Home » Politică » Cine este Florin Roman, fostul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, și ce apare trecut în CV-ul lui. Acest lucru i-a atras demisia

Cine este Florin Roman, fostul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, și ce apare trecut în CV-ul lui. Acest lucru i-a atras demisia

Cojocaru Cristian / 15.12.2021, 17:21
Cine este Florin Roman, fostul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării, și ce apare trecut în CV-ul lui. Acest lucru i-a atras demisia

În CV-ul lui Florin Roman, fostul ministru ak Digitalizării apărea faptul că acesta este licențiat în Științe Economice, licență obținută la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Totuși, în urma unor cercetări, s-a demonstrat faptul că acest lucru nu era adevărat, lucru confirmat și de către rectorul UBB, Daniel David. Acest lucru i-a atras demisia demnitarului, transformându-l în fostul ministrul al Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Florin Roman este acum fostul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării

Publicația Libertatea a dezvăluit faptul că Florin Roman a menționat în CV-ul său faptul că a urmat cursurile Universității Babeș-Bolyiai, lucru care în realitate nu s-a întâmplat. Premierul României, Nicolae Ciucă i-a transmis acestuia că „onorabil” ar fi să își depună demisia.

„Este o chestiune de decizie personală și care trebuie să urmeze niște proceduri instituționale cum s-a întâmplat în toate cazurile. Dumnealui (n.a Florin Roman) a zis că va face tot posibilul astfel încat în cel mai scurt timp să-și clarifice situația. Demisia ar fi un gest onorabil. Nu cred că nu va recurge la o demisie onorabilă.”, au precizat marți surse guvernamentale.

De asemenea, președintele USR, Dacian Cioloș, i-a cerut premierului să îl demită pe ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării după ce Libertatea a scris că Florin Roman și-a plagiat disertația de master susținută la Facultatea de Psihologie a Universității Titu Maiorescu, în anul 2012.

”Plagiat înseamnă să îţi asumi parţial sau integral o lucrare ştiinţifică, ceea ce nu am făcut niciodată. Drept urmare, acuzaţia de plagiat la adresa mea e nefondată”, a replicat Roman pe Facebook.

florin roman fostul ministru
Florin Roman a trecut in CV faptul ca este licentiat in Studii economice, în cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca

Cine este noul ministru al Digitalizării

Din dorința de a clarifica și totodată de a scoate la suprafață adevărul, rectorul UBB, Daniel David a demonstrat că fostul ministrul al Cercetării nu a urmat cursurile Universității Babeș-Bolyai și a afirmat că Florin Roman a urmat cursurile unui colegiu din Alba Iulia, iar la UBB a dat doar un examen de absolvire, lucru care nu certifică obținerea unei licențe a universității.

„Din datele noastre, din arhivă, domnul ministru a făcut studiile la Alba Iulia, la un colegiu în cadrul universității de acolo și a venit la Universitatea Babeș-Bolyai pentru a susține examenul de absolvire pentru acel colegiu, în condițiile probabil – asta este o ipoteză a mea – că universitatea nu era încă acreditată atunci să ofere acea diplomă de absolvire.

Acesta era un învățământ de scurtă durată, un învățământ superior, dar de scurtă durată. În paralel, există la Universitatea Babeș-Bolyai un învățământ de lungă durată, care presupunea admitere, puteam recunoaște, din cei patru ani, studiile făcute la Alba Iulia și după aceea se dădea o teză de licență, dar nu s-a întâmplat acest lucru”, a explicat Daniel David miercuri, la Digi24.

Rectorul UBB i-a cerut lui Florin Roman să aducă lămuriri asupra situației, rămânând de datoria sa să corecteze datele din CV și totodată să explice această situație. În urma acestei situații, Florin Roman și-a dat demisia din Guvern. Premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe ministrul Energiei, Virgil Popescu interimar al Ministerului Digitalizării. Premierul Ciucă a trimis la Palatul Cotroceni documentele cu privire la numirea lui Popescu în funcție de ministru interimar.