Home » Life & Style » Timp liber » Unde se află Cazanele Dunării și ce alte obiective turistice poți vizita în zonă

Unde se află Cazanele Dunării și ce alte obiective turistice poți vizita în zonă

Toader Mihai / 06.10.2021, 10:14
Unde se află Cazanele Dunării și ce alte obiective turistice poți vizita în zonă

Fără doar și poate, Cazanele Dunării se numără printre cele mai apreciate destinații turistice din țara noastră, fiind vizitate anual de foarte mulți turiști. Află în următoarele rânduri unde se află Cazanele Dunării și ce alte obiective turistice mai poți vizita în această zonă.

Unde se află Cazanele Dunării

Cu o lungime de circa 9 kilometri, Cazanele fac parte din defileul Dunării, la trecerea fluviului prin Munții Carpați. Peisajele de aici sunt cu adevărat uimitoare, mai ales că în unele locuri Dunărea se îngustează până la o lățime de aproximativ 230 de metri, iar pe malurile sale se ridică stânci mărețe. Ei bine, în zona Cazanelor, adâncimea fluviului poate ajunge și la 75 m, iar viteza de scurgere a apei depășește chiar și 5 metri pe secundă.

Întinse pe o lungime de 4 kilometri, Cazanele Mari sunt situate între masivele Ciucarul Mare din țara noastră și Veliki Strbak din Serbia. Pe această porțiune, la baza peretelui de calcar se află două peșteri. Mai exact, este vorba despre Gura Ponicovei și Veterani. În ceea ce privește Cazanele Mici, acestea se întind pe o lungime de circa 3 kilometri, între masivele Ciucarul Mic de pe teritoriul țării noastre și Mali Strabac din Serbia. Atât Cazanele Dunării, cât și masivele Ciucarul Mare și Mic fac parte din Parcul Național Porțile de Fier.

Ce obiective turistice poți vizita în zona Cazanelor Dunării

Dacă ajungi la Cazanele Dunării, trebuie neapărat să vezi chipul lui Decebal, cea mai înaltă sculptură din Europa. Acesta este sculptat în stâncă, are o înălțime de 55 de metri și se află pe malul stâng al fluviului, în golful Mraconia. Această locație din Clisura Dunării este extrem de frumoasă și a devenit un punct de atracție pentru foarte mulți turiști. De asemenea, tot în această zonă puteți admira și Tabula Traiana, o placă de marmură inscripționată care datează din primul război dacic.

Ce obiective turistice poți să vizitezi la Cazanele Dunării
Ce obiective turistice poți să vizitezi la Cazanele Dunării

Printre cele mai importante obiective turistice din zonă se află și Muzeul Porțile de Fier. Așadar, dacă ai ajuns aici, trebuie neapărat să îl vizitezi.

Ba chiar mai mult de atât, în zonă se pot face și numeroase trasee prin Munţii Banatului. Cel mai impresionant traseu este cel care te va duce în vârful Masivului Ciucaru Mare. Odată ajuns aici, vei putea admira de sus cea mai îngustă porțiune a Dunării.

Peșterile Veterani și Ponicova

Dacă alegi să faci un tur complet cu barca pe Dunăre în această zonă, trebuie să știi că acesta include atât Chipul lui Decebal și Tabula Traiana, cât și peșterile Veterani și Ponicova. Ei bine, la Peștera Veterani poți să ajungi doar cu barca. Această grotă are o lungime totală de 173 de metri și este situată la o înălțime de aproximativ 70 m deasupra apei. Aceasta mai este cunoscută și ca ”Peștera lui Veterani“, ”Peștera din Pânza Curii“ sau ”Peștera Piscabara”.

De asemenea, ai ce vedea și în Peștera Ponicova, unde găsim galerii impresionante care comunică între ele. Cea mai accesibilă intrare în peșteră se află în Cheile Ponicovei, unde poți ajunge intrând de pe DN57 și coborând pe lângă podul de peste râu.