Home » Politică » Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Cu ce s-a ocupat până să devină noul prefect al Capitalei. 3 detalii surprinzătoare

Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu. Cu ce s-a ocupat până să devină noul prefect al Capitalei. 3 detalii surprinzătoare

Bucur Ioana / 23.10.2020, 13:22

Cine este, de fapt, Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei? Poreclit „Corrado Cattani de România”, a fost declarat „Polițistul anului”, în 2007 și 2013. A fost arestat și acuzat pe nedrept, din cauza adevărurilor pe care urma să le dezvăluie. Detalii incredibile despre viața și cariera noului prefect al Capitalei.

Cum a fost transformat Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, din „Polițistul anului” într-un corupt ce lua mită și dădea ponturi grupărilor criminale

Viața și cariera lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, par mai degrabă un scenariu dintr-un film cu mafioți. Traian Berbeceanu a fost șef al Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate (BCCO) Alba Iulia. A fost numit „Polițistul anului” în 2007 și 2013. Tot în 2013, pe 23 octombrie, cu exact șapte ani înainte de a deveni prefectul Capitalei, Berbeceanu trăia începutul unui coșmar. În primele ore ale dimineții, s-a trezit cu procurorii de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizate şi Terorism (DIICOT) şi a „mascaţilor” la ușa casei. Era pus sub învinuire înr-un dosar penal, acuzat că ar fi ajutat grupări infracționale.

Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, potrivit procurorilor care se ocupau de dosar, ar fi oferit informații cu privire la activităţile investigative desfăşurate de DIICOT sau despre stadiul unor dosare care aveau ca obiect comiterea unor infracţiuni economice membrilor unor grupuri infracționale. Tot el le-ar fi dat și ponturi despre percheziţii şi audieri de martori şi le-ar fi spus cum pot evita probarea activităţilor infracţionale, atenţionându-i cu privire la evitarea utilizării comunicărilor prin telefon.

Pe 23 octombrie 2013, casa lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, a fost plină de mascați, ore în șir. În cele din urmă, Traian Berbeceanu a fost scos din bloc și urcat în duba Jandarmeriei. În urma lui, oamenii legii scoteau cutie după cutie de „dovezi” din apartamentul său.

Traian Berbeceanu, noul prefect al capitalei, acuzat pe nedrept
Traian Berbeceanu, la ceremonia depunerii juramantului de catre noul prefect al Capitalei (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

„Este cea mai mare mârşăvie ceea ce se întâmplă acum”

„Aşa cum mă ştiţi de ani de zile, sunt un poliţist cinstit, care şi-a făcut datoria şi asistaţi la cea mai mare mârşăvie şi nemernicie pe care am păţit-o în 20 de ani de Poliţie. Dar aveţi încredere că o să fie bine şi o să iasă adevărul la iveală”, declara Traian Berbeceanu, la acea vreme.

De la bun început, Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, și-a susținut nevinovăția, bănuind cine se afla, de fapt, în spatele „eliminării sale”: „Persoane pe care de-a lungul timpului le-am cercetat în stare de arest pentru infracţiuni deosebit de grave, persoane care au societăţi comerciale, care au dosare penale şi sunt forţate să depună denunţuri calomnioase împotriva mea şi a ofiţerilor mei şi structuri ale statului care lucrează împotriva noastră. Am totală încredere că lucrurile se vor lămuri în instanţă, iar cei care au făcut mârşăviile acestea or să plătească cu vârf şi îndesat. Vreau să mai transmit tuturor că poliţiştii din cadrul BCCO Alba, cu serviciile Hunedoara şi Sibiu, sunt extrem de cinstiţi şi morali şi nu au încălcat vreodată legea”, le spunea Traian Berbeceanu jurnaliştior, care îl aşteptau în faţa casei.

Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, a stat o lună în arest: „Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu „unul de-al lor”!”

Cu șapte ani înainte să fie numit noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu era reținut de procurorii DIICOT și pus în arest preventiv, timp de o lună. Nimeni nu s-ar fi așteptat la valul de susținere pe care l-a primit din partea românilor și a presei, care simțeau că „dosarul Berbeceanu” era, de fapt, fabricat. Din arest, a trimis o serie de scrisori, în care explica, pas cu pas, cum s-a ajuns în această situație.

Traian Berbeceanu, noul prefect al capitalei, acuzat pe nedrept
Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, a depus jurământul (sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea)

Stau după gratii în baza unui dosar „fabricat”, în baza unor vinovăţii inventate! Sunt luat de lângă familia mea minunată, pentru simplul fapt că nu am acceptat să tac, că nu am vrut să fiu „unul de-al lor”! Sunt ţinut departe de echipa mea de profesionişti desăvârşiţi, pentru vina de a fi uniţi, puternici, neînduplecaţi… pentru că avem notorietate şi autoritate! În România zilelor noastre, NOTORIETATEA şi AUTORITATEA au fost transformate din virtuţi, în temeiuri de arestare! Nu mă mai interesează nicio sentinţă, în aceste momente cumplite!… singurul VERDICT care mă poate afecta este acela dat de oamenii pe care i-am servit 20 de ani, de colegii şi familia mea, de societatea civilă… iar dacă aceştia au hotărât să mă condamne mă supun necondiţionat, mă resemnez… dar atunci când scap de aici îmi izgonesc copilul într-o ţară normală! Măcar el să trăiască liniştit! Iar dacă cei care contează pentru mine au încredere şi mă susţin, indiferent de riscuri şi greutăţi mă voi lupta până la capăt. Din Arestul IPJ Alba, vă salut cu drag!”, a fost unul dintre mesajele transmise de Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, făcut public în 3 noiembrie 2013.

Procurorii care au fabricat probele ce au dus la arestarea lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, au ajuns în închisoare

Într-o primă etapă, acuzatorii lui Traian Berbeceanu au obținut ceea ce își doreau: înlăturarea lui de la conducerea BCCO Alba. În cele din urmă DNA a deschis o investigație ce îi viza pe anchetatorii lui Traian Berbeceanu, noul prefect al Capitalei, sub acuzaţia că au fabricat probe false pentru a-l incrimina pe acesta.

Potrivit DNA, fostul procuror şef al DIICOT Alba Ioan Mureşan şi cei doi complici ai săi, fostul procuror Nicolaie Cean şi poliţistul Alin Muntean, au fabricat dosarul lui Traian Berbeceanu, încercând să îl reducă la tăcere şi să obţină de la acesta materiale despre care credeau că i-ar fi putut incrimina. În urma anchetei, Ioan Mureşan a fost suspendat din funcţia de procuror şi înlocuit de la conducerea DIICOT Alba Iulia. În iunie 201, Traian Berbeceanu a fost achitat în dosarul penal, în timp ce acuzatorii lui au fost condamnați la închisoare. Ioan Mureşan a primit şapte ani de închisoare, Nicolaie Cean a primit trei ani de închisoare, iar Alin Muntean patru ani de închisoare, toate pedepsele fiind cu cu executare.

Traian Berbeceanu, noul prefect al capitalei, acuzat pe nedrept
Traian Berbeceanu a fost numit, cu caracter temporar, noul prefect al Capitalei (sursa foto: Inquam Photos / George Călin)

Marcel Vela și Ludovic Orban, vot de încredere pentru Traian Berbeceanu. Cum a ajuns noul prefect al Capitalei?

Marcel Vela, ministrul de Interne, l-a ales pe Traian Berbeceanu ca noul său șef de cabinet. În cele din urmă, Traian Berbeceanu s-a înscris în PNL, intrând, oficial, în politică. Pe 21 octombrie 2020, premierul Ludovic Orban anunȚa că Traian Berbeceanu este printre numele vehiculate pentru a fi numit noul prefect al Capitalei, după demiterea lui Gheorghe Cojanu.

„De luni m-aţi întrebat despre prefectul Capitalei. Nu puteam să anunţ decizia de a schimba prefectul înaintea unei şedinţe conduse de prefect, a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă şi în condiţiile în care trebuiau implementate deciziile din decizia Comitetului. Astăzi (miercuri – n.r.) pot să vă spun: da, am luat decizia de a-l schimba pe prefectul Capitalei. Joi, la şedinţa de guvern vom opera această modificare și, da, Traian Berbeceanu se află printre printre posibilii candidați”, a spus Ludovic Orban.

Hotărârea de Guvern prin care Traian Berbeceanu a fost numit, cu caracter temporar, noul prefect al Capitalei, a fost publicată joi seara în Monitorul Oficial: „Domnul Berbeceanu Traian exercită, cu caracter temporar, în condițiile legii, funcția publică de prefect al municipiului București”, se arată în hotărârea de guvern.