Home » Life & Style » Timp liber » Regulile absurde pe care i le-a pus Albert Einstein soției sale pentru a nu divorța. Ce acord neobișnuit a existat

Regulile absurde pe care i le-a pus Albert Einstein soției sale pentru a nu divorța. Ce acord neobișnuit a existat

Alexandru Cazacu / 02.08.2021, 17:10
Regulile absurde pe care i le-a pus Albert Einstein soției sale pentru a nu divorța. Ce acord neobișnuit a existat

De-a lungul vremii, contractele prenupțiale apăreau adesea în căsătoriile negociate de familiile bogate și influente. Ei bine, după ce termenii erau stabiliți se hotărau atât obligațiile fiecărei părți, dar și cum va fi împărțită averea în cazul în care cuplul se despărțea.

Regulile pe care Albert Einstein i le-a pus soției sale pentru a nu divorța

Cu toate acestea, există și unele situații în care, soții semnează contracte postnupțiale puțin mai ciudate, în care aceștia își pun unele condiții pentru a putea continua relația sau pentru a îmbunătăți anumite aspecte ale căsătoriei.

Ei bine, într-un astfel de caz a fost și celebrul om de știință, Albert Einstein. Acesta a semnat un astfel de contract cu prima lui soție, Mileva Maric. Se pare că fizicianul a reușit prin să își aducă consoarta în pragul disperării. Așadar, atunci când căsnicia acestora a ajuns într-un punct critic, Einstein i-a prezentat soției sale un contract care conținea câteva reguli mai puțin obișnuite.

Condițiile absurde a lui Albert Einstein

În 1896, Mileva Maric a susținut examenul de admitere la secția de matematică-fizică din cadrul Institutului de Politehnică din Zurich, așadar, ea a intrat prima cu un punctaj mai mare decât cel al viitorul ei soț. Ei bine, așa s-au cunoscut cei doi. Cu toate acestea, Einstein era la vremea respectivă doar un tânăr boem, pasionat de științele exacte și de muzică.

Se pare că Mileva era singura femeie care studia fizica la Institutul respectiv. Ei bine, odată cu trecerea anilor, prietenia dintre ei s-a transformat într-o frumoasă poveste de dragoste. Cu toate că cei doi se iubeau necondiționat, familia geniului în fizică nu au acceptat-o pe Mileva Maric. În ciuda acestor lucruri, cei doi s-au mutat împreună, iar ulterior în 1903 , ei și-au unit destinele și au avut trei copii. Relația lor a durat vreme de vreo doi ani, însă, datorită celebrității de care se bucura acum Einstein, acesta a început să își neglijeze soția.

Ce reguli i-a impus Albert Einstein soției sale, pentru a nu divorța
Ce reguli i-a impus Albert Einstein soției sale, pentru a nu divorța

Ei bine, lucrurile aveau să se complice și mai mult, după ce fizicianul a cunoscut-o Elsa Lowenthal, verișoara sa, cu care a început o relație amoroasă. Cei doi au corespondat în secret vreo doi ani de zile. Într-un târziu, Mileva a aflat de relația extraconjugală și s-a mutat împreună cu cei doi băieți ai lor la Zurich. Cu toate acestea, de dragul copiilor, cei doi nu au divorțat, însă Einstein i-a pus soției sale o serie de condiții absurde, care au fost menționate de Walter Isaacson în cartea ”Eistein: Viața și universul său”. Iată care erau acestea:

”A. Te vei asigura că:

1. hainele mele sunt păstrate în ordine;
2. voi primi cele trei mese zilnice în camera mea;
3. dormitorul și biroul meu vor fi păstrate curtate și, mai ales, că biroul meu nu va fi folosit de nimeni altcineva.

B. Vei renunța la toate relațiile personale cu mine în măsura în care acestea nu sunt complet necesare din motive sociale. Mai exact, nu îmi vei cere:

1. să stau acasă cu tine;
2. să ies în oraș sau să călătoresc cu tine.

C. Vei respecta următoarele reguli în relația cu mine:

1. nu te vei aștepta la intimitate de la mine și nici nu-mi vei reproșa acest lucru în nici un fel;
2. vei înceta să vorbești cu mine dacă îți voi cere acest lucru;
3. vei părăsi dormitorul meu sau biroul meu dacă îți voi cere acest lucru fără a protesta în nici un fel.

D. Te vei angaja să nu mă umilești în fața copiilor noștri, fie prin cuvinte, fie prin comportament.”

Cu toate că Mileva a fost de acord inițial cu aceste condiții, la câteva luni după semnarea acestui contract inedit, ea și-a luat copii și l-a părăsit pe fizician, potrivit shtiu.ro.