Home » Life & Style » Timp liber » Planul secret pentru a fi înlăturat Putin de la putere. Când și cum s-ar putea produce această lovitură de stat în Rusia

Planul secret pentru a fi înlăturat Putin de la putere. Când și cum s-ar putea produce această lovitură de stat în Rusia

Alexandru Cazacu / 20.05.2022, 11:22
Planul secret pentru a fi înlăturat Putin de la putere. Când și cum s-ar putea produce această lovitură de stat în Rusia

Se pare că o lovitură de stat pentru înlăturarea lui Putin de la putere ar putea fi o „posibilitate realistă”, dacă oficialii de rang înalt se revoltă. Un expert rus este de părere că posibilitatea ca liderul de la Kremlin să declanșeze un atac nuclear scade, deoarece este probabil ca ordinul acestuia să nu fie executat de oficiali, scriu jurnaliștii de la Mirror.

Planul secret pentru înlăturarea lui Vladimir Putin de la putere. Cum ar putea fi posibilă o lovitură de stat în Rusia

Înalții oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că „războiul este pierdut”, deoarece miniștrii săi cheie nu se vor supune ordinului de lansare a unui atac nuclear. În plus, o lovitură de stat împotriva președintelui rus este acum o „posibilitate realistă”, spune Christo Grozev, expert și jurnalist de investigații din Moscova, potrivit mirror.co.uk.

În opinia expertului rus, posibilitatea ca Putin să declanșeze o lovitură nucleară scade, pentru că există multe șanse ca ordinul său să nu fie executat. Acest lucru se datorează faptului că liderii de securitate din Rusia nu au încredere că acesta va fi încă la putere peste trei luni. Grozev a spus la Radio Liberty că este de părere că „elita informată din cadrul forțelor de securitate înțelege că războiul este pierdut”.

Ce ar putea declanșa lovitura de stat

Se pare că liderii ruși de securitate înțeleg că Putin ar avea nevoie de o mobilizare totală în masă pentru a câștiga războiul, însă acest lucru ar provoca o „explozie socială” în Rusia.

„Desigur, există opțiunea ca Putin însuși să dea ordin de a duce la îndeplinire unele dintre aceste decizii critice, cum ar fi utilizarea armelor nucleare. Dar acest lucru ar putea duce la refuzul uneia sau mai multor dintre cele „cinci mâini” necesare pentru a lansa cele mai mortale arme ale Rusiei.

Acest refuz va fi declanșatorul, cel mai probabil, al unei lovituri de stat, pentru că după refuzul de a respecta ordinul regelui, totul se va prăbuși foarte repede”, a spus Grozev.

Expertul este de părere că șansa utilizării armelor nucleare scade, iar dacă Putin decide să dea un ordin de utilizare a armelor nucleare, trebuie să fie sigur că toată lumea de-a lungul lanțului va îndeplini acest ordin.

Planul secret pentru a fi înlăturat Putin de la putere
Planul secret pentru a fi înlăturat Putin de la putere

Ce s-ar putea întâmpla în caz de insubordonare

În cazul unui atac nuclear, cinci persoane trebuie să apese butoanele în ordine, iar dacă una dintre acestea nu se conformează, atunci acesta va fi un semnal de insubordonare. Așa că până când nu va fi sigur că toată lumea se va conforma, Putin nu va da acest ordin, susține Grozev. Ba chiar mai mult de atât, potrivit jurnalistului de investigații, personalități de rang înalt din FSB și din direcția de informații militare GRU se pregătesc deja pentru viața după Putin.

„Partea intelectuală a GRU”, cei cu „informații complete” înțeleg mocirla în care se află Putin. Și elita FSB, care cunoaște numărul concret de victime în rândul trupelor ruse și înțelege că mamele, soțiile, surorile morților sau soldații ruși dispăruți nu încetează să pună întrebări.

Ei știu că această situație va scăpa în cele din urmă de sub control. Acestea sunt acele părți ale forțelor de securitate care cunosc pericolele pentru regim și ei înșiși își pregătesc acum viitorul”, a mai spus el.

Se pare că unii dintre acești oficiali caută o oportunitate de a-și scoate familiile din Rusia și modalități de a transfera banii acumulați în dolari și euro. „Acesta este deja un fel de trădare din partea acestor oameni, pentru că ei nu urmează ordinele ideologice ale Kremlinului, ci se pregătesc pentru o realitate alternativă”, a adăugat Christo Grozev.