Home » Life & Style » Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește. Creatura care i-a uimit pe cercetători

Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește. Creatura care i-a uimit pe cercetători

Alexandru Cazacu / 14.04.2021, 15:04
Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește. Creatura care i-a uimit pe cercetători

Probabil nu mulți știu acest lucru, însă există o specie de viermi care sunt otrăvitori și nu pot fi omorâți. Cum arată și cu ce se hrănește creatura care i-a lăsat pe oamenii de știință cu gura căscată, vei afla mai departe.

Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește

Primul exemplar din această specie de vierme a fost văzut în 1968, de un soldat din Garda Imperială Japoneză, în timp ce patrula prin grădina palatului imperial din Tokio. Începând de atunci, cercetătorii au început să studieze viermele neobișnuit, fără a reuși să-l cunoască cu adevărat.

Viermele găsit în gradina palatului a fost clasificat în anul 1982, datorită muncii a doi zoologi japonezi (Kawakatsu și Makino). Deși poate ajunge la un metru lungime, această creatură nu este un șarpe, ci un vierme plat terestru, originar din Asia , pe care cercetătorii l-au numit ”Bipalium Nobile”. Corpul viermelui cu cap de ciocan este îngust și prezintă mai multe linii maro sau negre. De asemenea, este cea mai cunoscută specie de Bipalium până acum.

Oamenii de știință sunt de părere acest vierme este un prădător foarte rapid și care nu lasă foarte multe șanse de supraviețuire prăzii sale. Acesta ucide ușor alte nevertebrate, cu ajutorul unui mucus toxic pe care îl secretă, însă are și o forță fizică de luat în considerare. Dieta acestuia este constituită din râme, melci sau specii de insecte și păianjeni.

Viermele cu cap de ciocan nu poate fi ucis

Incredibil este faptul că acest vierme este practic imposibil de ucis. Cei care l-au tăiat în două bucăți au fost surprinși să vacă că după câteva zile, din partea posterioară a apărut un alt cap și a să se târască din nou.

Acesta face parte din familia viermilor plați, care din cauza adaptării lor la umiditate au nevoie de condiții ambientale specifice pentru a putea supraviețui. Aceste nevertebrate sunt studiate adesea ca organisme model, pentru a se înțelege starea de sănătate a anumitor ambiente, precum pădurea pluvială atlantică a Braziliei.

Viermele cu cap de ciocan se târăște pe pământ cu ajutorul unor celule ciliate aflate în zona ventrală, care sunt utilizate ca o un fel de talpă ”prăfuită” de mucus care ajută nevertebrata să alunece pe suprafețe. De asemenea, ca și alți viermi, acesta are un sistem nervos foarte simplu, potrivit Il Giornale.

Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește
Viermele cu cap de ciocan. Cum arată și cu ce se hrănește

Cum se reproduce

Fiind hermafrodiți, acești viermi prezintă atât organe de reproducere masculine, cât și feminine. Ouăle fertilizate a acestora se dezvoltă în interiorul corpului iar mai apoi sunt depuse. Ulterior, după circa două săptămâni, acestea vor ecloza iar viermii vor începe să se maturizeze.

Deși viermii cu cap de ciocan sunt originari din regiunile tropicale și subtropicale, în ultima vreme au devenit invazivi în întreaga lume. Cercetătorii sunt de părere că aceștia s-au împrăștiat accidental prin comerțul internațional cu plante rădăcinoase. La noi în țară nu a fost semnalată prezența acestor nevertebrate imense, însă, în alte țări din lume oamenii au rămas terifiați când au văzut creatura.