Home » Life & Style » Top 3 cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta omenirea în 2022. Ar putea fi un pericol mai mare decât pandemia

Top 3 cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta omenirea în 2022. Ar putea fi un pericol mai mare decât pandemia

Voicu Costin / 19.01.2022, 09:28
Top 3 cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta omenirea în 2022. Ar putea fi un pericol mai mare decât pandemia

Atacurile de tip ransomwear, încălcarea securității datelor și incidentele IT majore îngrijorează companiile mai mult decât riscul de întrerupere a activității, ca urmare a blocării operațiunilor de aprovizionare. Riscul unor dezastre naturale sau pandemia de COVID-19 au afectat puternic afacerile și în 2021. Care sunt cele mai mari probleme cu care s-ar putea confrunta omenirea în 2022? Pot fi pericole chiar mai mari decât pandemia.

Top 3 cele mai mari probleme pentru omenire în 2022

Incidentele cibernetice conduc clasamentul riscurilor, pentru al doilea an, din istoria Allianz Risk Barometer, după ce 44% dintre participanții la sondaj au catalogat riscul cybernetic drept principala amenințare în 2022. Riscul de întrerupere a activității se situează pe locul secund cu 42%, în timp ce riscul generat de catastrofele naturale se clasează pe locul 3 cu 25%.

Schimbările climatice urcă pe locul șase, în timp ce focarul de pandemie trece la a patra poziție (22%). Sondajul anual de la Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) încorporează opiniile a 2.650 de experți din 89 de țări, inclusiv directori generali, manageri de risc, brokeri și experți în asigurări.

„Întreruperea afacerilor va rămâne probabil teama principală a riscului în 2022” – Joachim Müller, CEO al AGCS

Incidentele cibernetice se clasează printre primele trei pericole în majoritatea țărilor chestionate. Motorul principal este recenta creștere a atacurilor ransomware, care sunt confirmate că fiind cea mai mare amenințare cibernetică pentru anul următor de respondenții la sondaj (57%).

Tendințe îngrijorătoare

Atacurile recente au evidențiat tendințe îngrijorătoare, cum ar fi tacticile de „extorcare dublă”, care combină criptarea sistemelor cu încălcări ale datelor, exploatarea vulnerabilităților software care pot afecta mii de companii sau vizarea infrastructurii critice fizice cum a fost conducta din SUA.

„Pentru majoritatea companiilor, cea mai mare teamă este de a nu putea să-și producă produsele sau să-și livreze serviciile. 2021 a cunoscut niveluri fără precedent de perturbări, cauzate de diferiți factori declanșatori. Atacurile cibernetice paralizante, impactul lanțului de aprovizionare al multor evenimente meteorologice legate de schimbările climatice, precum și problemele de producție legate de pandemie și blocajele din transport au făcut ravagii. Anul acesta promite doar o relaxare treptată a situației, deși nu pot fi excluse alte probleme legate de Covid-19. Construirea rezistenței împotriva numeroaselor cauze ale întreruperii afacerii devine din ce în ce mai mult un avantaj competitiv pentru companii”, declara CEO-ul al AGCS.

Securitatea cibernetică devine preocuparea majoră a companiilor în materie de guvernanță socială de mediu (ESG), respondenții recunoscând nevoia de a dezvolta rezistența și de a planifica întreruperi viitoare sau de a se confrunta cu consecințele tot mai mari din partea autorităților de reglementare, investitorilor și altor părți interesate.

„Ransomware-ul a devenit o afacere mare pentru criminalii cibernetici, care își perfecționează tactica. Comercializarea criminalității cibernetice facilitează exploatarea vulnerabilităților la scară masivă. Vom asista la mai multe atacuri împotriva lanțurilor de aprovizionare tehnologice și a infrastructurii critice”, explică Scott Sayce, Șeful Global pe protecția cibernetică ​​al AGCS.

Catastrofele naturale și schimbările climatice se află pe locul trei, respectiv al șaselea. Ultimii ani au arătat că frecvența și severitatea evenimentelor meteorologice sunt în creștere. În 2022, se așteaptă ca pierderile globale asigurate de catastrofe să depășească 100 de miliarde de dolari.

Uraganul Ida din SUA pare să fi fost cel mai costisitor eveniment din 2021, dar mai mult de jumătate din pierderi au venit din așa-numitele pericole secundare, cum ar fi inundații, furtuni, tornade, cutremure și chiar înghețuri, care pot fi adesea evenimente locale, dar din ce în ce mai costisitoare.

Respondenții sunt îngrijorați de pierderile fizice și de impactul lanțului de aprovizionare din cauza evenimentelor meteorologice legate de schimbările climatice. Cu toate acestea, ei sunt îngrijorați de gestionarea tranziției către o economie cu emisii reduse de carbon și creșterea reglementărilor.