Home » Life & Style » Tradiții, superstiții și credințe. De ce se ciocnesc ouă de Paște

Tradiții, superstiții și credințe. De ce se ciocnesc ouă de Paște

Manolică Anca / 24.04.2022, 13:03
Tradiții, superstiții și credințe. De ce se ciocnesc ouă de Paște

De la vopsirea lor în culori frumoase, la vânarea lor sau la devorarea lor pe loc, ouăle, în toate formele lor, sunt simboluri ale sărbătorii de Paște la fel de mult ca și friptura de miel sau slujba de Înviere. Dar cum au ajuns ouăle să devină un element atât de important al unei sărbători religioase? Află mai multe tradiții și superstiții despre ouăle de Paște.

De ce se ciocnesc de fapt ouă de Paște

Ciocnirea ouălelor de Paște este un ritual al creștinilor pe care îl practicăm de când ne știm, fără a ne întreba și ce simbolizează mai exact. Potrivit legendelor, pe când Iisus era răstignit pe cruce, Maria a încercat să îi înduplece pe iudei ducându-le un coş cu ouă. Ei, în schimb, au început să îl chinuie și mai tare pe Mântuitor.

Cu ochii în lacrimi, Maria a pus așezat coslul la picioarele lui Hristos. Când acestea s-au înroşit de la sângele care se scurgeau din rănile Lui, El i-a spus Mariei: „De acum să faceţi şi voi ouă roşii, în aducere aminte”. De atunci, creştinii vopsesc ouăle roşii şi le ciocnesc în prima zi de Paște.

În tradiția populară, ele sunt considerate păzitorii casei şi nu ar trebui să lipsească de pe nicio masă de sărbătoare. Totodată, oul simbolizează viaţa eternă, fertilitatea, renaşterea şi norocul.

De ce se ciocnesc ouă de Paște
De ce se ciocnesc ouă de Paște

Alte tradiții și superstiții despre ouăle de Paște

  • Conform tradiției, ouăle de Paşte se adună din cuibar în miercurea din a patra săptămână a Postului Mare. Ea se mai numește și „miercurea Paresimilor”.
  • Există obiceiul ca de la Lăsatul Secului şi până atunci, gospodinele să nu strângă ouăle. Se spune că ouăle alese în această zi nu se strică până la Paşte.
  • În Joia sau Vinerea Mare, în unele regiuni, gospodinele vopsesc ouăle roșii de Paște. În respectiva se ține post negru și nu se mai fac alte treburi prin casă, decât preparatele tradiționale care vor fi puse pe masă.
  • În zone din țară, există obiceiul ca, în dimineaţa din duminica Paştelui, membrii familiei să se spele pe față cu apă nouă sau apă neîncepută, în care pune un ou roşu. Se spune că vor fi tot anul frumoşi şi sănătoşi ca un ou roşu.
  • După ce ouăle se mănâncă, cojile ar trebui păstrate pentru a fi puse în brazde, la arat. Se spune că, în acest fel, pământul va da rod bun.
  • În unele zone din Ardeal se spune că ele trebuie mâncate simple, fără sare, pentru că altfel transpirăm tot anul.
  • Alege cu grijă cu cine ciocnești prima dată oul de Paște, pentru că o superstiție din zona Moldovei spune că acea persoană va fi cu tine și pe lumea cealaltă.
  • Un alt obicei din zona Moldovei spune că trebuie să păstrezi un ou roșu timp de 40 de zile după Paște. Dacă atunci când îl spargi nu miroase urât, înseamnă că vei avea un an bun, plin de noroc.