Home » Life & Style » Totul despre Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Istorie, legendă, localizare și semnificația numelui

Totul despre Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa. Istorie, legendă, localizare și semnificația numelui

Alexandru Cazacu / 14.06.2021, 12:59

În fiecare an, Castelul Corvinilor atrage din ce în ce mia mulți turiști fiind unul dintre cele mai frumoase obiective turistice din România. Numit și Castelul Huniazilor, acesta este considerat a fi unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură gotică de la noi din țară și unul dintre cele mai frumoase castele din Europa.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa

Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea la porunca lui Iancu de Hunedoara, fiind construit pe o stâncă la poalele căreia curge pârâul Zlaști. Restaurat și transformat în muzeu, castelul are mai multe turnuri, bastioane și un donjon, și a fost una dintre principalele proprietăți ale lui Iancu de Hunedoara.

Odată cu trecerea anilor, mulți dintre stăpânii Castelului Corvinilor i-au modificat înfățișarea, îmbogățindu-l cu turnuri, săli și camere de onoare. Ultimul turn de apărare și Turnul Capistrano sunt doar două dintre cele mai însemnate părți ale Castelului. Însă mai pot fi amintite și Sala Cavalerilor, Turnul buzduganelor, Bastionul alb și Sala Dietei. Pe pereții castelului se găsesc și portretele domnilor Matei Basarab și Vasile Lupu. De asemenea, în una din aripile clădirii se mai poate vedea vag, o pictură referitoare la legenda corbului, potrivit căreia, de la această pasăre se trage numele Corvinilor.

Legenda fântânii din curtea castelului

De-a lungul timpului mai multe legende și povești au luat naștere în jurul Castelului Corvinilor. Printre cele mai cunoscute legende legate de Castelul Corvinilor se află și cea potrivit căreia, trei prizonieri turci au săpat fântâna din curtea castelului. Se spune că Iancu de Hunedoara îi ținea în castel și le promitea că îi va elibera dacă vor săpa o fântână cu apă bună de băut. Așadar, prizonierii au săpat în terenul stâncos vreme de 15 ani, reușind să dea de apă la 28 de metri adâncime.

Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din lume
Castelul Corvinilor, unul dintre cele mai frumoase castele din Europa

Cu toate acestea, stăpânul castelului a murit între timp, iar soția acestuia, Elisabeta Szilagyi, nu a respectat promisiunea făcută de soțul său și i-a eliberat pe cei trei turci. Ba chiar mai mult de atât, aceasta a poruncit ca aceștia să fie uciși. Așadar, ca ultimă dorință, prizonierii cer permisiunea să scrie pe cheile fântânii o inscripție (Apă ai, inimă nu), ca un reproș pentru promisiunea făcută, care nu a fost ținută.

De fapt, inscripția menționată a fost deslușită de Mihail Guboglu și spune: ”Cel ce-a scris-o este Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică”. Caracterele vechi arabe ale inscripției datează de la mijlocul secolului al XV-lea.

Castelul Corvinilor, restaurat cu fonduri europene

Fiind una dintre cele mai vizitate atracții turistice din România, Castelul Corvinilor atrage din ce în ce mai mulți turiști în fiecare an. Clădirea a fost readusă la viață cu ajutorul fondurilor europene. Mai exact, pentru restaurarea clădirii s-au investit nu mai puțin de 5 milioane de euro. Ba chiar mai mult de atât, autoritățile locale vor să construiască în jurul Castelului Corvinilor un sat medieval, tot cu ajutorul fondurilor europene, în valoare de 21 de milioane de  euro.