Home » Politică » 500.000 buletine de vot din Mureş pentru Senat au fost retipărite

500.000 buletine de vot din Mureş pentru Senat au fost retipărite

George Stanciu / 08.12.2016, 14:50
500.000 buletine de vot din Mureş pentru Senat au fost retipărite

Ministrul Afacerilor Interne, Dragoş Tudorache, a transmis, joi, că în Mureș s-a decis ca cele peste 500.000 de buletine de vot pentru Senat să fie retipărite, din cauza calității foarte proaste. Până vineri, acestea vor ajunge în județ, în vederea distribuției către secțiile de votare. 

„Avem un singur judeţ, Mureş, unde a trebuit să retipărim, ca urmare a deciziilor Biroului Electoral Judeţean şi a Biroului Electoral Central, să retipărim buletinele pentru Senat, datorită calităţii proaste a primului lot primit de la contractorul cu care lucrase Prefectura Mureş. Avem însă asigurările din partea domnului prefect (al judeţului Mureş, n.r.), care acum este la Suceava, acolo unde se face tipărirea acestor buletine, că până mâine (vineri, n.r.) cel târziu ele vor fi finalizate, iar apoi vor fi transportate în Mureş, astfel încât mâine vom avea toate judeţele la punct”, a afirmat ministrul Dragoş Tudorache, în cadrul ședinței Comisiei Tehnice Centrale cu privire la coordonarea activităţilor de organizare a alegerilor.

Ministrul a mai afirmat că, în restul județelor din țară, buletinele de vot au fost tipărite de mult timp, acestea au fost deja împărțite şi începând cu ziua de vineri vor ajunge și la secțiile de votare.

Tudorache a mai spus că până sâmbătă se vor finaliza şi măsurile de preluare în pază a tuturor secţiilor  de votare, de către personalul din cadrul MAI.

Biroul Electoral Judeţean Mureş a decis să retipărească 500.000 de buletine de vot pentru Senat, în urma unor sesizări făcute de PSD, PNL, ALDE, UDMR şi ANR, deoarece datele din acestea erau ilizibile şi existau diferențe mari faţă de macheta aprobată de AEP. Decizia a fost contestată de prefectul județului la BEC, care a dispus ca aceste buletine de vot să fie retipărite.

Mai multe partide politice au sesizat BEJ Mureş și cu privire la buletinele de vot pentru Camera Deputaţilor, acuzând nereguli în tipărirea lor. BEJ Mureş a decis însă că, erorile nu pun în pericol procesul electoral, astfel încât nu este nevoie de reimprimare. Spre exemplu, patrulaterul PNL este tipărit în oglindă pe o pagină, însă nu se află lângă niciun alt patrulater al vreunui alt competitor electoral, astfel încât nu s-ar putea face o confuzie.

„Buletinul de vot pentru Senat prezintă o serie de nereguli care pot afecta procesul de vot şi nu respectă macheta buletinului de vot avizată conform de către AEP Mureş. (…) Pentru a asigura deplina corectitudine a procesului de vot se impune reimprimarea/retipărirea buletinelor de vot pentru Senat, (…) sens în care va sesiza Instituţia Prefectului”, se arată în decizia BEJ, citată de news.ro.

Pe aceste buletine, pe copera 1, verso, apar tipărite în oglindă patrulaterele PNL şi UDMR, situaţie care poate provoca „confuzie” în rândul alegătorilor, care ar putea aplica greşit ştampila. Mai mult, sigla ANR nu este lizibilă, lipsind un caracter. „În fapt, se poate citi LI NŢ NO STR, fiind aproape invibizil caracterul A din această siglă”, a atras atenţia BEJ.

De asemenea, buletinele pentru Senat conforme au doar 4 pagini, în timp ce buletinele tipărite greșit au 6 pagini, dintre care 2 goale.