Home » Politică » Cine este Marian Neacșu, noul secretar general al Guvernului României. Motivul pentru care a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare

Cine este Marian Neacșu, noul secretar general al Guvernului României. Motivul pentru care a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare

Manolică Anca / 08.12.2021, 15:00
Cine este Marian Neacșu, noul secretar general al Guvernului României. Motivul pentru care a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare

Fost secretar general al PSD condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, Marian Neacșu este una dintre cele mai noi numiri în funcție. Acesta a devenit noul secretar general al Guvernului României, cu rang de ministru, printr-o decizie luată de premierul Nicolae Ciucă și publicată deja în Monitorul Oficial. Află cine este Marian Neacșu și în ce dosar a fost condamnat.

Totul despre Marian Neacșu

Politicianul Marian Neacșu s-a născut pe 27 mai 1964, în comuna Coșereni. A absolvit Liceul de Teoretic Topoloveni Argeş și Facultatea de Studii Economice de la Craiova în 1987, urmând, peste ceva ani, un master în domeniul „Studii de Securitate și Apărare”,  la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, pe care le-a absolvit în 2013.

Potrivit CV-ului său, Marian Neacșu e expert contabil și are mai multe specializări în nutriția animalelor:

  • 2012 – 2013: Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir – Master în domenul „Studii de Securitate și Apărare”
  • 2003: USAID/American Soybean Association Cursul “Tehnici superioare de nutriţie a animalelor”
  • 2002: Brill Corporation „Formularea reţetelor de furajare asistată de calculator”
  • 2001 – 2005: Alltech Biotechnology „Nutritional Biotechnology in the feeds and food industries”
  • 2001 – 2002: Ministerul Finanţelor/Corpul Experţilor Contabili – Expert contabil
  • 1987: Universitatea Craiova – Facultatea de Studii Economice – Licenţiat în economie
  • 1982: Liceul de Teoretic Topoloveni Argeş

În ceea ce privește activitatea politică a lui Marian Neacșu, în anii ’90 acesta s-a înscris în Partidul Agrar, unde mai târziu a ocupat funcția de vicepreședinte al filialei Ialomița. În 2001 a intrat în PDSR Ialomița, care a devenit mai apoi PSD. Marian Neacșu a fost și vicepreședinte al Camerei Deputaților în 2014 și apoi chestor.

În PSD a stat până în anul 2018, când a fost dat afară și s-a înscris apoi în Pro România, în februarie 2019, partidul lui Victor Ponta, pentru care a condus campania pentru alegerile europarlamentare. După doar câteva luni, în iunie 2019, a fost susţinut şi votat în Parlament de către PSD pentru a deveni vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

De ce a fost condamnat la șase luni de închisoare

În anul 2016, Marian Neacșu, deputat PSD la acea vreme, a fost condamnat definitiv de judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justitie, după o sesizare depusă de Agenția Națională de Integritate. Acesta a fost condamnat la șase luni de închisoare cu suspendare, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, pe motiv că și-a angajat fiica nelegal la biroul său parlamentar.

Marian Neacșu, noul secretar general al Guvernului României
Marian Neacșu, noul secretar general al Guvernului României

Potrivit procurorilor, acesta a formulat cererea de angajare a fiicei sale, Cristina Monica Neacșu, în biroul său parlamentar după care a dat aviz favorabil contractului de muncă pe o perioadă determinată (iulie 2009 – decembrie 2012) în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta.

Marian Neacșu, ales noul secretar general al Guvernului României

Marian Neacșu (PSD) a fost numit oficial în funcția de secretar general al Guvernului României, prin decizia prim-ministrului Nicolae Ciucă, publicată marți, 7 decembrie, în Monitorul Oficial.

Prin aceeaşi decizie, Tiberiu Horaţiu Gorun a fost eliberat, la cerere, din funcţia de secretar general al Guvernului. Acum o săptămână, Marcel Ciolacu, președintele PSD, anunţa că îşi „asumă” propunerea, deşi Marian Neacșu are în spate o condamnare de șase luni de închisoare cu suspendare.

„Hai să înţelegem, domnul Neacşu nu a furat nimic! Domnul Neacşu, ca mulţi alţi aleşi locali, primari, a făcut parte dintr-un Consiliu de Administraţie, nu a fost plătit, nici nu mai ştiu, la o şcoală sau aşa ceva. Şi-a angajat fata pe o perioadă de patru luni, deci haideţi… Asta e corupţie?

„Staţi uşor că domnul Neacşu am înţeles că a avut o condamnare pe această incompatibilitate, pe conflict de interese… e depăşită juridic. Domnului Neacşu nu îi apare nimic în cazier. Ce facem, omorâm oamenii? Eu îmi asum această numire. Categoric!”, a spus atunci, Marcel Ciolacu.