Home » Politică » Alegeri parlamentare 2020. Când se deschid secțiile de vot din diaspora și care sunt actele necesare pentru vot

Alegeri parlamentare 2020. Când se deschid secțiile de vot din diaspora și care sunt actele necesare pentru vot

Bucur Ioana / 26.11.2020, 16:07
Alegeri parlamentare 2020. Când se deschid secțiile de vot din diaspora și care sunt actele necesare pentru vot

Reguli stricte pentru românii din afara țării, la alegeri parlamentare 2020, din 5 și 6 decembrie. Află când se deschid secțiile de vot din diaspora și care sunt actele necesare pentru vot.

Alegeri parlamentare 2020. Când se deschid secțiile de vot din diaspora

Românii din diaspora vor putea vota, la alegeri parlamentare 2020, în cele 748 de secții oragnizate de Ministerul Afacerilor Externe în afara țării, pe durata a două zile: 5 și 6 decembrie. Autoritățile au dezvăluit când se deschid secțiile de vot din diaspora. Acestea vor funcționa între orele 07:00 și 21:00, orele locale ale țărilor respective.

La alegerile parlamentare 2020, dacă un cetățean român cu drept de vot are reședința într-o țară, dar în data de 6 decembrie se va afla în alta, acesta va putea vota la oricare dintre secțiile de vot din diaspora, indiferent de țara în care are domiciliul sau reședința, fiind condiționați doar de prezentarea unui act de identitate valabil (sunt acceptate și cele care au expirat în perioada 1 martie 2020 – 6 decembrie 2020) și a dovezii domiciliului sau reședinței în străinătate.

Actele necesare pentru vot la alegeri parlamentare 2020

Când se deschid secțiile de vot din diaspora, românii cu drept de vot își vor putea exprima opțiunile politice în anumite condiții. Care sunt actele necesare pentru vot, la alegeri parlamentare 2020?

Românii cu drept de vot care au domiciuliu în străinătate pot vota la orice secție organizată în străinătate, cu baza următoarelor acte:

  • pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;
  • pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.
Sectie de votare amenajata pentru reprezentantii diasporei romane in Marea Britanie, in Londra, vineri, 8 noiembrie 2019. Inquam Photos / Marius Zmarandescu
Sectie de votare amenajata pentru reprezentantii diasporei romane in Marea Britanie, in Londra, vineri, 8 noiembrie 2019. Inquam Photos / Marius Zmarandescu

În schimb, actele necesare pentru a vota la alegeri parlamentare 2020 în cazul românilor cu reședința în străinătate, sunt:

  • cartea de identitate;
  • cartea electronică de identitate;
  • cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • pașaportul diplomatic;
  • pașaportul diplomatic electronic;
  • pașaportul de serviciu;
  • pașaportul de serviciu electronic;
  • pașaportul simplu;
  • pașaportul simplu electronic;
  • pașaportul simplu temporar.

În cazul lor, actul de identitate va trebui însoțit de un document oficial emis de statul străin ce va atesta stabilirea reședinței.

Țările în care nu va exista nicio secție de votare pentru alegeri parlamentare 2020

Potrivit autorităților, la alegerile parlamentare 2020, Malta și Nigeria nu vor avea nicio secție de votare. În țări în care există comunități mari e români, a fost exprimat un acord de principiu potrivit căruia alegerile parlamentare să poată fi organizate nu doar în ambasade și consulate, ci și în secțiile de votare. Este vorba despre Italia , Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie și Grecia. Toate statele au subliniat însă că, dacă pandemia se va agrava, votarea ar putea fi suspendată.

„Votul prin corespondență, ca alternativă la votul clasic, votul de la distanță este posibil să rămână singura garanție pentru vot a cetățenilor în străinătate. Lucrurile se pot schimba și țările ne pot pune interdicții la organizarea alegerilor pe teritoriul acestora”, a declarat Florin Mitulețu-Buică, citat de stirileprotv.ro.

Câți parlamentari vor fi aleși?

 

Românii din diaspora vor putea vota, pe 5 și 6 decembrie, patru deputați și doi senatori, la alegeri parlamentare 2020. În total, bătălia se dă pentru cele 465 de posturi din Parlament, dintre care 136 la Senat și 329 la Camera Deputaților. La alegerile parlamentare 2020, numărul candidaților a crescut la 7.136, de la 6.476, în 2016. Cei mai mulţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.