Home » Life & Style » Tot ce nu știai despre Parcul Herăstrău! De unde provine de fapt denumirea și care este povestea neștiută a parcului

Tot ce nu știai despre Parcul Herăstrău! De unde provine de fapt denumirea și care este povestea neștiută a parcului

Cojocaru Cristian / 24.09.2021, 15:53
Tot ce nu știai despre Parcul Herăstrău! De unde provine de fapt denumirea și care este povestea neștiută a parcului

București, un oraș captivant, plin de povești unde poți întâlni mai multe tipuri de arhitectură dar și nenumărate parcuri unde să te recreezi în timpul liber. Cel mai mare parc, Parcul Herăstrău are, de asemenea, o poveste interesantă în spate pe care o vei afla în rândurile care urmează.

Tot ceea ce nu știai despre Parcul Herăstrău

Numele cartierului Herăstrău, la fel ca numele celorlalte cartiere, are o poveste în spate care merită dezvăluită. Această denumire provine de la gater, care este un fierăstrău mecanic, amplasat pe malul lacului în 1686, pre vremea lui Șerban Cantacuzino. Cu ajutorul gaterului erau tăiate lemnele care, ulterior erau transformate în scânduri.

Din informațiile istorice reiese faptul că acest fierăstrău ar fi fost amplasat undeva în apropiere de Ploiești, fiind probabil vorba despre o zonă a DN1 de astăzi, acolo unde acum se află podul Herăstrău. Totodată, la acea vreme obiectivul economic era de o mare importanță în București, iar acest lucru pentru că, anterior, până în 1877, Calea Dorobanți se numea Ulița Fierăstrăului.

După ce oștirea s-a întors victorioasă din lupta războilui de independență, numele străzii a fost schimbat, la fel ca cele ale mai multor străzi, într-o denumire care onora victoria și anume Calea Dorobanților. Între 1930 și 1935, lacul a fost amenajat în ceea ce era odinioară o zonă mlăștinoasă aflată la marginea orașului.   ,

parcul herăstrău
Lacul a fost amenajat in perioada 1930 – 1935

Cine a fost proiectantul acestui parc măreț

Nicolae Caranfil a fost arhitectul acestei lucrări, fiind și cel care a electrificat Bucureștiul și a dezvoltat rețeaua de apă și canalizare. Tot Nicolae Caranfil a fost cel care a proiectat sistemul de bălți din jurul Capitalei și anume Băneasa, Herăstrău, Tei și Floreasca, devenind ulterior în adevărate locuri de relaxare.

În prezent, Parcul Herăstrău este unul dintre cele mai vizitate locuri din București, datorită frumuseții sale dar și pe baza mărimii acestuia. În cadrul parcului pot fi întreprinse mai multe atracții din care fac parte terenurile de sport și agrement, restaurantele, cafenelele și terasele. În zona de Nord a Capitalei se regăsesc cele mai fine restaurante, dar și școli și grădinițe internaționale, dar și spitale și clinici, cartierul Herăstrău fiind unul dintre alegerile principale ale diplomaților.

Lacul din cadrul Parcului Herăstrău este un lac artificial, având o suprafață de 77 de hectare, fiind amenajat pe râul Colentina. În acest loc se produce traversarea intravilanului orașului, la amonte cu Lacul Băneasa, iar la aval cu Lacul Floreasca. Lungimea totală a malului lacului Herăstrău măsoară 7.400 de metri, iar cea a insulelor aflate pe lac, 1.600 de metri. Lacul are o lungime de 3,5 kilometri  și măsoară un volum de 1,5 milioane de metri cubi de apă.

Lacul oferă mai multe atracții, dintre acestea făcând parte cele de agrement dar și cele sportive. Malurile acestuia prezintă diguri pentru a preveni inundațiile și chiar dacă acestea sunt de mici înălțimi, suprafața mare a lacului asigură faptul că un volum mare de apă este reținut în condiții sigure. O alee înconjoară întregul lac și are o luingime de 5,92 kilometri.

Dintre lucrurile care mai merită menționate despre celebrul parc fac parte și zonele de verdeață, unde se poate întâlni o impresionantă floră care cuprinde tei, arțari, plopi, salcii, frasini dar și grădini colorate precum Grădina Japoneză care a fost concepută de arhitectul Rebhun care are deschideră către Muzeul Satului dar și către parc. Insula Trandafirilor sau zona ExpoFlora, unde anual sunt realizate decoruri florale pe o suprafață de 15 hectare, reprezintă alte două puncte de culoare ale parcului ce își așteaptă mereu vizitatorii.