Home » Politică » Ce apare în declarația de avere a lui Nicolae Ciucă, noul premier al României. Incredibil ce pensie încasează

Ce apare în declarația de avere a lui Nicolae Ciucă, noul premier al României. Incredibil ce pensie încasează

Manolică Anca / 25.11.2021, 16:27
Ce apare în declarația de avere a lui Nicolae Ciucă, noul premier al României. Incredibil ce pensie încasează

Nicolae Ciucă a fost ales noul prim-ministru al României, fiind puternic susținut de coaliția PNL, PSD, UDMR. În vârstă de 54 de ani, acesta este militar de carieră, în trecut fiind șef al Statului Major al Armatei Române. Află ce apare în declarația de avere a lui Nicolae Ciucă și ce pensie încasează lunar. Sumele vor uimi pe toată lumea.

Update 25 noiembrie: Nicolae Ciucă este noul premier al României

Guvernul Nicolae Ciucă susţinut de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi naţionale a trecut de votul de învestire din Parlament. Acesta a primit 318 voturi „pentru” şi 126 „împotrivă”. Pentru învestirea guvernului era nevoie de 234 de parlamentari.

Nicolae Ciucă a spus joi, 25 noiembrie, la prezentarea programului de guvernare în Parlament, făcând referire la coaliţia PNL-PSD-UDMR, că „am trecut peste acele lucruri care ne separă şi am găsit lucrurile care ne unesc”. Premierul şi miniştrii au depus individual jurământul de învestitură, în prezența șefului statului.

„Vă felicit. Criza politică s-a terminat. Dar celelalte crize nu. Şi nici problemele nu au dispărut, pandemia nu s-a terminat, criza energetică nu s-a terminat -capătă doar noi forme. Bugetul pe acest am va trebui rectificat.

Oamenii aşteaptă plata salariilor şi a pensiilor la timp. Multe alte lucruri se cer rezolvate urgent. Pentru toate acestea e nevoie de un guvern solid, cu o majoritate consistentă în Parlament. Acum există acest guvern”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă, noul premier al României
Nicolae Ciucă, noul premier al României

Update 22 noiembrie: Nicolae Ciucă, reales noul premier al României

După două săptămâni de negocieri PNL-PSD, Klaus Iohannis a avut luni, 22 noiembrie, consultări cu partidele, la finalul cărora s-a anunțat numele noului premier desemnat. Coaliția PNL-PSD-UDMR a mers împreună la consultările, care au început la ora 12.00, cu o propunere comună, după ce stabiliseră deja că vor avea un premier prin rotație, câte un an și jumătate.

Așadar, în urma consultărilor, Klaus Iohannis a anunțat numele noului premier desemnat. Este vorba despre Nicolae Ciucă, din partea PNL.

„Am constatat că în Parlamentul României s-a format o majoritate solidă, o majoritate din care fac parte PNL, PSD, UDMR şi grupul minorităţilor. Reprezentanţii acestei majorităţi au dorit să vină împreună la consultări, am acceptat şi în acest format am avut o discuţie pe care o consider foarte bună”, a declarat luni Klaus Iohannis.

Știrea inițială

Nicolae Ciucă, ales noul premier al României

Președintele Klaus Iohannis a anunțat oficial joi, 21 octombrie 2021, nominalizarea lui Nicolae Ciucă, propunerea PNL, pentru funcția de premier. În vârstă de 54 de ani, acesta este actual ministru al Apărării și fost șef al Statului Major General al Armatei.

Nicolae Ciucă s-a făcut remarcat în acest domeniu, căruia i-a dedicat întreaga carieră. Este doctor în științe militare și a participat la numeroase misiuni externe alături de partenerii internaționali ai țării, în Irak, Afganistan sau Bosnia. A fost decorat pentru implicarea sa de state precum Franța și SUA și de ONU. El se numără pe lista ofițerilor care și-au câștigat gradele în teatrele de operații, fiind singurul general român care a condus personal o misiune de luptă.

Generalul în rezervă este un susținător al lui Klaus Iohannis. De altfel, el s-a mai aflat la șefia guvernului, pe postul de premier interimar, și în anul 2020, înainte de învestirea lui Florin Cîțu, și a devenit vicepreședinte al PNL. După ce a fost desemnat de președintele Iohannis ca să formeze un nou Guvern, Nicolae Ciucă a declarat că va negocia cu toate forțele responsabile, pentru ca noul cabinet să fie aprobat de către Parlamentul României.

„Vom negocia cu toate forțele responsabile, astfel încât, într-o perioadă de timp cât mai scurtă să reușim să alcătuim guvernul și de asemenea să negociem cu toate forțele responsabile astfel încât guvernul propus să poată să fie aprobat în Parlament”, a declarat Ciucă, după anunțul făcut de Klaus Iohannis.

Nicolae Ciucă, noul premier al României
Nicolae Ciucă, noul premier al României

Ce conține declarația de avere a lui Nicolae Ciucă

Conform declarații de avere din acest an, pentru anul fiscal anterior, Nicolae Ciucă și soția sa dețin o casă în Balotești, sat Dumbrăveni, de 232 de metri pătrați, care a fost ridicată în anul 2017. De asemenea, acolo mai dețin și un teren intravilan ce se întinde pe circa 600 de metri pătrați. La acesta se adaugă un alt teren intravilan de 2.829 de metri pătrați în comuna Pielești din județul Dolj.

Nicolae Ciucă și soția sa dețin două autoturisme: o Toyota Corolla, achiziționată în anul 2006, și o Toyota RAV4, cumpărată în anul 2020. Declarația de avere mai arată că prim-ministrul desemnat nu are bijuterii sau obiecte de artă și de cult cu o valoare mai mare de 5.000 de euro și nici nu a acordat împrumuturi.

În schimb, are trei credite la bănci, în valoare totală de 230.000 de lei. Două două dintre acestea au scadența anul acesta, iar cel de al treilea, în anul 2025.

Ce salariu și pensie colosale încasează lunar Nicolae Ciucă

Nicolae Ciucă încasează un salariu anual de 168.613 lei pentru funcția de Ministru al Apărării. De asemenea, el primește o pensie de serviciu de 215.880 de lei pe an, aproximativ 40.000 de euro, în timp ce soția sa are o pensie de serviciu de circa 60.000 de lei.

Reamintim faptul că cei de la USR Plus au solicitat eliminarea tuturor pensiilor speciale și recalcularea lor, însă inițiativa lor a rămas undeva blocată în Parlament.