafiri, liliacul, glicina, yucca, amaryllis, anemona, panseluța, violeta, begonia, dalia, frezia, gladiola, ghiocelul, zambila, irisul, liliacul, narcisa, diverse tuberoze, gloxinia, laleaua, galbenelele, crizantema, macul, gerbera, lotusul, nufărul, pelargonium geranium, bujorul, macul, petunia, primula, cimbrul ornamental, aloe, opuntia, guzmania etc.

Plante ornamentale de grădină. 6 flori și arbuști care îți transformă locul într-un colț de rai

Flori de grădină

Se deosebesc între ele după durata lor de viață. Pot fi anuale, bienale sau perene. Dintre cele anuale amintim: gura-leului, cârciumăreasa, condurașii, crăițele, floarea de piatră ș.a.m.d.

Ca flori bienale putem avea: nu-mă-uita, bumbișorii, nalba de grădină, panselele etc.

Plante ornamentale de grădină
Plante ornamentale de grădină

Dintre perene enumerăm: cana, crizantema, lăcrămioara, dalia, gladiola, zambila, stânjenelul, crinul, narcisa, bujorul, tuberosa, laleaua…

1. Anemonele

Anemonele au inflorescențele dense, alcătuite din flori duble, formate din ciorchini de petale. Aspectul lor atractiv vine de la amestecul de culori vibrante, intens nuanțate în alb, albastru, mov sau roșu, cu mijlocul alb-negru.

2. Floarea de piatră, portulac

Este o plantă puţin pretenţioasă faţă de condiţiile de cultură, preferând totuşi locuri nisipoase şi însorite. Poate fi semănată şi pe aleele pietruite, printre dalele de piatră.

3. Cana

Este decorativă atât prin frunzele sale mari, de culoare verde sau purpurie, cât datorită florilor roşii sau galbene, cu care împodobesc grădina din iunie până toamna târziu.

Arbuști ornamentali

1. Hortensia 

Fără îndoială, hortensia este unul dintre cei mai populari arbuști cu flori printre grădinari. Uşor de întreținut, poate fi plantată şi în ghiveci, în  gard viu sau în pat de flori. Cât despre buchetele sale mari de flori mici, acestea sunt la fel de frumoase, atât în grădină, cât într-o vază.

2. Liliacul sau Syringa vulgaris

Acești arbori mici cu ciorchini piramidali de flori mov sau albe vestesc sosirea vremii frumoase cu o înflorire pe cât de generoasă, pe atât de parfumată.

3. Gutuiul japonez

Se descurcă la fel de bine într-o grădină de țară, dar și pe un balcon al unei case de la oraş. Indiferent de locaţie, încântă exteriorul prin florile sale mici de un roșu aprins primăvara.

Care sunt avantajele cultivării plantelor de grădină

Lucrarea pământului cu mâinile goale ameliorează stresul și oboseala corpului.

Vegetația din jurul casei dumneavoastră reduce costurile la încălzire și aer condiționat.

Plantele oferă o barieră care asigură o intimitate prețioasă între vecini, contribuind la respectarea vieții private.

Plantele reduc stresul. Potrivit unui cercetător canadian, nu doar plantele cresc într-o grădină, ci și stima de sine, optimismul, creativitatea, satisfacția, motivația, precum și abilitățile fizice și psihice. Putem deduce că practicarea grădinăritului și cultivarea plantelor ornamentale au efecte pozitive asupra moralului.

Arbuștii purifică aerul de praf și produse care poluează atmosfera: CO2, SO2, ozon NO2, fluorură de hidrogen, benzen și multe altele.

Plantele oferă spații de agrement plăcute, promovând stiluri de viață sănătoase și active.

Ileana Mlădinoiu