Home » Life & Style » Tot aurul din lume ar intra într-un cub de 20 de metri. Cântărește tone care s-ar încadra sub Arcul de Triumf sau pe un sfert de teren de fotbal

Tot aurul din lume ar intra într-un cub de 20 de metri. Cântărește tone care s-ar încadra sub Arcul de Triumf sau pe un sfert de teren de fotbal

Ileana Mladinoiu / 22.10.2020, 13:19
Tot aurul din lume ar intra într-un cub de 20 de metri. Cântărește tone care s-ar încadra sub Arcul de Triumf sau pe un sfert de teren de fotbal

De la începutul vremii, la nivel mondial, aproximativ 187.200 de tone de aur au fost exploatate până în prezent, după cum relatează Jean-François Faure, fondator al platformei franceze AuCoffre.com, aur care, dacă ar fi topit pentru a face un cub, latura lui nu ar depăși 21 de metri. Benjamin Louvet, responsabil al Fondului OFi Investiții Financiare  Metale Prețioase, estimează că aceste tone s-ar încadra sub Arcul de Triumf sau chiar pe un sfert de teren de fotbal.

Când a început, de fapt, goana după aur

Având în vedere că bara standard de lingou de aur cântărește 1kg și că densitatea metalului prețios este de 19,3 tone pe metru cub, un calcul rapid al experților relevă faptul că volumul de aur mondial este de circa 9.000 metri cubi. Estimările de până acum relevă că jumătate din aur este folosit pentru bijuterii, restul ca valoare de investiții de către sectorul privat/public.

Conform planetoscop.com, timp de aproape un secol și jumătate, exploatarea aurului s-a intensificat. Cam de la sfârșitul secolului al XIX-lea, când a coincis cu goana după aur în Statele Unite, producția de metal prețios a continuat să crească, inovațiile tehnologice contribuind la  accelerarea ritmului producției de aur. Totuși, trebuie remarcat faptul că prima exploatare dovedită a aurului datează de câteva mii de ani (6.000-7.000).

Din 1848, febra aurului a ajuns și în California
Din 1848, febra aurului a ajuns și în California

Goana după aur rămâne cea mai răspândită mobilizare în mineritul de aur. A început în 1830 în Georgia, acolo unde pământul a fost distribuit între coloniști printr-o loterie. Apoi, încă din 1848, febra aurului a ajuns în California. Din 1848 până în 1849, aproape 76 de tone de aur au fost extrase din zăcămintele de aur californiene. Cu toate acestea, există indicii că acest lucru reprezintă doar 10-20% din depozitele californiene, fiindcă zăcămintele neexploatate sunt îngropate prea adânc pentru a fi atinse.

Exemplul californian a fost imitat atât de mult, încât fenomene similare au fost văzute în Australia încă din 1851, în principal în statul Victoria. Guyana va urma în 1855, unde vor circula aproape 10.000 de cercetători. Apoi, în 1858, a venit rândul Columbiei Britanice în Canada, al Colorado în Statele Unite, urmat de Idaho, Montana și Yukon în Canada.

Astăzi, aproape 75% din resursele de aur sunt considerate a fi exploatate de la sol. Aceasta ar reprezenta o cantitate echivalentă cu 170.000 de tone de aur. Astfel, se presupune că mai sunt 50.000 de tone de aur de extras din măruntaiele pământului. Cu toate acestea, producția anuală actuală de aur este estimată la 2.000 de tone. În acest ritm, ultimele depozite ar putea fi epuizate în termen de 25 de ani.

O teorie susține că există mai multe depozite la adâncime sau sub fundul oceanului, care le-ar face nedetectabile și evident inutilizabile, cel puțin cu mijloace actuale. În ceea ce privește stocul mondial de aur și, prin urmare, aurul deja extras, cifra de 170.000 de tone pare plauzibilă, deși este dificil de verificat. Dacă ne uităm la estimările companiei Thomas Reuters GFMS care cercetează comerțul cu aur, argint, platină, paladiu și cupru, cantitatea de aur suprateran deja exploatată s-ar ridica la 176.000 de tone.

Cu siguranță  este dificil să-ți faci o idee precisă asupra cantităților de aur deja extrase. De aflat cât de mult aur rămâne de extras și mai ales dacă aceste depozite pot fi atinse sau nu, folosind tehnologiile moderne.