Egiptul este una dintre cele mai uimitoare țări din lume, care te minunează la fiecare pas prin frumusețile sale istorice și naturale incredibile. Dacă te-ai hotărât în sfârșit să vizitezi țara faraonilor, cu siguranță te întrebi ce obiective și atracții turistice să bifezi, în funcție de numărul de zile de vacanță în Egipt. Ei bine, în acest articol vom recomanda 13 locuri esențiale de vizitat. Egiptul are toate ingredientele pentru o călătorie perfectă.
În perioada cuprinsă între 3.000 î.Hr. și aproape 0, o mulțime de diferiți faraoni, lideri și civilizații și-au lăsat urmele și au construit cele mai impresionante temple și morminte văzute vreodată. Până în ziua de azi, multe dintre aceste clădiri încă mai rămân în picioare, iar ceea ce a fost odată una dintre cele mai mari civilizații din istorie, a atras călători din întreaga lume, într-o asemenea măsură încât Egiptul este a devenit una dintre destinațiile de top ale lumii.
Deși știm că există sute de lucruri pe care le poți face face, te asigurăm că a vedea de aproape Piramidele egiptene și Sfinxul, a ajunge la impresionantul templu Abu Simbel, a naviga pe Nil, a căuta mormântul lui Tutankhamon în Valea Regilor, a traversa deșertul sau a te pierde în Bazarul Kalili din Cairo sunt doar câteva dintre momentele pe care nu le vei uita niciodată și care vor deveni cadouri unice.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Pentru a face o vacanță în Egipt, este de preferat să eviți lunile fierbinți de vară, pentru că nu îți vor permite să te bucuri de călătorie așa ar trebui. Acum hai să vedem ce ar trebui neapărat să bifezi:
Piramidele din Gizeh, singura dintre cele 7 minuni ale lumii antice care a mai rămas, reprezintă unul dintre cele mai impresionante locuri de vizitat din Egipt, dar și din lume. Situate la mai puțin de 20 de kilometri de Cairo, cele 3 mari piramide, cu mormintele faraonilor Keops, Kefren și Mykerinos, se disting de restul monumentelor și piramidelor din țară.
În timpul construcției lor, în jurul anului 2500 î.Hr., exteriorul a fost acoperit cu blocuri mari de calcar, formând piramide de piatră albă în care se reflecta lumina soarelui și prin care faraonii credeau că vor atinge nemurirea.
Alături de Piramidele Egiptului se află mereu vigilentul Sfinx, înalt de peste 20 de metri, care, alături de piramide, este unul dintre simbolurile țării.
În Nubia, în sudul Egiptului, există un loc care este al doilea ca frumusețe după piramidele din Egipt: Abu Simbel.
Acest sit arheologic se remarcă prin cele două temple săpate în stâncă, comandate de marele faraon Ramses al II-lea în secolul al XIII-lea î.Hr. pentru a comemora o victorie de război.
Cele două temple, în onoarea faraonului și a soției sale preferate, Nefertari, au trebuit să fie mutate într-o locație mai înaltă în 1968, din cauza construcției unui baraj pe râul Nil, ceea ce le-a făcut și mai faimoase în lume.
Pe malul vestic al Nilului, la 10 kilometri de Luxor, se află Valea Regilor, unul dintre cele mai frumoase locuri de vizitat din Egipt. Această vale a devenit cimitirul majorității faraonilor, reginelor și prinților din Noul Regat și este compusă din două văi, cea de Est și cea de Vest sau Valea Reginelor, unde au fost descoperite peste 60 de morminte.
Deși, din motive de securitate, profanare și pentru a preveni furtul celor mai valoroase obiecte, mormintele au fost săpate în calcarul de pe versanții văii, iar intrările lor au fost ascunse, pe măsură ce au fost descoperite, s-a constatat că toate au fost jefuite, cu excepția mormântului intact al faraonului Tutankhamon, care a fost deschis în 1922 de Howard Carter, un arheolog britanic.
Templul lui Hatshepsut, unul dintre cele mai impresionante temple egiptene, este unic în Egipt, nu numai prin designul său, ci și prin faptul că este dedicat singurei femei faraon, regina Hatshepsut. Construit de arhitectul Senemut, are o parte săpată în stâncă și o parte exterioară cu trei terase care se disting de restul monumentelor din țară. Reliefurile din templu explică istoria reginei, deși multe dintre mențiunile ei au fost distruse de fiul ei vitreg, Tutmose al III-lea, ca răzbunare pentru că i-a răpit domnia.
Sfânta Ecaterina se situează la poalele Muntelui Sinai, unde se spune că Moise a primit cele zece porunci. Această mânăstire din deșert, una dintre cele mai frumoase lăcașuri de cult din lume, găzduiește o colecție impresionantă de iconografie religioasă, artă și manuscrise, fiind totodată casa Rugului Aprins.
O vizită la mănăstire nu poate fi lipsită și de o excursie pe Muntele Sinai, de unde poți admira superbe răsărituri sau apusuri de soare. Mergi cu o cămilă, pentru traseul mai ușor sau, pentru priveliști mai bune, aventurează-te pe calea pașilor pocăinței.
Karnak este un complex de temple situat în Teba, regiunea care a fost timp de peste 1000 de ani capitala Egiptului antic, unde timp de 2000 de ani peste 30 de faraoni au concurat și au construit cele mai bune temple și statui în onoarea marelui zeu Amon.
Acest sit este alcătuit din temple, obeliscuri, statui și un mare lac sacru. Dintre toate clădirile se remarcă Marea Sală Hipostyle, cu coloanele sale uriașe acoperite cu reliefuri și hieroglife extraordinare, precum și Bulevardul Sfinxurilor, care făcea legătura între templele din Kanar și Luxor, cu sfincși cu cap de berbec, dintre care unii se mai păstrează la intrare.
Construit în onoarea zeului Amon de faraonii Amenhotep al III-lea și Ramses al II-lea, Templul din Luxor este situat la 2 km de Templul din Karnak. Vechi de peste 3.500 de ani, acesta este unul dintre cele mai bine conservate temple din Egipt și se remarcă prin fațada sa mare, colos și obeliscuri, dintre care unul se află în centrul Place de la Concorde din Paris.
Nu poți pleca din Egipt fără să vizitezi cel mai mare, mai haotic și mai populat oraș de pe continentul african: Cairo. Dar și unul superb, plin de istorie, cu o gastronomie delicioasă, contraste mari între tradiția islamică și modernitate, însoțite întotdeauna de buna dispoziție și prietenia oamenilor săi.
Un alt lucru pe care trebuie să îl faci în oraș înainte de a pleca este să te târguiești pe săturate în imensul bazar Khan el-Khalil, precum și să mergi în populara Piață Tahrir și să vizitezi Muzeul Egiptean. De asemenea, în 2022 se va deschide Marele Muzeu al Egiptului, cel mai mare muzeu arheologic din lume, la doar câțiva kilometri de piramidele din Giza.
Multe dintre excursiile și călătoriile în Egipt ar trebui să se încheie cu câteva zile de relaxare în Marea Roșie, situată la sud de Peninsula Sinai, în Oceanul Indian. Considerată cea mai caldă mare din lume, este un paradis cu ape cristaline și recife de corali vaste, pline de pești exotici, care oferă unele dintre cele mai bune zone de scufundări și snorkelling din lume.
Sharm el-Sheikh este unul dintre cele mai populare orașe-stațiune în care te poți caza și bucura de frumusețile sale. Un mic sat de pescari în mijlocul deșertului Sinai înainte, a devenit acum un oraș cu o mare infrastructură hotelieră all-inclusive, unde te puteți bucura nu numai de excursii de scufundări și snorkelling, ci și de o viață de noapte plină de viață, de plaje fantastice și de plimbări cu quad-ul în deșert.
Nilul, al doilea cel mai lung râu din lume după Amazon, găzduiește majoritatea celor mai importante locuri de vizitat din Egipt. Fiind situat într-una dintre cele mai deșertice zone ale planetei, fluviul a fost dintotdeauna o sursă inepuizabilă de viață și resurse, crucială pentru nașterea și creșterea Egiptului Antic.
Așadar, nu poți rata o croazieră pe Nil de câteva zile pe care sigur o vei cataloga ca fiind unică și de neuitat.
Templul lui Horus sau Edfu, al doilea cel mai mare templu după Karnak, este unul dintre cele mai frumoase locuri de văzut în Egipt. Situat pe malul Nilului, în orașul Edfu, construcția a început sub domnia lui Ptolemeu al III-lea, în onoarea zeului Horus. Timp de secole, templul a fost îngropat sub pământ, în nisipul deșertului, până când a fost descoperit de egiptologul francez Auguste Mariette.
Acest timp sub pământ a făcut din el unul dintre cele mai bine conservate temple, cu statui și reliefuri magnifice, iar locația sa pe malul Nilului îl face să fie o oprire obișnuită în croazierele fluviale.
Lacul Nasser, cel mai mare lac artificial din lume, construit la mijlocul secolului al XX-lea pentru a preveni inundațiile recurente ale Nilului, este o altă bijuterie a Egiptului. Merită să faci o croazieră pe acest lac, înconjurat de deșert și care adăpostește ultimii crocodili de pe Nil, pentru a te bucura de apusuri de soare fantastice, pentru a vizita un sat nubian și câteva dintre templele din jur, cum ar fi cele: Derr, Kalabsha, Kertassi, Amada și Dakka.
Orașul turistic Hurghada este situat pe malul Mării Roșii, la doar o scurtă călătorie cu feribotul de Sharm el-Sheikh.
Acesta este locul perfect pentru a petrece ultimele zile ale călătoriei, bucurându-te de plajele paradisiace cu ape calme și cristaline, de fundul mării plin de culoare și de safari în deșert.