Home » Life & Style » Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci, pe 8 septembrie

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci, pe 8 septembrie

Ileana Mladinoiu / 08.09.2022, 11:40
Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci, pe 8 septembrie

După ce pe 15 august a fost prăznuită Adormirea Maicii Domnului, o altă sărbătoare importantă este Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului, marcată în calendarul religios cu cruce roșie pe 8 septembrie. Este, de fapt, noaptea când Maica Domnului coboară pe pamânt și ne îndeplinește dorințele. Nașterea Maicii Domnului, cunoscută în popor și ca Sfânta Maria Mică, este prima sărbătoare mare a anului bisericesc, care începe la 1 septembrie, și se sărbătorește atât de către Biserica Ortodoxă cât de cea Catolică.

Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului

În Biserica Ortodoxă, Sfânta Fecioara Maria este cunoscută sub numele de Maica Domnului, iar în cult întâlnim numirile: Preasfanta, Preacurata, Preabinecuvântata, Slăvita Stăpâna Noastră, de Dumnezeu Născătoarea şi Pururea Fecioara Maria.

Arhanghelul Gavriil a binevestit lui Ioachim și Anei zămislirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, zicând către maica cea neroditoare: „Ano, Ano, vei naște pe fiica cea prea binecuvântată și se va chema numele ei Maria”.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

 

Tradiții și obiceiuri de Sfânta Maria Mică. Ce nu e bine să faci, pe 8 septembrie
Sfânta Maria Mică sau Naşterea Maicii Domnului se sărbătorește pe 8 septembrie

Ce nu e bine să faci, pe 8 septembrie

De la bătrâni aflăm că în aceasta noapte, ca să ți se îndeplinească dorințele, trebuie să aprinzi o lumânare sfințită luată de la biserică și, când va bate ceasul nopții, să te așezi în genunchi in fata icoanei Maicii Domnului, să spui rugăciunea dedicată ei de 3 ori, alungând toate gândurile rele, concentrându-te pe dorința aleasă și să o rostești din suflet.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută ca „Sfânta Maria Mică”, marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Sărbatoarea anunţă începutul unor activităţi specifice, precum culegerea unor plante şi fructe tămăduitoare, bătutul nucilor, culesul viilor, semănatul grâului, orzului şi secarei de toamnă.

Tradiţia populară ne îndrumă ca la sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului, sa nu se facă treburi gospodăreşti, să nu se spele rufe, să nu se facă curăţenie în casă, spre a nu atrage răul. În popor se mai spune că în această zi vor fi ascultate mai ales rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, cât ale celor însărcinate, pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naştere uşoară. Cei care vor să se căsătorească se pot ruga în această zi la icoana Maicii Domnului, cu scopul de a-și găsi perechea potrivită.

Credincioşii vor ţine candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi vor împărți din fructele toamnei pentru morţi.

Păsările călătoare își încep drumul spre meleaguri de iernat, iar plecarea lor este considerată în tradiția populară un indiciu al timpului propice începerii muncilor agricole de toamnă.

În ceea ce privește colectarea plantelor medicinale, ea ar trebui să aibă loc până în 8 septembrie. După această dată se dă oficial startul culesului viilor si al strângerii roadelor de orice fel, motiv de bucurie şi de mândrie atunci când există belșug.

După cum am mai spus în alte articole dedicate acestei sărbători, în multe zone ale ţării se organizează târguri şi iarmaroace de către precupeți iscusiți în arta negustoritului, însoțite de petreceri câmpenești.

Ce e interzis să faci în această zi de sărbătoare. Tradiții, obiceiuri și superstiții din popor

Zilele de 7 si 9 septembrie sunt văzute la rândul lor ca „zile sacre”, în tradiția populară cunoscute sub denumirea de cercurile Sfintei Marii”.

Femeile care vor sa nască ușor trebuie sa se roage Fecioarei Maria si Sfinților Ioachim si Ana pentru „dezlegarea pântecelui”.

Lucrul în gospodărie sau preparatul bucatelor sunt interzise. În caz contrar, vei abate asupra ta si asupra copiilor tăi mânia divină.

Bărbații nu au voie să facă treburi gospodărești, iar femeile nu au voie să coasă sau să spele haine. De Sfânta Maria Mică, Maica Domnului îi spune lui Dumnezeu să le dăruiască copii celor care se roagă, așa cum s-au rugat și părinții ei.

Pentru pomenirea sufletele celor adormiți, pe 8 septembrie se împart struguri şi prune.

Se mai spune că de Sfânta Maria Mică nu este voie să se aprindă focul în casă, deoarece ar aduce ghinion și boală oamenilor.

În Maramureş, dacă va ploua pe 8 septembrie și dacă înfloresc merii şi perii, înseamnă că toamna va fi plăcută, iar recoltele se vor culege uşor.

Tot în tradiţia populară se aminteşte că începând de pe 8 septembrie nu se mai poartă pălărie pentru că se strică vremea. De aici vine expresia „O trecut Sântamăria leapădă și pălăria”.

În alte zone ale țării, oameni cred că vremea se strică de tot după Sfânta Maria Mică.

Părintele Vasile Istrate, citat de doxologia.ro precizează:

„Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului este numită în popor și Sfântă Marie mică, pentru a face deosebirea față de Adormirea Maicii Domnului (15 august) sau ”Sfântă Marie mare”. Aceasta pentru că, se știe, la sfinți se sărbătorește în primul rând ziua când s-au mutat la ceruri. Maica Domnului și Sf. Ioan Botezătorul sunt singurii Sfinți cărora li se sărbătorește în mod deosebit (cu „roșu în calendar) și ziua nașterii”.