Home » Life & Style » Timp liber » Șapte curiozități despre Neil Armstrong. De ce urma pasului lui de pe Lună este diferită de cizma sa

Șapte curiozități despre Neil Armstrong. De ce urma pasului lui de pe Lună este diferită de cizma sa

Alexandru Cazacu / 25.08.2021, 14:29
Șapte curiozități despre Neil Armstrong. De ce urma pasului lui de pe Lună este diferită de cizma sa

“Un pas mic pentru om, un salt uriaș pentru umanitate” erau cuvintele rostite de Neil Armstrong la 20 iulie 1969, când făcea primul pas pe lună. Astronautul american s-a născut în Wapakoneta, Ohio, pe 5 august 1930. Tatăl său era de origine germană, iar mama lui era de origine scoțiană-irlandeză. Acestea fiind spuse, în următoarele rânduri veți afla o serie de curiozități despre Neil Armstrong.

Curiozități despre Neil Armstrong

Nu mulți sunt cei care știu că în 1953, Neil Armstrong a fost trimis ca pilot în războiul din Coreea. La vremea respectivă, avionul său a fost atacat de la sol. Neputând să aterizeze în siguranță Neil a fost nevoit să se catapulteze. Așadar, el a aterizat în ocean, însă echipele de salvare nu reușesc să-l salveze din cauza vântului puternic. Ei bine, după mai bine de o zi de plutire, astronautul a reușit să ajungă la mal, fiind salvat de soldații americani.

După războiul din Coreea, Neil Armstrong a devenit pilot de teste pentru aviația Statelor Unite, iar în 1960 se înscrie în programul de pregătire al NASA. Așadar, după mai mulți ani de instructaj el primește prima misiune (Gemini 5). Ulterior, Armstrong a participat și la alte două proiecte: Gemini 8 și Gemini 11, care a fost și ultima misiune în spațiu a astronautului înainte de Apollo 11, cu aterizarea pe Lună.

La 16 iulie 1969, Neil Armstrong (comandantul misiunii) împreună cu Edwin Buzz Aldrin (pilotul modulului lunar Eagle) și Michael Collins (pilotul modulului de serviciu) și-au început misiunea Apollo 11. Astronauții s-au instalat în fața modulului de comandă Columbia al navetei atașată rachetei lansatoare Saturn V și au pornit spre Lună.

Pe 20 iulie 1969, la ora 02:50 GMT, Neil Armstrong a ieșit din modul pe o scară care s-a dovedit prea scurtă. Așadar, celebrul astronaut a fost nevoit să sară pentru a atinge suprafața Lunii.

De ce urma pasului lui Neil Armstrong de pe Lună este diferită de cizma sa
De ce urma pasului lui Neil Armstrong de pe Lună este diferită de cizma sa

De ce urma pasului lui Neil Armstrong de pe Lună este diferită de cizma sa

Cu siguranță, toată lumea știe că Neil Armstrong a fost primul om care a pășit pe satelitul natural al Pământului. Cu toate acestea, unii oameni sunt de părere că nu a existat nicio misiune pe Lună, iar totul ar fi fost o conspirație a Guvernului SUA. Ei bine, în sprijinul acestor persoane vine și argumentul potrivit căruia urma pasului de pe Lună este diferită de cea a ghetei purtate de astronaut.

Mai exact, fotografia urmei și cea a ghetei astronautului arată că urma respectivă nu ar fi făcută de acea gheată. Cu toate acestea, există o explicație în acest sens. Mai concret, atunci când a pășit pe suprafața Lunii, astronautul a pus pe deasupra încălțămintei o protecție suplimentară pentru a evita ruperea costumului. Ba chiar mai mult de atât, Neil Armstrong încerca să evite ca praful să se pună direct pe suprafața costumului.

O altă teorie spune că, compania care a fabricat încălțămintea ar fi vrut să-și pună logo-ul pe ghete, însă NASA nu a permis acest lucru.

Potrivit sondajelor, unii americani sunt convinși că aterizarea pe Lună a fost regizată într-un studio secret din Nevada. Ei bine, printre argumentele unora se află și lipsa stelelor din imagini. Unii oameni sunt de părere că poziția stelelor văzute de pe Pământ ar fi trădat poziția reală a astronauților, fiind astfel scoase din fotografii.