Home » Life & Style » Timp liber » Thriller – Michael Jacskon. Detalii fascinante despre videoclipul care a scris istorie

Thriller – Michael Jacskon. Detalii fascinante despre videoclipul care a scris istorie

Redactia Știri / 30.10.2020, 18:06
Thriller – Michael Jacskon. Detalii fascinante despre videoclipul care a scris istorie

S-au scurs mai bine de 37 de ani de la lansarea videoclipului muzical Thriller al lui Michael Jackson, videoclip care a scris istorie și care a revoluționat industria muzicală. În ciuda timpului care a trecut, mini-filmulețul care are aproape 14 minute se bucură în continuare de succes. Piesa reprezintă, fără îndoială, unul dintre hiturile lansate de Regele Muzicii Pop, iar videoclipul a fost desemnat cel mai bun videoclip din toate timpurile, conform unui sondaj realizat în 2011 de editorii site-ului musicradar.com.

37 de ani de la lansarea videoclipului Thriller

Thriller, albumul lui Michael Jackson care a fost lansat pe 30 noiembrie 1982 de către casa de discuri Epic Records, a cunoscut un succes uriaș în întreaga lume, ocupând ani buni titulatura pentru cel mai bine vândut album din lume. Acest lucru s-a schimbat însă în 2018, atunci când colecția “Their Greatest hits” a celor de la The Eagles a depășit în vânzări albumul “Thriller”.

Dar să revenim la albumul Thriller, care conține melodia care dă chiar numele albumului, dar și alte piese de succes, în total 9, precum Beat It, Billie Jean, Wanna Be Startin’ Somethin etc. Albumul a fost vândut în peste 104 milioane de exemplare, dintre care 65 de milioane de exemplare s-au vândut în Statele Unite ale Americii.

Michael Jackson, Regele Muzicii Pop, s-a stins din viață la 51 de ani
Michael Jackson, Regele Muzicii Pop, s-a stins din viață la 51 de ani

Videoclipul piesei Thriller a avut premiera pe 2 decembrie 1983 la MTV. Popularitatea extremă a Thriller-ului i-a consolidat locul lui Michael Jackson în istoria muzicii și contribuit de asemenea
la asigurarea titlului de Rege al Muzicii Pop. Albumul a avut 12 nominalizări la Grammy și a câștigat 8 dintre ele.

Prin prisma ipostazelor cu monștri înfricoșători pe care le conține, dar și prin versurile melodiei, videoclipul piesei Thriller obișnuiește să fie asociat imaginii Halloween-ul, momentul din an în care adulții și copiii se maschează în vrăjitori, mumii sau alte personaje înfiorătoare.

Detalii fascinante despre Thriller

Revista Rolling Stone a scos la iveală o serie de detalii facinante despre Thriller. Bugetul acordat filmărilor pentru Thriller a ajuns la 500.000 de dolari, fiind cel mai scump videoclip realizat până la acel moment.

Având în vedere că sponsorii se găseau foarte greu în acea perioadă, Michael Jackson și regizorul John Landis au găsit o tactică menită să-i ajute să obțină sprijin financiar. Astfel,  cele două companii, MTV și compania de discuri CBS Records, au primit oferta unui documentar de 45 de minute The Making of Filler, care conținea în exclusivitate etapele finării.

În urma propunerii, fiecare gigant al muzicii a plătit câte 250.000 de dolari pentru finanțarea filmărilor.

Fanii care au urmărit cu atenție mini filmulețul de aproximativ 14 minute, în care Michael Jackson își etalează fanteziile pentru filmele cu monștrii, au putut observa încă de la început mesajul pe care starul a ținut să-l adreseze tuturor.

„Datorită convingerilor mele personale puternice, doresc să subliniez că acest film nu susţine, în niciun fel, credinţa în ocultism“, a fost mesajul introdus la dorința Regelui Muzicii Pop, despre care se spune că era adept al cultului Martorii lui Iehova.

Regizorul John Landis a vorbit despre ideea care a stat la baza filmărilor pentru cunoscutul clip. „Thriller nu a fost o idee reuşită a cuiva, nu a fost rezultatul unui business plan genial(…) A fost un videoclip realizat din vanitate, deoarece Michael Jackson voia să fie un monstru. Şi tot ce a urmat, tot ce a evoluat din acel clip, a fost un succes spectaculos, iar eu am fost complet surprins”, declara regizorul John Landis, în 2017, când a asistat la proiecția versiunii 3D a videoclipului Thriller.

Regizorul a dezvăluit atunci că propunerea de a colabora împreună cu celebrul artist a sosit chiar din partea lui Michael Jackson. Întrucât artistului i-a plăcut An American Werewolf in London, o comedie cu accente horror regizată de Landis, starul și-a dorit să lucreze împreună cu acesta.

Inițial, Jacskon a spus că vrea un film cu zombi. „Voia un clip cu zombi, dar lucrul cel mai important pentru Mike era să se transforme pe ecran într-un monstru”, spunea regizorul clipului care a cunoscut un succes uriaș.

Prezent încă de la vârsta de 5 ani pe scenă, Michael Jackson a fost un adevărat profesionat, care își dorea mereu să evolueze, să fie cel mai bun și să devină un performer desăvârșit. Prin urmare, când a venit vremea să lucreze la filmările clipului Thriller, aceasta era bucuros să asiste pe platoul de filmare și să asculte cu strictețe indicațiile regizorului.

„Michael nu a avut niciodată o copilărie. Acesta este unul dintre motivele pentru care el era atât de interesat să îşi creeze un fel de copilărie deşi devenise deja adult”, spunea John Landis despre artistul care a scris istorie în industria muzicală.

Michael Jackson și John Landis au mai colaborat și pentru un alt videoclip. Este vorba despre clipul Black or White, produs în 1991.

Videoclipul piesei Thriller a fost vizionat pe Youtube de peste 697 de milioane de internauți.

Despre versuri

Conform numelui pe care îl dă melodiei și videoclipului, Thriller vorbește despre o noapte înfiorătoare în care fiarele se dezlănțuie, iar tot felul de creaturi care dau fiori prind viață.

Momente de groază și spaimă, într-un decor terifiant și o coregrafie specială. Este noaptea în care monștrii ies pe străzi, dând naștere terorii.

Coregrafie specială pentru Thriller
Coregrafie specială pentru Thriller

Coregraful Michael Peters, cel care a pus în scenă mișcările de dans din clipul Beat It, și-a lăsat amprenta și asupra videoclipului Thriller, realizând câteva mișcări spectaculoase și pentru acest clip.

„Căci acesta e thriller, asta e noaptea de thriller
Şi nimeni n-o să te salveze de fiara gata de atac,
Ştii că e thriller, noaptea de thriller,
Lupţi pentru viaţa ta într-o noapte mortală de thriller.”, așa sună o parte din versurile melodiei, pentru care s-au pus în scenă imagini pe măsură.