Home » Life & Style » Top 7 țări din lume cu cele mai bune podgorii, în 2021. Surpriza din clasament

Top 7 țări din lume cu cele mai bune podgorii, în 2021. Surpriza din clasament

Cojocaru Cristian / 01.10.2021, 17:49
Top 7 țări din lume cu cele mai bune podgorii, în 2021. Surpriza din clasament

Vinul este una dintre cele mai consumat băuturi alcoolice de pe glob. Tipurile de vin sunt foarte variate, astfel că în permanență există o competiție strânsă între producătorii băuturii lui Bachus. Află care sunt cele mai bune podgorii din lume.

Cele mai bune podgorii din lume

Cele mai bune podgorii din lume, în 2021, au fost incluse într-un top 100, fiind alese la sprânceană. Din nefericire, România nu a ocupat niciun loc în Top 100 sau Top 50, însă vecinii noștri bulgari au reușit să obțină un loc în acest clasament, respectiv locul 93 cu podgoria din Melnik.

Zuccardi Valle de Uco – Mendoza, Argentina

Chiar la sud de capitala argentiniană, Mendoza, crama de piatră a familiei Zuccardi se află maiestuos în mijlocul deșertului din Valea Uco, făcută chiar din terenul pe care îl locuiește și un simbol potrivit pentru dezvoltarea uriașă pe care a cunoscut-0 din 1963. Mergând prin cramă, vei putea observa cum totul este atent realiza.

Unele vinuri sunt maturate în butoaie vechi mari pentru o influență blândă a stejarului și toate prezintă prospețime și parfum, împreună cu concentrația. Diverse game cuprind expresii single site și single varietal, cu Malbec-uri care conduc pachetul și Cabernet Sauvignon plus Cabernet Franc, Tempranillo, Chardonnay și multe altele.

Bodegas de los Herederos del Marqués de Riscal – Rioja, Spania

Fondată în 1858, aici au fost îmbuteliate primele vinuri Rioja, cu prima recoltă de atunci a marchizului, în 1862. De asemenea, a început tendința de acoperire a sticlelor Rioja în plasă aurie, vinurile proprietății devenind atât de populare de către începutul secolului al XX-lea că au necesitat o formă de sigiliu pentru a asigura autenticitatea.

În plus, Marqués de Riscal poate fi creditat cu introducerea vinurilor albe în provincia Rueda din apropiere și prin sprijinirea ridicării acestuia la statutul de DO în anii 1970. Vinurile roșii sunt preparate preponderent din strugurele Tempranillo, unii Graciano și alții merg, de asemenea, într-un amestec estival de rosé. Un rosé mai robust provine din Castilla y León și cei albi din podgoriile familiei Rueda, folosind Verdejo și Sauvignon Blanc. Toate sunt concepute pentru a fi originale, proaspete și ușor de băut.

Château Margaux – Bordeaux, Franța

Château Margaux nu este supranumit ”Versailles de la Médoc” degeaba. Proprietatea datează din secolul al XII-lea și istoria vinicolă din secolul al XVI-lea, dar vila neo-paladiană din secolul al XIX-lea proiectată de Louis Combes atrage vizitatorii acestui loc, fiind emblema care împodobește aurul și albul recunoscut instantaneu de pe etichetele de vin. Solurile Margaux sunt deosebit de pietroase, producând vinuri subtile și delicate, adesea cu un aer parfumat.

Calitatea pură a acestor amestecuri dominate de Cabernet Sauvignon este la fel de impresionantă, iar acesta a fost numit unul dintre cei patru producători Premier Grand Cru Classé și, într-adevăr, singurul dintre cei care au înscrie un 20 perfect din 20 de puncte. Mai recent, al doilea vin al lui Château Margaux, ”Pavillon Rouge”, a fost reintrodus de André Mentzelopoulos și o versiune albă a fost adăugată în portofoliu, realizată doar cu Sauvignon Blanc. Un al treilea vin a fost adăugat în 2013.

bune podgorii lume
Viticultorii din intreaga lume se intrec in maiestria licorii care ies din strugurii crescuti cu grija

Bodega Garzón – Maldonado, Uruguay

Aproape de ”Riviera” uruguayană de la Punta del Este și de satul de pescari José Ignacio, crama Bodega Garzón s-a deschis în 2016, dar este deja în fruntea scenei vinului uruguayan. Binecuvântată cu unele dintre cele mai vechi soluri granitice din lume, moșia acoperă 2.200 de hectare, cu o biodiversitate vibrantă, care include păduri native și palmieri.

Cele 240 de hectare de viță de vie sunt separate în mai mult de 1.000 de parcele separate, fiecare identificat pentru microclimatul său specific, orientarea, umiditatea, expunerea la soare și compoziția solului. Transmiterea acestui lucru prin intermediul vinurilor este principala preocupare a cramei, unde enologul italian Alberto Antonini încurajează caracteristicile naturale ale fructelor să treacă printr-o manipulare ușoară și o utilizare minimă a stejarului.

Montes – Colchagua Valley, Chile

Viña Montes este viziunea împărtășită a patru prieteni, visată pentru prima dată la sfârșitul anilor 1980, de a face vinuri chiliene la un nivel mai înalt decât a văzut vreodată lumea. Acum, vândut în peste 100 de țări și remarcat ca fiind pionierii vinului chilian de înaltă calitate (Syrah, în special), Montes a atins fără îndoială acest obiectiv.

Crama are sediul în prestigioasele podgorii Apalta ale proprietății, în Valea Colchagua, dar Montes are podgorii și în văile Aconcagua, Curicó, Itata și Maule, producând vinuri de diferite stiluri și prețuri. Cuvele sale emblematice includ ”Alpha M”, un amestec roșu intens realizat doar în anii de vârf și îmbătrânit timp de 18 luni în stejar francez nou, și Montes ‘Folly, ”unul dintre primele Syrah-uri ultra-premium fabricate din podgoriile Apalta” cele mai abrupte și mai înalte pante, sticlele sale împodobite cu lucrări de artă ale ilustratorului britanic Ralph Steadman.

Antinori nel Chianti Classico (Marchesi Antinori) – Toscana, Italia

Familia Antinori face vin din 1385, când Giovanni di Piero Antinori a devenit membru al Breaslei Vinificatorilor Florentini. Șase secole și 26 de generații mai târziu, această linie impresionantă a fost canalizată într-o cramă de ultimă oră din inima toscană, care sărbătorește moștenirea și expertiza Marchesi Antinori, stabilind în același timp standardul pentru vinificația modernă.

Compusă din 4,6 hectare de podgorii plantate în principal pentru strugurii de top Chianti, Sangiovese, proprietatea cultivă, de asemenea, soiuri locale tradiționale precum Canaiolo, Ciliegiolo, Colorino, Malvasia Nera și Mammolo, și cantități mici de Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc internaționale. Crama gravitațională permite o manipulare mai blândă a strugurilor, încurajând arome de fructe pure în vinuri echilibrate, cu taninuri suple.

Catena Zapata – Mendoza, Argentina

Fondată în 1902 de imigrantul italian Nicola Catena, care a susținut strugurii Malbec de pe larg, în ciuda popularității sale în scădere la Bordeaux, Catena Zapata este astăzi un centru de studiu viticol detaliat, cu podgorii denumite Grand Crus din țară. Nepotul lui Nicola, Nicolás, este unul dintre cei mai decorați viticultori în viață și a condus vinificația argentiniană la altitudinile impresionante care acum îl diferențiază.

Nu cunoști Malbecul argentinian până nu ai gustat Catena Zapata. Datorită altitudinilor mai mari, aroma este florală,  iar culoarea frumoasă și surprinzător de deschisă. De asemenea, proprietatea produce excelente Cabernet Sauvignon, Chardonnay și un set de soiuri de struguri indigeni. Dr. Laura Zapata este recunoscută la nivel mondial pentru munca ei atât ca medic de urgență cu jumătate de normă în San Francisco, cât și ca ambasador pentru vinul argentinian. Ea colaborează cu vinificatorul principal Alejandro pentru a crea expresii pure ale teritoriilor familiei sale, chiar până la cele mai mici parcele.