Home » Life & Style » Unde se află și cum arată cea mai mare biserică din Europa. FOTO

Unde se află și cum arată cea mai mare biserică din Europa. FOTO

Voicu Costin / 12.06.2022, 16:37

Bisericile sunt clădiri mari și impunătoare încât ies în evidență ca repere importante în orașele lor. Timp de multe secole, multe catedrale din Europa au fost adesea cele mai înalte clădiri din țările lor, unele fiind și astăzi. O catedrală este o biserică care servește drept sediu al puterii unui episcop. Care este cea mai mare biserică din lume?

Bazilica Sf. Petru din Vatican, cea mai mare biserică din Europa

Cea mai mare biserică din Europa, dar și din lume, bazată pe suprafața interioară și exterioară și capacitate, este Bazilica catolică Sf. Petru din Vatican. Potrivit informaţiilor de la constructori, interiorul are 15.160 m², exteriorul 21.095 m², o lungime de 222 m, 152 de metri lățime, 137 de metri înălțime și o capacitate de 60.000 de oameni.

Informaţii despre Bazilica SF. Petru

Bazilica Sf. Petru a fost una dintre cele mai mari realizări ale Renașterii, ceea ce o face una dintre cele mai mari structuri asamblate vreodată. Domul Bazilicii Sf. Petru a fost inspirat de cel al Panteonului. Structura sa a fost inspirată de Duomo di Firenze al lui Brunelleschi.

De asemenea, Domul Sf. Petru este cel mai înalt dom din lume. Acesta este atât de înalt (136,5 m) încât ar putea intra Statuia Libertății înăuntru (are 93 de metri cu tot cu soclu).

Bazilica Sfântul Petru din Roma se găsește în Cetatea Vaticanului, înăuntrul statului pontifical, în monumentala Piazza San Pietro. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Paul din afara zidurilor.

Istoria celei mai mari biserici din lume

După răstignirea lui Iisus, care ar fi avut loc prin anul 33 al erei noastre, discipolul său Petru a devenit conducătorul și unul dintre principalii organizatori ai Bisericii creștine. După ce a predicat aproximativ 30 de ani prin zona Palestinei, a plecat la Roma, în anul 64. Acolo, Petru a fost martorul și victima persecuțiilor împăratului Nero. Conform tradiției creștine, el ar fi fost răstignit în circul împăratului.

Petru ar fi fost îngropat într-un cimitir din apropierea circului, mormântul său fiind marcat de o stâncă roșie. Primii creștini au construit aici un mic altar unde veneau să se roage. După Edictul de la Milano din anul 313, care a pus capăt persecuțiilor creștinilor din imperiu, împăratul Constantin cel Mare a ordonat construirea unei biserici pe locul altarului. Construcția a avut loc între anii 318-329, fiind una dintre cele mai vechi biserici din lume. Edificiul era de formă bazilicală în plan de cruce latină cu un naos lung și două abside. Lungimea sa era una impresionantă pentru acele vremuri, aproximativ 110 metri.

Bazilica avea mai multe altare, în mijlocul său aflându-se altarul principal sub care se afla mormântul Sfântului Petru.

În anul 1506 papa Iulius al II-lea (1503-1513) a luat decizia de a dărâma vechea bazilică și să construiască în locul ei un nou edificiu monumental. Cei mai buni arhitecți, pictori și sculptori ai Renașterii, printre care Michelangelo sau Bernini au participat la construcția uriașei biserici. Lucrările au durat 120 de ani, perioadă în care au domnit aproximativ 20 de papi. În anul 1626 bazilica a fost finalizată și sfințită de către papa Urban al VIII-lea. A rezultat cel mai mare locaș al creștinătății, conținând sute de opere de artă de o valoare inestimabilă.