Home » Life & Style » Top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor români

Top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor români

Bucur Ioana / 24.11.2020, 16:41
Top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor români

De la „Sică Mandolină”, până la „Căcărău”, acestea sunt top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor din România.

Top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor

Ce poreclă a primit Klaus Iohannis de la jurnalistul Cristian Tuor Popescu. Foto; Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu
Ce poreclă a primit Klaus Iohannis de la jurnalistul Cristian Tuor Popescu. Foto; Inquam Photos / Ovidiu Dumitru Matiu

1. Klaus Iohannis, împăratul dezbaterilor electorale

Deschidem topul celor mai cunoscute porecle ale politicienilor români cu una dintre cele mai recente. Campania electorală pentru alegerile prezidențiale i-a adus lui Klaus Iohannis o nouă poreclă. Analizând prestația candidatului PNL, la acea vreme, la una dintre dezbaterile oraganizate cu câteva zile înainte de alegeri, jurnalistul Cristian Tudor Popescu l-a numit pe actualul șef al statului „Kaiser Iohannis”: „Jurnalistul care a adus-o în discuție a comis un act complet în afara eticii meseriei și de un servilism rușinos: a spus că, în întâlnirea paralelă, V. Dăncilă a fost întrebată formula ariei cercului și că a răspuns „raza la pătrat”. A folosit astfel o greșeală a contracandidatei care nu era de față, prin voința lui Iohannis, pentru a-i ridica la fileu președintelui. La zâmbetul ultralarg al Kaiserului Klaus, căci așa s-a comportat actualul președinte cu invitații săi speciali, ca un împărat al republicii, i-a suflat timid, zâmbăreț, aproape șoptit, „dacă vreți să răspundeți…”, spunea CTP, în Republica.ro. „Kaiser”, pronunțat ‘kai.zăr, este un cuvânt român de proveniență germană care semnifică un titlu de „împărat”.

2. „Sică Mandolină”, una dintre cele mai vechi porecle ale politicienilor români

Ludovic Orban, actualul premier al țării, este posesorul uneia dintre cele mai amuzante porecle ale politicienilor români. Orban a devenit ținta glumelor rivalilor politici din cauza abilităților sale…muzicale. Cel care i-a pus porecla „Sică Mandolină” a fost chiar fostul președinte, Traian Băsescu.

Ludovic Orban a devenit ținta glumelor rivalilor politici din cauza abilităților sale...muzicale. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Ludovic Orban a devenit ținta glumelor rivalilor politici din cauza abilităților sale…muzicale. Foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

3. Traian Băsescu a dat „Marinarul” pe „Zeus”

Traian Băsescu a primit, de-a lungul carierei, cele mai mai multe porecle ale politicienilor, cele mai multe fiind inspirate din meseria de bază a fostului șef de stat. Printre cele mai cunoscute au rămas „Marinaru”, „Matrozul” și „Zeus”.

4. Călin Popescu Tăriceanu a fost premierul „Răzgândeanu”

Traian Băsescu a fost și sursa multor porecle ale politicienilor. El a fost cel care l-a numit pe Călin Popescu Tăriceanu „Răzgândeanu” sau „Moliceanu”.

Călin Popescu Tăriceanu, premierul „Răzgândeanu”. Foto: Inquam Photos / George Călin
Călin Popescu Tăriceanu, premierul „Răzgândeanu”. Foto: Inquam Photos / George Călin

5. Nicolae Văcăroiu, umilit de zvonurile ce au dus la una dintre cele mai rușinoase porecle ale politicienilor

Nicolae Văcăroiu, fostul prim-ministru al țării, a primit una dintre cele mai rușinoase porecle ale politicienior români. Presa anilor ’90 scria, la acea vreme, despre presupuse preferințe bahice ale acestuia, aducându-i porecla „Vodcăriou”. Încă de atunci, politicianul a declarat că nu are cum să bea, fiind bolnav de diabet. În ciuda precizărilor și explicațiilor date, porecla i-a rămas.

6. CTP, o nouă intrare în top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor. Viorel Hrebenciuc a devenit „Guzganul rozaliu”

Ani buni, Viorel Hrebenciuc a fost cel care făcea jocurile în interiorul PSD, fie că era vorba despre numiri în instituții cheie, schimbări în partid sau negocieri cu alte partide politice. Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a fost cel care i-a spus prima oară „Guzganul rozaliu”.

7. Cine este politicianul care a primit porecla „Căcărău”

Porecla „Căcărău” a apărut, întâia oară, pe rețelele sociale, în anul 2012. A fost rapid preluată de realizatorul TV Radu Banciu și folosită des în cadrul emisiunii sale, de fiecare dată când vorbea despre liderul liberal de la acea vreme, Crin Antonescu. Politicianul a criticat atitudinea presei care a preluat apelativul.

„Nu am niciun dubiu că e o făcătură de presă, pentru că nu am auzit în viaţa mea acest nume sau această poreclă. E o făcătură de presă, care a pornit nu ştiu de unde (…) Nu am habar, e o făcătură de presă şi e o făcătură de proastă calitate”, a răspuns iritat Antonescu.

Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos
Fostul presedinte al PNL Crin Antonescu Foto: Ovidiu Micsik / Inquam Photos

8. „Varanul” sau „Felix motanul”

Din top 10 cele mai cunoscute porecle ale politicienilor nu pot lipsi „Varanul” sau „Felix motanul”, atribuite lui Dan Voiculescu de adversarii politici. Publicul îl ştie pe fostul senator conservator Dan Voiculescu ca fiind „Felix“, numele din documentele CNSAS, sau chiar „Felix motanu'”, cum l-a numit Traian Băsescu. Tot Voiculescu a mai fost numit şi „Varanul”, poreclă venită din partea jurnalistului Cristian Tudor Popescu. 


9. Ion Iliescu, poreclit „Ilici”

Anii de studenție în Moscova și faptul că tatăl său, Alexandru Iliescu, a fost comunist ilegalist aflat pe statele de plată ale Cominternului în anii ’30, i-au adus lui Ion Iliescu porecla „Ilici”, la începutul anilor ’90.

10. „Tribunul”

Vadim Tudor a dat multe dintre cele mai cunoscute porecle ale politicienilor români, însă a primit și el numit „Tribunul”, pentru modul în care îşi articula discursurile. Nu doar politicienii au fost ținta etichetelor otrăvite puse de Vadim Tudor. Unul dintre cele mai celebre a fost „Şoricelul mefistofelic“ folosit pentru Dan Diaconescu.