Home » Life & Style » Timp liber » Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck și cum se poate vedea în România

Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck și cum se poate vedea în România

Alexandru Cazacu / 13.07.2022, 12:57
Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck și cum se poate vedea în România

Pe data de 13 iulie, observatorii cerului vor putea vedea cea mai mare Superlună din acest an. Superluna Buck, cum mai este ea denumită, va fi vizibilă pe cer începând de marți și până vineri, însă va putea fi observată cel mai bine miercuri, pe 13 iulie, când va fi cel mai aproape de Pământ. Mai exact, astăzi luna se va afla la nu mai puțin de 357.267 km depărtare.

Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck

Se pare că triburile Algonquin au denumit Superluna Buck astfel, deoarece luna iulie este momentul când tinerii cerbi (buck) își arată coarnele noi. De-a lungul anilor, luna plină din iulie a mai fost cunoscută și sub alte nume. De exemplu, din cauza furtunilor sezoniere din iulie, superluna a fost numită Luna Tunetului. Indiferent cum vreți să o numiți, acesta este cea mai mare Superlună din acest an.

În ceea ce privește termenul de „supelună”, acesta a fost dat de astrologul Richard Nolle, în anul 1979 și face referire, după cum spuneam, la momentul în care Luna este cel mai aproape de Pământ (90% din perigeu). Fiind la o distanță mai mică, Luna va părea mai mare și mai strălucitoare. De asemenea, satelitul natural al Pământului va avea și o culoare mai roșiatică.

Cum se poate vedea Superluna Buck din România

Dacă nu vrei să ratezi cea mai mare Superlună din 2022, tot ce trebuie să faci este să privești cerul în această seară, după ora 21:38. Așadar, fenomenul astronomic poate fi observat cu ochiul liber de români, pe data de 13 iulie 2022, după ora menționată anterior.

Evident, în locurile unde cerul este senin. Superluna Buck poate fi văzute pe cer puțin mai la sud decât luna plină precedentă. De asemenea, satelitul va fi puțin mai aproape de orizont.

Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck și cum se poate vedea în țara noastră
Superluna din 13 iulie. De ce este numită și Superluna Buck și cum se poate vedea în țara noastră

În 2021, trei fenomene astronomice au avut loc în același timp

În primăvara lui 2021, oamenii au fost martori la trei fenomene astronomice, adică Luna plină, Superlună și o eclipsă totală de lună. Toate cele trei s-ar produs în același timp, pe 26 mai anul trecut. Conform celor de la NASA, „Luna tripletă” a putut fi observată în partea de Vest a SUA, în vestul Canadei, Mexic și în mai multe locuri din America Centrală, America de Sud și Asia.

În țara noastră, luna plină s-a produs la 11:46, iar triplul fenomen a putut fi văzut vreme de 15 minute, între 14:11 și 14:26.

Superluna în cultura altor popoare

După cum am menționat și la începutul articolului, triburile algonchine au denumit luna plină din iulie „Buck Moon” (adică Luna Buck), deoarece la începutul lunii, cerbilor tineri le ies coarne noi. O altă denumire a fost Luna Tunetului, pentru că în luna iulie sunt cele mai multe furtuni.

Pe 13 iulie,  hindușii și budiștii celebrează „Guru Purnima”. Conform tradiției, Luna Pină Guru este bună pentru „purificarea minții”. Tot cu ocazia acestui fenomen astronomic au loc ceremonii pentru venerarea maestrului Guru.

„Asalha Puja” este denumirea dată de Budiștii Theravada pentru luna plină. Aceasta mai este cunoscută și sub denumirea de „Ziua Dharmei” sau „Esala Poya”.