Home » Life & Style » Zile libere 2021. Cum arată calendarul complet al zilelor libere legale în România

Zile libere 2021. Cum arată calendarul complet al zilelor libere legale în România

Manolică Anca / 21.12.2020, 11:22
Zile libere 2021. Cum arată calendarul complet al zilelor libere legale în România

Câte zile libere sunt în 2021 în România? Ei bine, anul următor va avea 15 libere legale, însă o veste mai puțin bună este că mai mult de jumătate vor pica în zilele de sâmbătă și duminică. Iată calendarul complet pentru anul 2021 și cum mai poți obține o zi liberă în plus de la stat.

Zile libere 2021

Conform Codului Muncii, până pe data de 15 ianuarie a fiecărui an, trebuie stabilite prin hotărâre a Guvernului, pentru personalul din sistemul bugetar, zilele lucrătoare pentru care sunt acordate zile libere, zile care precedă şi/ sau care succedă zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează, dar şi zilele în care se recuperează orele de muncă neefectuate.

Astfel, anul 2021 aduce 15 zile libere legale pentru toți românii. Însă, doar șapte dintre acestea vor pica în cursul săptămânii, restul de opt urmând a coincide cu zilele de sâmbătă și duminică. Cu toate acestea, potrivit Ordonanție de Urgență nr. 19/4 februarie 2020, românii mai pot beneficia de o zi liberă de la stat în anumite condiții, în perioada august-septembrie.

Românii mai pot beneficia de o zi liberă de la stat

Ordonanța de Urgență nr. 19/4 februarie 2020 cu privire la organizarea şi desfăşurarea recensământului populaţiei şi locuinţelor din România în anul 2021 prevede ca toate persoanele salariate care se autorecenzează prin intermediul internetului primesc dreptul la o zi liberă, plătită. Acest lucru vine în scopul încurajării utilizării cu preponderență a acestei metode.

Recensământul 2021 va avea loc în perioada iulie-noiembrie, iar colectarea datelor se va face în două etape: în august-septembrie va avea loc completarea datelor pe internet, prin autorecenzare, iar în octombrie-noiembrie 2021 vor fi interviurile cu persoanele care nu s-au autorecenzat prin internet. Așadar, în perioada august-septembrie 2021 se va organiza colectarea online a înregistrărilor individuale şi a celor referitoare la gospodării, locuinţe şi clădiri. Toți cei care se vor autorecenza prin intermediul internetului vor avea dreptul la o zi liberă, plătită de angajator.

În 2021 vom avea 15 zile libere, dintre care 7 vor cădea în timpul săptămânii
În 2021 vom avea 15 zile libere, dintre care 7 vor cădea în timpul săptămânii

Dovada autorecenzării online se va face prin prezentarea codului de confirmare a realizării cu succes a acestei acțiuni. Codul generat automat de platorma informatică pentru fiecare formular individual va fi transmis către baza de recensământ RPL2021. Iar pe baza acestui cod, angajatorii vor fi obligați să acorde salariaţilor această zi liberă plătită, pe o dată stabilită de comun acord, în maximum de 12 luni de la data autorecenzării. Important de menționat este că ziua liberă plătită se acordă unui singur salariat, indiferent dacă a realizat autorecenzarea online pentru sine sau şi pentru alţi membri ai familiei.

Zile libere 2021. Calendar complet

15 zile libere vor avea bugetarii în anul 2021, dintre care, doar șapte vor cădea în timpul săptămânii. Iată ce zile libere legale sunt în 2021, conform Codului Muncii

  • 1 şi 2 ianuarie (prima şi a doua zi a Anului Nou) – vineri şi sâmbătă;
  • 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) – duminică;
  • 30 aprilie (Vinerea Mare);
  • 1 mai (Ziua Muncii) – sâmbătă;
  • 2 – 3 mai (prima şi a doua zi de Paşte) – duminică şi luni;
  • 1 iunie (Ziua Copilului) – marţi;
  • 20 şi 21 iunie (prima şi a doua zi de Rusalii) – duminică şi luni;
  • 15 august (Adormirea Maicii Domnului) – duminică;
  • 30 noiembrie (Sfântul Andrei) – marţi;
  • 1 decembrie (Ziua Naţională a României) – miercuri;
  • 25 şi 26 decembrie (prima şi a doua zi de Crăciun) – sâmbătă şi duminică.