Home » Life & Style » Timp liber » Unde se află cel mai bătrân copac din România și cum arată

Unde se află cel mai bătrân copac din România și cum arată

Alexandru Cazacu / 06.07.2022, 12:46
Unde se află cel mai bătrân copac din România și cum arată

În caz că nu știați, cel mai bătrân copac din România este un stejar. Arborele a fost descoperit în urmă cu aproximativ 10 ani de către niște copii care se jucau în apropierea acestuia. Potrivit specialiștilor, copacul are peste 900 de ani. Află în continuare unde se află cel mai bătrân copac din țara noastră și cum arată acesta.

Unde se află „Bătrânul Carpaților”, cel mai bătrân copac din România

După ce mai mulți specialiști în domeniu l-au analizat, celebrul stejar a fost supranumit „Bătrânul Carpaților”. Conform experților, vârsta matusalemică a acestuia îl face cel mai bătrân copac din România. Arborele secular îl puteți găsi la marginea satului Mercheașa, din județul Brașov.

Deși în această zonă se mai există pomi cu vârste seculare, cu o vârstă de peste 900 de ani, „Bătrânul Carpaților” pare să fie cel mai bătrân dintre ei. Haideți să vedem ce spun specialiștii despre acest stejar.

„Împreună cu specialiști de la ICAS, Institutul de Cercetare din Brașov, l-am evaluat și utilizând o metodă statistică au constatat că arborii din aceasta specie, Quercus robur, cresc cu aproximativ un metru în circumferință într-o sută de ani, adică cam 1 cm pe an și al nostru având circumferința măsurată la 1 metru și 10 de pământ de 9,3 metri a fost estimat la peste 900 de ani, a declarat Cătălin Cantor de la Asociația Carpaterra, conform celor de la digi24.ro.

Din primăvara lui 2012, stejarul din Mercheașa a devenit arie protejată

Înalt de 21,3 metri, celebrul stejar din Mercheașa arată de-a dreptul impresionant. „Bătrânul Carpaților” are o coroană deosebită și se poate vedea pe tulpina sa că a trecut prin multe de-a lungul secolelor. Mai precis, până la înălțimea de 3 metri, pe tulpină se pot observa cinci cioturi ale unor ramuri rupte, fapt care dovedește că natura a fost necruțătoare cu bătrânul copac.

De asemenea, în unele locuri scoarța este arsă, probabil de focurile făcute la baza acestuia de ciobanii din zonă care au căutat adăpost. Mulți dintre cei care l-au vizitat susțin că cel mai bătrân copac din România este cu adevărat uimitor. De fapt, este un lucru normal, având în vedere existența sa aproape milenară.

„Aici la Mercheașa este cam cea mai mare pășune cunoscută din țară. Sunt câteva sute de stejari seculari, dintre care cei mai mari au dimensiuni de la 2 de 7 metri în circumferință și cel mai cunoscut este Bătrânul Carpaților, care are 9,3 metri în circumferință”, a adăugat Cătălin Cantor, potrivit sursei citate anterior.

Cel mai bătrân copac din România
Cum arată și unde se află cel mai bătrân copac din țara noastră

Deși este considerat cel mai bătrân copac din România, arborele este încă sănătos, nefiind afectat de insecte dăunătoare. De-a lungul sutelor de ani, stejarul din Mercheașa a scăpat de topoarele oamenilor și a devenit din ce în ce mai greu de tăiat. Din fericire, începând din februarie 2012, „Bătrânul Carpaților” a devenit arie protejată. Așadar, mulți oameni din toate colțurile țării și nu numai vin să vadă copacul care are peste 900 de ani.

Celebrul copac este sărbătorit, în fiecare an, în primul weekend din septembrie. Cu ocazia evenimentului, în jurul stejarului se organizează concerte, concursuri sportive, dar și ateliere pentru elevi, mai scrie sursa citată.