Home » Life & Style » Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. De ce era gimnasta bătută crunt

Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. De ce era gimnasta bătută crunt

Alexandru Cazacu / 13.04.2021, 11:24
Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. De ce era gimnasta bătută crunt

Probabil nu mulți știu acest lucru, însă viața Nadiei Comăneci, în perioada comunistă nu a fost una tocmai ușoară. Marea noastră campioană a fost victima unuia dintre cei mai cunoscuți antrenori de gimnastică din lume. Gimnasta a fost bătută pentru că s-a îngrășat un kilogram.

Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. De ce era gimnasta bătută crunt

Deși se poate spune că acum Nadia Comăneci are tot ce își dorește, viața campioanei noastre nu a fost întotdeauna atât de fericită. În cartea de 400 de pagini, publicată de Stejărel Olaru, istoric și expert în istoria serviciilor de informații, sunt dezvăluite agresiunile la care au fost supuse gimnastele de către antrenorul Bela Karolyi.

Potrivit volumului ”Nadia și Securitatea”, gimnasta a fost bătută de antrenorul Bela Karolyi, care lucra și cu Teodora Ungureanu. Acesta a fost antrenorul lotului olimpic de gimnastică al României, la Jocurile Olimpice din 1980.

Gimnastele erau bătute până la sânge

O sursă numită ”Gheorghe Daniela” relata într-un raport al Securității din anul 1974 despre cum erau tratate gimnastele. Fetele erau jignite și chiar bătute uneori până la sânge de către antrenorul Bela Karolyi. Ba chiar mai mult de atât, antrenorul le pedepsea adesea cu exerciții fizice până la epuizare.

”Față de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare și brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice, pentru care a avut o serie de reclamații din partea părinților, atât la școală, cât și la Ministerul Învățământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciții fizice până la epuizare”, se arată în cartea menționată, potrivit playsport.ro.

Nadia Comăneci, bătută pentru că s-a îngrășat

Potrivit unei alte surse, ”Lily” în rapoartele securității, Nadia a fost bătută pentru că se îngrășase un kilogram. Antrenorul era de părere că 42,5 kilograme erau prea multe pentru o gimnastă. Se pare că nici Teodora Ungureanu nu a scăpat de abuzurile lui Bela. Se pare că Karolyi nu a fost singurul care a lovit-o pe Nadia. Chiar și antrenorul Gheorghe Condvic a fost violent cu marea noastră campioană.

”A lovit-o pe Nadia în timp ce făcea controlul greutății corporale și văzând că are 42,5 kg i-a mai spus că trebuie să slăbească 1 kg. Pe Teodora Ungureanu a lovit-o în timpul unui antrenament, când a greșit o figură, fapt ce a determinat-o să plângă 3 ore. Această situație le-a făcut pe cele două sportive să declare față de sursă că după Campionatele Europene din mai 1977 nu vor mai lucra cu antrenorul Karolyi Bela”, se arată în fila 339, din dosarul 133, din Arhiva Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității.

Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. Motivul pentru care gimnasta era bătută crunt
Viața Nadiei Comăneci, în timpul regimului comunist. Motivul pentru care gimnasta era bătută crunt

Nadia Comăneci, urmărită de Securitate

Mai mult de atât, potrivit volumului publicat de Stejărel Olaru, viața Nadiei Comăneci era sub control strict, ea fiind supravegheată și influențată de Securitate la fiecare pas, în timpul regimului comunist.

”În comunism, viața Nadiei trebuia să curgă precum un desen liniar, marcată de conformism și previzibilă, dar mai ales trebuia să se afle sub un strict control care s-o oblige la supunere. Precum barele paralelelor inegale, care la prima vedere nu se intersectează niciodată, dar care se însoțesc una pe cealaltă concomitent și la nesfârșit, Securitatea a petrecut-o pe acest drum al destinului, uneori în taină, alteori la vedere, pentru a o supraveghea și a o influența fără întrerupere”, mai scrie Stejărel Olaru în cartea sa.