Home » Life & Style » Viața lui Oprah Winfrey, cu reușite și scandaluri. Ce a reușit ea să schimbe în America

Viața lui Oprah Winfrey, cu reușite și scandaluri. Ce a reușit ea să schimbe în America

Bucur Ioana / 26.11.2020, 09:12
Viața lui Oprah Winfrey, cu reușite și scandaluri. Ce a reușit ea să schimbe în America

Viața lui Oprah Winfrey este un manual de supraviețuire. Născută în sărăcie, era trimisă la școală în haine făcute din saci de cartofi. A fost abuzată sexual de mai mulți bărbați din familie, iar un viol a lăsat-o însărcinată când avea doar 14 ani. Distrusă, atât fizic cât și psihic, copila a decis să evadeze din infernul în care trăia. Nu a fost niciodată fericită. Urmărită de trecut, a căzut pradă minciunilor bărbaților din viața ei, zvonurilor legate de consum de droguri și lesbianism. Ce a reușit Oprah Winfrey să schimbe în America?

Viața lui Oprah Winfrey – un nume greșit, saci de cartofi transformați în haine, abuzuri sexuale și o sarcină. Toate, înainte să împlinească 14 ani

Primul capitol din viața lui Oprah Winfrey începe pe 29 ianuarie 1054, într-o localitate săracă din Mississippi. Copila ce abia venea pe lume nu era rodul unei povești de dragoste, ci rezultatul nedorit al unei aventuri de-o noapte dintre Vernita Lee, adolescentă, minoră, și un miner, Vernon Winfrey, care a dispărut din viața tinerei înainte să nască. Familia Vernitei era săracă și needucată, o dovedește chiar „Oprah”. Mama alesese pentru fiica ei numele „Orpah” – o denumire cu semnificație biblică -, însă, în momentul în care a trebuit să completeze certificatul de naștere, nu a știu cum se scrie corect…Așa și-a primit, de fapt, Oprah Winfrey numele.

Astăzi, viața lui Oprah Winfrey înseamnă confort, lux, bogăție. Însă primii ani ai copilăriei sale au fost o luptă pentru supraviețuire. Familia nu avea bani, erau atât de sărmani încât Oprah mergea la școală îmbrăcată în rochițe făcute din saci de cartofi. Dar asta nu ar fi împiedicat-o să fie fericită. Nu, suferința copilei a fost alta și a fost cumplită. Era 1986, în timpul unei ediții live a emisiunii sale, când Oprah Winfrey a făcut o mărturisire terifiantă, vorbind, pentru întâia oară despre abuzurile sexuale la care a fot supusă când era mică de mai mulți membri ai familiei sale. Apoi, într-un interviu acordat Hollywood Reporter, vedeta a povestit cum, în urma unui viol, a rămas însărcinată. Avea doar 14 ani. Copilul ei s-a născut prematur și a trăit doar câteva zile.

„Când aveam nouă ani, am fost violată de un văr, apoi de un alt membru al familiei, pe urmă de încă unul. (…) Eram distrusă, nu mai suportam. Am rămas însărcinată și am ascuns acest lucru. Voiam să mă sinucid, credeam că nu exisă o altă cale, credeam că singura soluție este să mor. Chiar am plănuit cum să fac acest lucru. Dacă aș fi avut acces la internet, probabil că astăzi nu mai eram în viață, acum poți găsi pe Google metode să te sinucizi, a povestit ea pentru The Hollywood Reporter.

Avea 17 când a câștigat concursul de frumusețe Miss Black Tennessee
Avea 17 când a câștigat concursul de frumusețe Miss Black Tennessee

Tatăl care o abandonase înainte de a se naște a fost cel care i-a salvat viața lui Oprah Winfrey

Moartea bebelușului pe care l-a adus pe lume a fost momentul în care s-a produs prima mare schimbare din viața lui Oprah Winfrey. A părăsit familia în care a fost abuzată și chinuită ani în șir și a trecut în custodia tatălui său. Și-a găsit alinarea în școlală, excelând la orele de teatru și dezbatere. La 17 ani, primește bursă de merit pentru a merge a universitate. În același an, câștigă concursul de frumusețe Miss Black Tennessee, iar titlul îi aduce angajarea la un post de radio local. Doi ani mai târziu, renunță la studii pentru a deveni prima femeie de culoare prezentatoare de știri din Nashville.

Din acel moment, cariera sa depășit orice așteptări, rescriind definiția succesului. Viața lui Oprah Winfrey, pe plan profesional, a însemnat o evoluție constantă: propria emisiune TV ce era urmărită, săptămânal, de peste 40 de milioane de oameni, și care era difuzată în peste 140 de țări, cărți scrise, apariții în filme, producătoare de filme, și-a deschis propriul post de televiziune, OWN, a fondat Leadership Academy for Girls, din Africa de Sud, și este una dintre cele mai importante filantroape din Statele Unite ale Americii.

Oprah și Stedman Graham, bărbatul care îi este alături de mai bine de 30 de ani
Oprah și Stedman Graham, bărbatul care îi este alături de mai bine de 30 de ani

Bărbații din viața lui Oprah Winfrey i-au provocat mari suferințe: infidelitate, droguri și lesbianism

Prima iubire a lui Oprah Winfrey a fost Anthony Otey. Erau încă elevi de liceu, îndrăgostiți nebunește, așa cum sunt toți adolescenții, și ajunseseră chiar să își facă planuri de căsătorie. Însă povestea lor s-a încheiat dramatic, de Ziua Îndrăgostiților. Câteva luni mai târziu, în viața lui Oprah Winfrey apare William „Bubba” Taylor, care îi era coleg la postul de radio din Nashville. În momentul în care cariera tinerei a prins aripi, Taylor a refuzat să își părăsească orașul natal, ceea ce a dus la una dintre cele mai dureroase despărțiri din viața vedetei. Își găsește alinare în brațele lui John Tesh, muzician, apoi ale reporterului TV Lloyd Kramer.

În viața lui Oprah Winfrey a existat și o relație de patru ani cu un bărbat căsătorit, poveste ce a împins-o, din nou, în pragul sinuciderii. A urmat o serie de legături nefericite, cu bărbați care voiau, de fapt, să câștige de pe urma ei. Regizorul Reginald Chevalier a încercat să obțină bani de la ea, Randolph Cook a șantajat-o cu publicarea unei cărți despre relația lor în care ar fi dezvăluit că se drogau împreună. De fapt, Oprah Winfey a recunoscut că a avut un iubit de care devenise „obsedată” și împreună cu care a consumat cocaină.

Dintre cele mai urâte zvonuri apărute despre viața lui Oprah Winfrey sunt cele ce vorbeau despre homosexualitatea ei. Exist voci care susțin, și acum, că Oprah Winfrey ar fi lesbiană și că ar fi avut relații cu jurnalista Diane Sawyer și cu prietena ei cea mai bună, Gayle King. În ciuda bârfelor, Oprah Winfrey își împarte viața, de mai bine de 30 de ani, cu omul de afaceri Stedman Graham.

Ce a reușit Oprah Winfrey să schimbe în America. Ce este „Oprahfication”

Viața lui Oprah Winfrey este un manual de supraviețuire. Emisiunea ei i-a fost, de multe ori, platformă pentru mărturisiri dureroase. Prin faptul că a vorbit despre experiențele personale, fie că era vorba despre abuz sexual, sarcini în adolescență, infidelitate, lupta cu drogurile, lupta cu kilogramele în plus și motivul apariției fluctuațiilor în greutate, a adus teme considerate tabu în lumina reflectoarelor. Studiind fenomenul și efectul pe care l-a produs în societate, The Wall Street Journal a propus termenul „Oprahfication” ce recunoaște confesarea publică  drept formă de terapie. Prin mărturisirele proprii, faptul că plângea alături de invitații ei, Oprah Winfrey a creat un nou tip de comunicare media.

„Oprah Winfrey a simțit puterea televiziunii de a combina spațiul public cu cel intim. Televizorul, în casă, se poartă ca un membru al familiei, se așează cu noi la masă și ne spune povești, în momentele în care suntem singuri. Oprah îi forțează, cumva, pe oameni să le pese de cei din jur pentru că și ei îi pasă. Este genială, iar asta îi va fi moștenirea. A schimbat complet rolul și structura emisiunilor de tip talk-show”, se scria în The Times.