Home » Life & Style » Timp liber » Superstiții românești. Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți. Trei obiceiuri care atrag ghinionul

Superstiții românești. Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți. Trei obiceiuri care atrag ghinionul

Alexandru Cazacu / 03.08.2021, 11:54
Superstiții românești. Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți. Trei obiceiuri care atrag ghinionul

Cu siguranță, cei mai mulți dintre noi am auzit multe superstiții legate de zilele de marți. Ei bine, se pare că în acestea zile, cei care nu știu să se păzească vor avea parte de ghinion. Cu toate acestea, unii sunt de părere că putem evita necazurile marțea dacă ținem cont de câteva lucruri. Haideți să vedem care sunt unele dintre cele mai cunoscute superstiții românești și ce nu e bine să faci în zilele de marți.

Superstiții românești. Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți

Se spune că zilele de marți sunt zilele în care se adună cele trei ceasuri rele. Potrivit tradiției populare, trebuie să fim atenți la acestea pentru a ne putea feri de ghinion. Cu toate acestea, conform unor tradiții populare din vechime, se spune că marți este ziua lui Marte, zeul războiului, la ambiției și al luptelor. Așadar, ar trebui să ne bucurăm de energia lui Marte, însă nu trebuie să intrăm în conflicte. Acestea fiind spuse, hai să vedem ce nu trebuie să facem marțea.

Evită cearta

După cum am menționat mai sus, este bine să eviți orice fel de ceartă marțea. Pentru că lui Marte îi plac confruntările, certurile sau discuțiile aprinse se pot amplifica în zilele de marți. Tocmai din această cauză, trebuie să fim cât mai calmi și răbdători cu persoanele din jurul nostru.

De asemenea, unele superstiții mai spun că certurile care încep marțea nu se vor mai sfârși toată săptămâna. Așadar, dacă suntem mai calmi și mai răbdători marțea, ne vom bucura de o săptămână cu zile fericite și senine.

Marțea, nu se lucrează după apusul soarelui

Tot în tradițiile populare românești se spune că, cele trei ceasuri rele din zilele de marți, vin tot timpul seara după ce soarele apune. Așadar, de îndată ce lumina zilei dispare și soarele apune, este bine să lăsăm munca grea deoparte și să ne odihnim, pentru a putea fi buni de lucru în ziua următoare.

Mai exact, marțea după ce soarele apune, nu trebuie să mai lucrăm cu instrumente metalice și ustensile ascuțite, nu trebuie să mai măturăm, să coasem sau să tăiem nimic. De asemenea, dacă ești la curte și grădinărești, lasă sapa din mână. Totodată, se spune că trebuie să în serile de marți este bine să evităm activitățile grele și orice activitate care ți-ar putea pune în pericol sănătatea, deoarece ghinionul te pândește și ai putea să te accidentezi.

Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți
Ce nu e bine să faci niciodată în zilele de marți

Nu e bine să te speli pe cap

Din bătrâni se spune că nu este bine să ne spălăm pe cap marți. În caz contrar, se pare că o să ne cadă mai mult păr și vom încărunți mai repede. Nu se știe care este cauza acestei superstiții, însă aceasta pare să aibă legătura cu apa.

Mai mult de atât, se spune că marțea nu este bine arunci cu apă peste tine, să treci peste o apă curgătoare sau să îți torni apă în cap. Se pare că dacă faci aceste lucruri, vei atrage ghinionul și bolile.