Home » Life & Style » Timp liber » Sfântul Nicolae, Făcătorul de Minuni. Ce fapte mărețe a săvârșit și ce este bine să faci în această zi

Sfântul Nicolae, Făcătorul de Minuni. Ce fapte mărețe a săvârșit și ce este bine să faci în această zi

Bucur Ioana / 04.12.2020, 17:45
Sfântul Nicolae, Făcătorul de Minuni. Ce fapte mărețe a săvârșit și ce este bine să faci în această zi

Sfântul Nicolae nu este cunoscut doar ca Moș Nicolae, ci și ca Făcătorul de Minuni. Viața celui care a renunțat la bogăție pentru a-i ajuta pe cei nevoiași și care a pus cea mai mare piatră de temelie a religiei creștine a fost marcată de evenimente extraordinare! Vindecări miraculoase, copii readuși la viață, care sunt minunile făcute de Sfântul Nicolae.

De ce este Sfântul Nicolae „Făcătorul de Minuni”. Viața remarcabilă a fiului de bogat care a pus piatra de temelie a religiei creștine

Sfântul Nicolae este una dintre cele mai importante figuri istorice ale creștinismului. Povestea lui începe în jurul anului 280. Într-una dintre cele mai bogate familii din cetatea Patara din Asia Mică, astăzi Turcia, se năștea un băiat. Părinții îi aleg un nume cu o semnificație puternică, Nicolae, ce, în greacă, înseamnă „biruitor de popor”. A crescut frumos, fără să știe ce înseamnă suferința sau sărăcia. Cu toate astea, nu a fost niciodată atras de bogății, simțindu-se responsabil de soarta celor mai sărmani.

Viața Sfântului Nicolae s-a schimbat complet după moarte ambilor săi părinți. Renunță la averea uriașă pe care o moștenise, împărțind bunurile și banii săracilor din Patara. A plecat din casa în care s-a născut, pornind spre Ierusalim, unde s-a alăturat bisericii, ca prelat. Din cauza credinței sale în învățăturile lui Iisus, este prins și aruncat în temniță, în timpul persecuțiilor lui Dioclețian. Abia după urcarea pe tron a împăratului Constantin este eliberat. Acesta și cel care îl invită să participe la Primul Conciliu de la Niceea, unde au fost puse bazele dogmatice și canonice ale creștinismului.

Minunile Sfântului Nicolae: trei copii readuși la viață, salvarea unei corăbii de la naufragiu

Se crede că Sfântul Nicolae ar fi în spatele a nici mai mult nici mai puțin de 21 de minuni. Ar fi readus la viață trei copii uciși de un hangiu, un corăbier căzut de pe catarg și ar fi vindecat boli incurabile. O altă legendă spune că, în drumul spre meleagurile natale, venind de la Ierusalim, pe mare s-ar fi dezlănțuit o furtună puternică. Prin rugăciune, Nicolae ar fi reușit să potolească furia naturii, iar marinarii aflați pe corabie, cu el, ar fi catalogat întâmplarea drept o minune. De atunci, Sfântul Nicolae este și protector al marinarilor și călătorilor.

„Nicolae”, în greacă, înseamnă „biruitor de popor”
„Nicolae”, în greacă, înseamnă „biruitor de popor”

„Minunile săvârşite de Sfântul Nicolae, precum învierea celor trei copii omorâţi de un hangiu sau salvarea de la naufragiu a unor corăbii, sunt binecunoscute. De aceea, Sfântul Nicolae a fost ales că ocrotitor al copiilor, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor fără zestre, al victimelor sistemului judiciar etc. Dintre multele istorisiri care îl au ca erou, cea mai cunoscută este cea a fiicelor unui om bogat care îşi pierduse averea. Sfântul a venit într-o noapte şi le-a aruncat pe fereastră trei saci de aur, pe care să îi aibă drept zestre pentru a nu fi nevoite să se prostitueze”, a explicat părintele Bogdan Teleanu de la Patriarhia Romană, citat de stirileprotv.ro.

A salvat de la moarte sigură trei bărbați condamnați pe nedrept

Sfântul Nicolae a devenit și un simbol al dreptății, un apărător al celor acuzați pe nedrept. Legenda spune că ar fi salvat de la moarte sigură trei bărbați condamnați nevinovați. Întemnițați, cei trei au aflat că urmau să fie executați. S-au rugat la Sfântul Nicolae, cerându-i ajutorul. Acesta s-ar fi arătat în vis împăratului și eparhului. Pe cel din urmă l-ar fi mustrat că a mințit în fața împăratului, pecetluindu-le o soartă cruntă și nejustă celor trei sărmani. Împăratului, în schimb, i-a arătat adevărul, dovedindu-le nevinovăția și că „din pizmă au fost pârâţi că au uneltit împotriva lui. Şi aşa i-a izbăvit Sfântul Nicolae de la moarte”, a adăugat părintele Bogdan.

Tradiții și superstiții. Ce e bine să faci de Sfântul Nicolae

În calendarul creștin ortodox, Sfântul Nicolae este sărbătorit pe 6 decembrie, ceea ce înseamnă că ghetele se pregătesc pentru cadouri în noaptea de 5 decembrie. Însă pregătirea ghetuțelor ce urmează să fie umplute cu cadouri sau nuiele, în cazul copiilor neascultători, nu este singura tradiție ce se respectă de Sfântul Nicolae.

În unele sate din țară, se păstrează și acum obiceiul ca, de Sfântul Nicolae, feciorii să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Sărbătoarea Sfântului Nicoale este însoțită și de unele „ritualuri magice”. Unii pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou. Dacă aceasta se întâmplă, înseamnă că livezile vor avea roade îmbelșugate în anul ce va urma. Tradiția românească spune că iarna începe, de fapt, în noaptea de Sfântul Nicolae, când acesta și-ar scutura barba albă peste pământ – adică va ninge. Dacă nu ninge în noaptea de 5 spre 6 decembrie, bătrânii spun că „a întinerit Sfântul Niculai”.