Home » Life & Style » Timp liber » Top 4 dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat. Ce măsuri hilare a luat liderul care se credea zeu

Top 4 dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat. Ce măsuri hilare a luat liderul care se credea zeu

Alexandru Cazacu / 03.08.2021, 15:37
Top 4 dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat. Ce măsuri hilare a luat liderul care se credea zeu

De-a lungul vremii, mai multe popoare au avut ghinionul să fie conduse de unii dictatori celebri care și-au impus cultul personalității în cele mai ciudate moduri posibile. Ba chiar mai mult de atât, unii dintre aceștia se considerau zei. În continuarea acestui articol îți vom prezenta câțiva dictatori din lume și deciziile stranii pe care le-au luat.

Dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat

Cu toate că unii politicieni din țările democrate încearcă să păstreze un echilibru, liderii altor state au făcut un abuz incredibil de putere, fără ca cetățenii țărilor respective să aibă vreun drept la opinie. În următoarele rânduri îți vom prezenta o serie de dictatori și ce decizii ciudate au luat, în timp ce se aflau la conducere.

Francisco Macias Nguema, liderul care se credea zeu

La 12 octombrie 1968, Francisco Macias Nguema a preluat controlul în Guineea Ecuatorială. Ei bine, după ce a reușit să facă acest lucru, el a făcut tot ce a crezut de cuviință. De exemplu, a închis școli și spitale, a persecutat intelectualii și a interzis medicina modernă, impunând tratamentele vracilor. Pe lângă toate acestea, el a interzis și utilizarea lubrifianților în centrala electrică din capitală, deoarece era convins că aceasta va funcționa prin puterea magiei.

Ba chiar mai mult de atât, la un moment dat Nguema s-a autoproclamat zeu. Nu e de mirare acest lucru având în vedere sănătatea sa mintală extrem de precară și credința în vraci, care erau foarte greu de schimbat.

Obsesia pentru propria imagine a lui Saparmurat Niiazov

Saparmurat Niiazov a devenit președintele Turkmenistanului în 1991. Vrând să își consolideze puterea în stat și să-și clădească cultul personalității, el a recurs la unele măsuri cel puțin hilare. Așadar, Niizov a început prin a ”boteza” cu numele său tot ce apuca. De exemplu, el a numit o lună din calendar și un meteorit căzut pe teritoriul țării după mama sa.

Ba chiar mai mult de atât, Niiazov a umplut orașele țării cu statui și afișe cu figura sa. Poate părea incredibil, însă unul dintre aceste monumente a fost realizat din aur, rotindu-se constant, pentru a fi mereu cu fața către soare.

Dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat. Statuia lui Saparmurat Niiazov
Dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat. Statuia lui Saparmurat Niiazov

Ne Win, un lider cu probleme psihice

Un alt exemplu de conducător de țară cu probleme psihice este liderul statului Birmania (Mayanmar, începând din 1989). Acesta cu siguranță nu ar fi trebuit să ajungă la putere. Win a condus țara în mod discreționar vreme de 26 de ani, luând în același timp unele dintre cele mai absurde decizii. Una dintre acestea fiind determinată de credința lui în numerologie.

Mai exact, Ne Win a fost convins de un astrolog că numărul 9 aduce noroc. Așadar, liderul a retras din circulație toate bancnotele cu valoare mare și le-a înlocuit cu unele cu o valoare de 45 și 90 de kyat, care sunt divizibile cu 9.

Obsesia pentru Premiul Nobel a lui Rafael Trujillo

Acesta a condus Republica Dominicană între anii 1930 și 1961 (de două din funcția de președinte, iar în rest ca lider militar). Se pare că Trujillo era extrem de avid putere și faimă. Așadar el a umplut Dominicana cu statui care îl înfățișau. De asemenea, el a numit mai multe clădiri din țară și străzi cu numele său.

Dictatori celebri din lume și deciziile bizare pe care le-au luat: Rafael Trujillo

Ei bine, după ce și-a satisfăcut egoul, atenția sa s-a îndreptat către familie. Mai exact, fiul acestuia a ajuns să fie colonel înainte să ajungă la liceu. Ba chiar mai mult de atât, liderul a încercat să obțină nominalizarea la Premiul Nobel a soției sale. Poate părea incredibil, însă el a reușit să obțină totuși 14 nominalizări la Premiul Nobel pentru pace în 1936. Cu toate acestea, cum era și de așteptat, Academia le-a refuzat pe toate, potrivit incredibilia.ro.